2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Oyun Terapisi
MAKALE #9706 © Yazan Psk.Elvan Zeynep KAYA | Yayın Ekim 2012 | 4,730 Okuyucu
OYUN TERAPİSİ

Oyun, çocuğun bilişsel, duygusal, motor ve sosyal gelişimini destekleyen, yaşadığı sorunları anlayıp aşmasına yardımcı olan eğlenceli ama biraz yorucu bir süreçtir. Çocuklar oyun ile yaşadıkları dünyayı tanır, çeşitli denemeler yaparlar ve hayal ile gerçeği ayırt edebilmeyi öğrenirler. Ayrıca çocukların hem kendisini daha iyi tanımasını ve anlamasını sağlar hem de bizim onları daha iyi tanımamıza yardım eder.


Çocukların oyunda verdiği tepkiler hayatlarındaki önemli kişilerle geçmişteki ilişkilerinde verdikleri tepkilere benzerdir. Çocuklar, davranışlarını etkileyen kızgınlık, üzüntü, korku ya da hayal kırıklığı gibi duyguları terapistin sağladığı güvenli bir ortamda oyunla yeniden canlandırabilirler. Bu anlamda oyun, çocukların duygu ve düşüncelerini kolaylıkla ifade edebildiği en uygun dildir. Ayrıca unutulmamalıdır ki oyun çocukların gelişimine katkıda bulunurken aynı zamanda onları çok da mutlu eder.


Çocuk Merkezli Oyun Terapisinin yardımcı olduğu konular:

Ailede yaşanan değişimlere uyum sağlamada yaşanan sorunlar( boşanma-kayıp-yas-kardeş kıskançlığı-evlat edinilme-terk edilme)
Saldırgan davranışlar
Özgüven ve sosyal beceri sorunları
Kaygı, korkular, fobiler
Aşırı çekingenlik
Davranışsal gerileme
Uyku, yemek ve tuvalet sorunları
Zihnin cinsel davranışlarla aşırı meşgul olma durumları
Fiziksel nedeni olmayan mide bulantıları, baş ağrıları gibi rahatsızlıklar…

Çocuklar oyun terapisi ile özgüvenlerini kazanmayı, işbirliği yapmayı, başkalarına saygı durmayı, sorumluluk almayı ve sorumluluklarını yerine getirmeyi, kendini korumayı, dikkatini toplamayı, problemlerine çözüm yolu bulmayı, öfkesini doğru yönlendirmeyi, kendini doğru ifade edebilmeyi, sosyal ilişkilerini güçlendirmeyi, korkularını yenmeyi, konuşma bozukluklarını düzeltmeyi öğrenirler.


Ailelerin oyun terapisi ile ilgili bilmesi gereken birkaç önemli konu:


• Çocuğun terapi görüşmelerine düzenli olarak gelmesini sağlayın.
• Seans sonrasında çocuğunuza “Seans nasıl geçti, neler yaptınız?” diye sormayınız; Açıklama yapma zorunluluğu çocuk üzerinde baskı yaratabilir.Merak ettiklerinizi ve belirtmek istediklerinizi lütfen telefonla merkezimizi arayarak bana bildiriniz. Çocuğunuzla ilgili anlatmak istediklerinizi çocuğun görüşmesinde değil, ayrı bir anne baba görüşmesinde paylaşmanız onu daha çok rahatlatacaktır.
• Terapi görüşmelerinde ne yapması gerektiği ve hangi konuları anlatacağı konusunda onu yönlendirmeyin. Ancak kendini hazır hissettiğinde istediği konuları kendi hızıyla terapide çalışmaya başlar.
• Terapide iyileşme sürecine girmeden önce çocuğun yaşadığı sıkıntılarda artış görülmesi doğaldır. Aklınıza takılan konuları çocuğunuzun terapistine sormaktan çekinmeyin.

Oyun terapisi, genellikle haftada bir ya da iki kez olmak üzere birkaç oturumdan birkaç aya kadar sürebilir. Çocuklar oyun terapisti ile oyun odasında geçirdikleri zamanı, “yalnızca oyun oynadık” diyerek açıklayabilirler, fakat bu süreçte çocuklar yeni rolleri ve davranışları öğrenirken, kendileri için sorun oluşturan durumlarla başa çıkma yollarını keşfederler. Oyun terapisi seansları normal şartlarda yaklaşık 50 dakika sürmektedir. Oyun terapisi 3–11 yaş arası çocuklara uygundur.


Oyun terapilerinin aile ile birlikte yapılan türü de vardır. Bu terapiye 'ebeveynle birlikte' anlamına gelen filial terapi denilmektedir. Çocuğunuzla ilişkinizde problem yaşıyor ve onun dilinden anlamak istiyorsanız filial terapinin çok işe yaradığını belirtmek isterim.


Psikolog

Elvan Zeynep KAYA
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Oyun Terapisi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Elvan Zeynep KAYA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Elvan Zeynep KAYA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Elvan Zeynep KAYA'nın Makaleleri
► Çocuklarda Oyun Kavramı ve Oyun Terapisi Psk.İlayda ÇEVİRİCİ YENİGÜN
► Oyun Terapisi Psk.Bahattin MOLLAMAHMUTOĞLU
► Oyun Terapisi Psk.Elif AKSOY SİNCİ
► Oyun Terapisi Psk.Emel GÜLER
► Oyun Terapisi Psk.Umut ÇİÇEK
► Oyun Terapisi Psk.Yaprak Betül BİNİCİ
► Oyun Terapisi Pdg.Tuğba KOÇ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Oyun Terapisi' başlığıyla benzeşen toplam 14 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Gece Terörü Nisan 2013
► Okul Fobisi Eylül 2012
► Öğrenme Güçlüğü Nisan 2012
► Filial Terapi Mart 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:54
Top