2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ders Çalışmayı ve Başarıyı Teşvik Eden Olumlu İletişimler ve Engelleyen Olumsuz İletişimler
MAKALE #9747 © Yazan Gönül BAYALTUN | Yayın Ekim 2012 | 19,115 Okuyucu
DERS ÇALIŞMAYI VE BAŞARIYI TEŞVİK EDEN OLUMLU İLETİŞİMLER VE DERS ÇALIŞMAYI VE BAŞARIYI ENGELLEYEN OLUMSUZ İLETİŞİMLER.

ÖRNEK:1

ÇOCUK;ders çalışmak istemiyorum.
ANNE-ders çalışmaktan başka bir şey yapmak istiyorsun(ders çalışmak istememen başka bir şey yapmak istemenden kaynaklanıyor)
-ÇOCUK;evet.arkadaşlarım bu gün buluştular ve beraber eğleniyorlar, ders çalıştığım için onlarla birlikte olamıyorum.sıkılıyorum.
-ANNE;sen ders çalışma saatine geldiği için arkadaşlarınla buluşamadığın , onlarla birlikte olamadığın için üzülüyorsun.
-ÇOCUK:evet. Arkadaşlarım her hafta buluşuyorlar bende o gun onlarla buluşmak ,eğlenmek istiyorum.
ANNE;Hafta da bir gün sende arkadaşlarınla eğlenmek istiyorsun ve o saatte ders yapmak istemiyorsun.( arkadaşlarının eğlendiği saatte sende eğlenmek istiyorsun)
- ÇOCUK:evet. Arkadaşlarımla buluştuğum günler ders çalışma saatlerimi değiştirmek sonra çalışmak istiyorum.
-ANNE:günlük programında hem arkadaşlarınla buluşmaya hemde derslerini yapmaya yer olduğunu düşünüyorsun.
-ÇOCUK:evet. Bak işte programım.o gün televizyon izleme saatimde ders çalışırsam ve çalıştığım saatte arkadaşlarımla olursam hem ders çalışmaya hem arkadaşlarımla olmaya zamanım yetiyor.
-ANNE:sen gercekten iyi bir planlayıcısın. Aferin.(onaylamak, kabul etmek, takdir etmek.)
(anne çocuğa sarılır onu öper. sevgi gösterir.)

ÇOCUĞUN DERS ÇALIŞMAYI SEVMEMESİNDE ETKİLİ OLABİLECİK OLUMSUZ İLETİŞİM.

ÖRNEK:1

-ders çalışmak istemiyorum

-bak bu konuyu konuşmuştuk.ders çalışmazsan iyi notlar alamazsın, sınıfını geçemezsin.(gizli mesaj: sen anlamayan, kurallara uymayan bir çocuksun)
-arkadaşlarım şu anda buluştular oynuyorlar,onlar nasıl iyi not alıyor sınıfı geçiyor?(mesaj:arkadaşlarımla oynarsam da 5 alabilir ve sınıfımı gecebilirm)
- anlaşıldı. sen de arkadaşların gibi gezip dolaşıp haylaz, tembel bir çocuk olmak istiyorsun.( anne çocuğun mesajını anlamaz ve arkadaşların buluşmasını tembellik olarak görür.çocuk anlaşılmamış, sorusuna cevap almak yerine tembel olmakla suçlanmıştır .)
- mete tembel değil ki bugun sınavdan 5 aldı.
- ama sen 5 almadın, hem notların düşük ,hem de ders çalışmak istemiyorsun.( gizli mesaj:sen tembelsin.5 alamadığın için cezalandırılman gerekiyor.sen onlarla oynayamazsın.)çabuk dersinin başına. O ders bitmeden yerinden kıpırdayamazsın!(çocuk anlaşılmadığı,duygularını ifade edip rahatlayamadığı,engellendiği ve zorlandığı için çaresizlik ve öfke duyar.)
Çocuk ağlayarak dersin başına oturur.
( ağlayan sıkıntılı,öfkeli çocuk ders çalışır gibi görünse de çalışmayabilir ve anlamaz,duyguları yoğundur ve beyin duygulara odaklıdır ve etkili verimli bir öğrenme olmaz,hafızaya yerleşmez ve unutulur.ders başında annesinin kendine haksız davrandığını düşünen ve sıkıntı ,öfke duyan çocuk ders çalışmayla sıkıntı ve öfke duygularını özdeşleştirebilir” ders çalışma sıkıntıyı çağrıştıran bir uyaran” a dönüşebilir. çalışma=sıkıntı anlamı kazanabilir ve böyle tutumlar çocuğun bütün öğrenim yılları boyunca ders çalışmayla barışık olmamasına , ders çalışmaktan sıkılmasına neden olabilir.


