2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Evlilik Dışı İlişkileri Doğuran Nedenler (Aldatmanın Sebepleri)
MAKALE #9689 © Yazan Uzm.Psk.İrem BRAY | Yayın Ekim 2012 | 7,959 Okuyucu
Aldatma çok yaygın bir olaydır. İlişkinin güvenliğini yok eder. Genel kanının aksine, kadınların kocalarını aldatma olasılığı da erkeklerin aldatma olasılığı kadar yüksektir ve çoğu kez aldatan taraf da acı çeker.

Çoğu kez, aldatan eş bir ilişki yaşamayı planlamamıştır ve nasıl olup da kendisini böyle bir durumda bulduğunu açıklayamaz. Aldatan ister eşiniz olsun, ister kendiniz, bu ilişkinin neden yaşandığını anlamak durumu atlatıp kendinizi toparlamanıza yardımcı olacaktır. Hatta evliliğinizi daha iyi bir evlilik haline getiren bir dönüm noktası bile olabilir.


Bir evlilikte aldatmanın ortaya çıkmasının çeşitli sebepleri vardır. Bu yazı, evlilik dışı bir ilişki yaşamanıza en baştan engel olmaya faydalı olabilir ya da sizin veya eşinizin, ya da her ikinizin birden, neden ilişkinizin dışında bir arayışa girdiğinize anlam verebilmenize yardımcı olabilir.
  • Evlilik dışı ilişkilerin en önemli sebeplerinden biri olarak cinsel sıkıntılar gösterilmektedir. Bazen bir çift ev ve iş hayatının günlük döngüsüne kapılarak aralarındaki kıvılcımı yitirebilir. Böyle durumlarda, evlilik dışı ilişki, yaşanıp geride kaldıktan sonra, evliliğe olumlu bir yeni boyut kazandırabilir. Ancak bazen de eşlerden biri cinsellik bağımlısı olabilir, böyle durumlarda bağımlılığın her çeşidi gibi bunun da üstesinden gelmek için yardım alınması gereklidir.
  • Evlilik eşlerden biri ya da her ikisi için de tatmin edici olmadığında, aldatma yolu açılır. Bu kalıbı, eşler ihtiyaçlarının tatminini dışarıda aramaya başlamadan önce fark edebilmek çok önemlidir. Kendi gereksinim ve isteklerini karşı tarafı eleştirmeksizin ifade edebilmek ve eşlerinin gereksinim ve isteklerini kendilerini suçlanırmış gibi hissetmeden dinleyebilmek için, anlaşmazlıkları giderme ve iletişim kurma becerileri çiftlere çok faydalı olacaktır.
  • Bazı kişilerin kabul edilme ve takdir edilme ihtiyaçları daha fazla olabilir. Evli çiftin hayatı bir düzene girip tekdüzeleştiğinde, bu kişilerin kendilerini üçüncü şahısların onay ve beğenisine kaptırmaları kolaylaşabilir. Cinsel yaklaşımlar karşısında diğer kişiye yardım etme dürtüsü hissedebilirler. Böyle girişimlere rıza göstermekle kendilerini ve evliliklerinin istikrarını feda etmiş olurlar.
  • Birinin hayatından sıkılması da başkalarıyla ilişki kurma sonucunu doğurabilir. Kişiler kendilerini üçüncü şahıslara istediklerinden daha fazla kaptırdıklarını çok geç olmadan fark edemeyebilirler.
  • Bazen merak insanları yasaklanmış şeyleri tatmak için gizli bir macera aramaya iter.
  • Bazı durumlar aldatma olasılığını artırabilir. 'Hayır' demek gereken aşamaya gelindiğinde, kişi kendini tutacak kadar güçlü olamayabilir. Böyle bir durum ortaya çıktığında hazırlıklı olmak, ne şekilde karşılık vereceğini bilmek ve gafil avlanmamak için eşlerin böyle olasılıkları önceden aralarında tartışmaları çok önemlidir.
  • Bazen kişiler elde ettikleri parasal başarıların ya da şöhretin sihrine kapılırlar. İş çevrelerinde, öğrencileri ya da müşterileri arasında büyük bir saygı ve beğeni görüyor olabilirler. Statüdeki bu tür yükselmeler bazı kişilerin eşlerine olan bağlılık duygusunu köreltebilir.
  • Bazı kişiler evlilik dışı ilişkiyi eşlerini üzmek ya da zarar vermek için kullanır. Kendilerini üzülmüş ve zarara uğramış hissettikleri ve öfkeyle dolu oldukları için intikam almak isterler. Böyle durumlarda evlilik ilişkisi hâlâ birinci plandadır ancak anlaşmazlık konularına çözüm getirme yeteneği sınırlıdır. Bu çeşit zorluklar karşısında yardımcı olabilecek birçok ilişki danışmanı vardır.
Evlilik dışı ilişkilerde nedenler çoğu kez karmaşıktır ve pekçok duygusal tetikleyici ve ahlaki açmazlarla doludur. Genellikle amaç kimseyi incitmek değil, yalnızca kendisini iyi hissetmektir.

Bir ilişkiyi geride bırakıp toparlanmak bütün taraflar açısından zordur ve çoğu kez profesyonel bir terapistin yardımı arkadaş ve akrabaların yardımından daha faydalı olur.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Evlilik Dışı İlişkileri Doğuran Nedenler (Aldatmanın Sebepleri)" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.İrem BRAY'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.İrem BRAY'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İrem BRAY Fotoğraf
Uzm.Psk.İrem BRAY
Muğla (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi40 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.İrem BRAY'ın Yazıları
► Aldatmanın Psikolojisi ÇOK OKUNUYOR Psk.Şahin UÇAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Evlilik Dışı İlişkileri Doğuran Nedenler (Aldatmanın Sebepleri)' başlığıyla benzeşen toplam 35 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Bağıran İhtiyaçlar Kasım 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:22
Top