2007'den Bugüne 92,258 Tavsiye, 28,211 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Obezite, Gıda İntoleransı ve Çocuklarımız
MAKALE #9723 © Yazan Dyt.Erinç KUTLU | Yayın Ekim 2012 | 3,907 Okuyucu
Obezite, Gıda İntoleransı ve Çocuklarımız

Genetik miras, hormonal bozukluklar, yanlış beslenme, fiziksel aktivite azlığı gibi sorunlar sonucu çocuklarımızda obezite problemi görülmeye başladı. Genetik etkilerden çok son zamanlarda obezitenin çocuklarda daha sık görülmesinin sebebi hareketsizlik ve beslenme alışkanlıklarıdır.


Batı tipi beslenmenin ülkemizdeki etkisini artan obez kişi sayısından anlayabiliyoruz. Yüksek kalorili ve besin değeri düşük bir beslenme stili bir süre sonra kilo artışına ve daha sonrasında kronik hastalıklara neden olabiliyor.


Bir diğer obezite sorunu kaynağı ise, son zamanlarda hazır gıdalardaki katkı maddelerinin etkisi nedeniyle artan gıda intoleransıdır.


Çocuklarımızı her zaman sağlıklı olduğunu düşündüğümüz, büyümeleri ve gelişmeleri için gerekli olan taze meyve ve sebze, süt ve süt ürünleri gibi gıdalarla beslemek isteriz. Bu şekilde bir beslenmenin onlar için en iyisi olduğunu düşünürüz.




Peki bu besinlere karşı çocuğumuzun intoleransı varsa ve sağlıklı olduğunu düşündüğümüz bu besinler aslında çocuğumuza zarar veriyorsa ne yapmalıyız?



Birçok çocuk hastalığının, gıda intoleransı ile ilişkili olduğu görülmektedir. Dikkat eksikliği, hiperaktivite bozukluğu, egzema, obezite gibi hastalıkların gıda intoleransı ile bağlantılı olduğu saptanmıştır. Bu hastalıklar için ilaç tedavileri uygulanmakta ancak altında gıda intoleransı olan hastalıkların ilaç tedavisine yanıtının az olması, sorunların devam etmesine neden olmaktadır. Çocuklarımızın hangi gıdalara karşı intoleransı olduğunu öğrenmek, onların hastalıklarının tedavileri için önemli bir araç olmaktadır.



Gıda intoleransı olan bir çocuğun vücudu, tükettiği besine karşı bir düşman gibi davranarak savunmaya geçer ve antikor üretmeye başlar. Bu antikorlar gıda alerjenleri ile kompleks oluşturur ve birikerek iltihaplanmaya veya bölgesel yıkıma neden olur. Vücudumuz bu kompleksleri yok etmeye çalışır ancak sayıca fazla olduğunda bunlarla baş etmede zorlanır ve hastalığın oluşum sürecini hızlandırır.



IgE antikorları ani başlangıçlı olup alerji durumda ortaya çıkar ancak IgG antikorları yavaş oluşur ve intoleransın göstergesidir. Bu nedenle çocuğumuzun alerjisi olan besinleri tespit etmekte zorlanmayız. Ayrıca alerjik durumlarda sonuç anaflaktik şokla birlikte ölüme kadar gidebilir. Gıda intoleransında ise tüketilen besinin etkisini günler sonra da görebileceğimiz için çocuğumuzun intoleransı olan besinleri ise tespit etmemiz oldukça zordur. İntolerans durumu kişiyi anaflaktik şok gibi ciddi sağlık sorunlarına sürüklemez. Ancak kişinin gelecekte diyabet, hipertansiyon gibi kronik hastalıklara yakalanmasının zeminini hazırlar. Bu nedenle önceden intoleransı öğrenip kişinin hastalık riskini azaltmak iyi bir önlemdir. Bu konuda gıda intoleransını tespit etmek amacıyla 2 yaşını doldurmuş olan tüm çocuklarda güvenle uygulanabilmektedir.



Çocuklarda gıda intoleransı olduğunu gösteren belirtilerin bir kısmı şöyledir;
  • Bulantı veya kusma
  • Deri döküntüleri, ciltte şişlikler
  • Burun akıntısı ya da tıkalı burun
  • Astım
  • Sık enfeksiyonlara yakalanma
  • Gaz, şişkinlik ya da kramplar
  • Baş ağrısı veya migren
  • Irritabl barsak hareketleri
  • Sık oluşan ağız yaraları
  • Yatak ıslatma
  • Reflü
  • Diyare
  • Kaygı, depresyon, dikkat bozukluğu
  • Konsantrasyon ve hafıza zayıflığı
  • Asabiyet, huzursuzluk
  • Panik atak
  • Huzursuz bacaklar
  • Uyku bozukluğu
Gıda intoleransı çocuğumuzun çok sık tükettiği besinlere karşı oluşabildiği gibi çok az tükettiği besinlere karşı da oluşabilir. Bunu önlemek için York testi ile gıda intoleransı olan besinleri tespit etmek ve bu gıdaları beslenmesinden çıkarmak, çocuğumuzu hastalıklardan korumak için en iyi yoldur.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Obezite, Gıda İntoleransı ve Çocuklarımız" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Erinç KUTLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Erinç KUTLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Erinç KUTLU Fotoğraf
Dyt.Erinç KUTLU
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi7 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Erinç KUTLU'nun Makaleleri
► Besin İntoleransı Dr.Dyt.Gizem KÖSE
► Gıda Bağımlılığı Dyt.Ece ALTINEL
► Gıda Hijyeni ve Güvenliği Dyt.Zühal AYNACI BAYEL
► Kadınlar İçin Süper 6 Gıda Dyt.Nilay KEÇECİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Obezite, Gıda İntoleransı ve Çocuklarımız' başlığıyla benzeşen toplam 63 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ramazan Ayında Beslenme Eylül 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:59
Top