2.DERS ÇALIŞMAYI SEVDİREBİLECEK OLUMLU İLETİŞİM

ÖRNEK:2

ÇOCUK:ders çalışmaktan nefret ediyorum

ANNE:ders çalışmaktan zevk almadığını düşünüyorsun.
ÇOCUK;evet.çünkü anlamıyorum.
ANNE;anlamadığın dersleri çalışmakta zorlandığın için hoşuna gitmiyor.
ÇOCUK;evet. Bu matematik sorusunu 3 kez çözdüm, yine yanlış çıktı, ben yapamıyorum.matematikte başarısızm.
ANNE:matematik problemini 3. kez çözemediğin için matematikte başarısız olduğunu düşünüyorsun.
ÇOCUK;evet artık o soruyla uğraşmıycam.başka sorulara gecicem.,
ANNE; sen çözemediğin sorularla uğraşmak istemiyorsun,çözebildiğin sorularla devam
etmek istiyorsun.
ÇOCUK;evet.çözemediklerimi akşam babama sorabilirim.
ANNE:akşam babana sorarak çözemediğin problemleri öğrenmek istiyorsun
ÇOCUK:evet.böylece bilemediklerimi çözebilirim.(anne çocuğun başını okşar.onayladığını sevdiğini böylece çocuğa iletir.)
Biraz sonra:
ÇOCUK:anne,sonra ki 3 matematik sorusunu da çözdüm.
ANNE:aferin sana.çok iyi gidiyorsun.gayet başarılısın.
Anne 3 kez aynı soruyla uğraşıp,sıkılan çocuğu anlamış ve duygularını ifade ederek rahatlamasına izin vermiştir.annenin olumlu tutumu ve çocuğun mesajını doğru değerlendirmesi ,çocuğun durumu doğru analiz etmesini ve çözümü bulmasını sağlamış,anne çocuğun başarısızım düşüncesinde odaklanmasını engelleyerek,başarabilirim düşüncesi oluşturmasına katkı sağlamıştır.


DERS ÇALIŞMAYA ENGEL OLABİLECEK OLUMSUZ İLETİŞİM

ÖRNEK:2

ÇOCUK: ders çalışmaktan nefret ediyorum.

ANNE:ders çalışmaktan nefret edilir mi? Bak kardeşin geldiğinden beri çalışıyor.hiç senin gibi nefret ediyorum diyor mu? Sorun çıkarıyor mu?(anne çocuğun duygu ve kaygılarını anlamamış, çocuk duygularını ifade edememiş,kardeşiyle kıyaslayarak ta onu değil kardeşini onayladığını belirtip, çocuğun vaoluşunu reddetmiştir.)
ÇOCUK;sen zaten hep onu seviyorsun,her şeyi ona alıyorsun. Bana almıyorsun.( çocuk kardeşi nedeniyle kişiliğini var oluşunu tehdit altında görmekte,kardeşi nedeniyle sevilmediğini düşünmektedir.)
ANNE; sen de onun gibi çalış. Sende kazan. Bak o hep çalışıyor yüksek notlar alıyor ,her şeyi hak ediyor.sende çalışırsan sende hak edersin.( annen in sevgisi koşulludur.anne sevgisini çalışan ve yüksek notlar alan hak eder diyerek,çalışkan olmadığını düşündüğü çocuğu kabul etmediğini ve sevmediğini ifade etmektedir.
ÇOCUK:öfkeyle) çalışmıycam. Ders çalışmıycam.ben televizyon seyredicem. Kardeşim gibi olmayacağım.( çocuk sevilmemesine,kardeşinin tercih edilmesine öfkelenir ve aksi tavır koyarak varlığını bu şekilde ortaya koymaya çalışır)
ANNE:bak işte gördün mü? Sen hep böyle yaramazsın.beni de üzüyorsun.( anne çocuğun yaramaz olduğunu onaylar. Kendini üzdüğü için çocuğu suçlar.
ÇOCUK:öfkeyle kardesinin masasına saldırır ve kitaplarını aşağı atar.( kardeşi nedeniyle var oluşunu tehdit altında gören çocuk , kendine gelmesi gereken anne sevgisinin kardeşine gittiğini düşünerek,kardeşine saldırır.)
DİĞER KARDEŞ(:ağlayarak ) anne benim kitaplarımı aşağıya attı ,defterlerim yırtıldı.
ANNE:çabuk odana cezalısın,derslerini bitirinceye kadar odandan çıkmayacaksın,akşam baban gelince görürsün sen.( çocuk odasına giderken annenin kardeşini tercih ettiğini, kendisini sevmediğini düşünerek öfke ve üzüntü duymakta, tembellik yaparak en kısa zamanda anne-babasını yüzleştirmek ve üzmek ister.)
ÇOCUK: (kızgın ) yapmıycam ödevlerimi.hep bana ceza veriyorsun. Sen beni değil, kardeşimi seviyorsun.( çocuk kendinin cezalandırıldığına kardeşinin sevildiğine inanmakta ve annenin adiliyetine inanmamaktadır.)
ANNE:sende kardeşin gibi uslu ,akıllı ol, derslerine çalış,beni üzme senide severim.( anne çocuğu sevmediğini onaylamakta , böylece yetersizlik ve değersizlik,çaresizlik duygularıyla dolu çocuğun öfke ve üzüntüyle saldırganlık,tembellik, karşıt olma vb. olumsuz davranışlar geliştire bileğini göz ardı etmektedir.
ÇOCUK ağlayarak,öfkelenerek,kaygıyla odasına gider,kapıyı arkasından çarpar.)
Bu çocuğun yaşam boyu kardeşini ve başkalarını kıskanma, kendisini değersiz yetersiz bulma sonucu oluşan özgüven eksiklikleriyle boğuşma,yaşam Başarsızlıkları yaşama,muhalif kişilik geliştirme,kaygılı-korkulu-tedirgin olma ve bunların dezavantajlarını yaşamaya maruz kalması olasıdır.



DERS ÇALIŞMAYA TEŞVİK EDEBİLECEK OLUMLU İLETİŞİM

ÖRNEK:3

ÇOCUK:(ağlayarak ders masasından kalkar )ben ders çalışmak istemiyorum,soruları cevaplayamıyorum,konuyu anlamıyorum başarılı değilim. Yapamıyorum.ders çalışmıycam.

ANNE: konuyu anlamadığın için soruları cevaplandıramadığını ve bu nedenle senin için ders çalışmanın zor olduğunu düşünüyorsun.
ÇOCUK:evet.ezgiye anlamadığı yerlerde ablası yardım ediyor,onun dersleri çok iyi.
ANNE:sana da derslerinde yardım edilse ,derslerini anlayacağını ve çok iyi notlar alacağını düşünüyorsun.
ÇOCUK:evet.sen de bana derslerimde yardım edermisin.
ANNE:tabii ben bildiğim konularda senin bilmediğin,zorlandığın derslerine yardım ederim.zorlandığın konuya bir bakalım mı?
ÇOCUK;(gülerek) evet. Beraber yapalım.ben yapamadıklarımızı öğretmene yada ezgiye sorarım.
Anne çocuğu kucaklar öper .(onaylar,kabul eder,sever)çocuk korku ve kaygılarını ifade ederek annenin olumlu yaklaşımıyla rahatlamış, olumsuz duygularını atarak,ders çalışmak için tekrar motive olmuştur.annenin onunla ders yapması ilgi ve sevgi anlamına geldiğinden mutludur.(insanın en büyük ihtiyacı da sevgi ilgi ve anlaşılmak değil midir?)böylece ders çalışmama bunaltısı atlatılmış, başarısızım inancı kırılmıştır.çocuk; annemde bana yardım ediyor bende ezgi gibi başarılı olacağım düşüncesini geliştirebilir.)


DERS ÇALIŞMAYA ENGEL OLABİLECEK OLUMSUZ İLETİŞİM.

ÖRNEK:3

ÇOCUK;(ağlayarak ders masasından kalkar)ben ders çalışmak istemiyorum,soruları cevaplayamiyorum,,konuyu anlamıyorum,başarılı değilim

ANNE:Aaa! Sen kocaman adam oldun ,ağlanır mı?çok çalışırsan anlarsın, başarırsın.sen çalışmaya devam et,bak ozaman sana çikolata alıcam(adamlar ağlamaz,sen demek ki bebeksin. Aşağılama)
ÇOCUK: çok çalıştım problemi çözemedim,öğretmen bana kızacak
ANNE:çalışmazsan yapamazsın, öğretmen sana kızar tabii. Hadi simdi dersinin başına.(anne dersi yapamazsa öğretmenin kızacağını tastikler)
ÇOCUK:derslerimi yapamazsam öğretmen bana kızar ( ağlayarak) ben yarın okula gitmiycem.(çocuk derslerini yapamazsa öğretmenin kızacağı korkusu taşımaktadır.)
ANNE:bak kızıyorum ama, çikolatada almıycam sana, sen bebek misin okula gitmiycem diye ağlayacak. Çok ayıp(çocuğu utandırma.küçümseme.yetersiz bulma.değersizleştrime.
ÇOCUK:gitmiycem işte ,derslerini yapmadın diye öğretmen bana ceza verir.
ANNE:ben seni yarın öğretmene söyleyim ozaman.( anne çocuğun öğretmen korkusunu yatıştıracağına ,pekiştirir.)
ÇOCUK:çocuk panikle,öfkeyle ağlayarak anneye tutunur,anne çocuğu iter) söyleme beni öğretmene..okula gitmiycem.(ağlaması daha da artarak korkuyla devam eder.)

İşte okul öğretmen korkusu ve fobisinin temeli de böyle atılır.anne çocuğun mesajlarını doğru algılayamadığı için , verdiği cevaplar da çocuğun olumsuz duygularını pekiştirici olmaktadır.. Anne çocuğun başarısızlık korkusunu,buna bağlı oluşan öğretmen okul korkusunu fark edememiştir.çocuk duygularını endişelerini ifade edememiş, anlaşılamamış,aşağılanmış, annenin cevapları çocuktaki endişeyi daha da artırarak,korku-kaygıyı çoğaltmış,çocukta başarısızlık inancı ,öğretmen ve okul korkusu konusunda haklı olduğu düşüncesi pekişmiştir.Böylece bir Başarsızlığa daha temel atılabilir.


Yaşam başarısı ve mutluluk sizinle ve çocuğunuzla olsun.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Ders Çalışmayı ve Başarıyı Teşvik Eden Olumlu İletişimler ve Engelleyen Olumsuz İletişimler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Gönül BAYALTUN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Gönül BAYALTUN'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gönül BAYALTUN Fotoğraf
Gönül BAYALTUN
Denizli
Çocuk Gelişimi Ve Eğitimcisi
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi78 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Gönül BAYALTUN'un Yazıları
► Ders Çalışmayı Verimli Hale Getirmek Psk.Dnş.Gökçe YILDIRIM
► Olumlu ve Olumsuz Yönlerimiz Psk.Işınsu GÜNDÜZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Ders Çalışmayı ve Başarıyı Teşvik Eden Olumlu İletişimler ve Engelleyen Olumsuz İletişimler' başlığıyla benzeşen toplam 21 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:05
Top