2007'den Bugüne 92,258 Tavsiye, 28,211 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bir İyileştirici Olarak Doğa ile Tekrar Bağlantı
MAKALE #9758 © Yazan Psk.Ayşe Esma VATANSEVER | Yayın Ekim 2012 | 5,703 Okuyucu
İnsanoğlu belki de hiçbir dönemde şimdiki kadar doğadan ve kendi doğasından uzaklaşmamıştır. Teknolojinin gelişmesiyle hem doğanın kendisinden hem de kendi doğasından uzaklaşmakta olan insan, enerji dengesini kuramamanın sancılarını çekmektedir. Mutsuzdur, melankoliktir, korkuyordur, çoğu zaman bu duygular onun acı çekmesine neden oluyordu. Bunun sonucu olarak duyguların iyileştirilmesi için kimyasal çözümler yaygın hızlı bir çözüm gibi görülür olmuş, sadece bir rahatsızlık tedavisi değil bazı durumlarda bir alışkanlık haline dönüşmüştür. Kendi doğasından uzaklaşmanın sorumluluğunu almayarak bunun bedelini ödemekten kaçan insan, bu şekilde aslında kendi kendine daha büyük zararlar vererek daha ağır bedelleri tercih etmektedir. ‘Kendine yabancılaşmak’ gibi…

Çok gerekli olduğu durumlar dışında antidepresanlarların kullanımının çok yaygınlaşması ve bu yaygınlaşmanın bir sonucu olarak ‘normal’leşmesi ve bilinçaltı yapıda artık doğal bir şey olduğu zannedilmesi doğamıza açılmış bir savaştır. İnsanın kendini iyi hissetmek için, -ki ‘iyi hissetmek’ doğamızda olan yaratıcının bize bahşettiği bir hissiyattır-dışarıdan alınacak bir kimyasala ihtiyaç duyulması insanın güçlü doğasından ne kadar uzaklaştığının kanıtıdır. Buna ‘dur’ diyecek olan da insanın farkındalığı artmış bilincidir, beyninin tamlığı ve bütünlüğüne duyduğu derin inanç olacaktır.



Doğanın özelliği kendi ekolojisidir yani yaşayan canlının tüm ihtiyaçlarını karşılayacak içeriği kendinde bulundurmasıdır. Sürekli bir dönüşüm ile İnsanın doğasında hayatın tüm koşullarına karşı ayakta durabileceği kaynak ve imkanlar mevcuttur. Bunu bilmeyen ve bunun farkındalığına ulaşamamışınsan sık sık yüzüne vurulan bir eksiklik duygusuyla mücadele etmek zorunda kalır ve ne yazık ki bu eksiklik duygusunu içselleştirir bir süre sonra.


Burada doğaya dönüş kavramı iki anlamda incelenebilir. Hem tabiatla daha fazla iç içe olmak hem de insanın kendi doğasına dönüşü.

Tabiata
Dönüş

Bir ağaca en son ne zaman sarıldınız?

En son ne zaman yalınayak çimenlerde yürüdünüz?

En son ne zaman bir evcil olmayan bir hayvanın başını okşadınız?

En son ne zaman bir kayan yıldız gördünüz?

En son ne zaman ayağınızı bir midye kabuğu kesti?

En son ne zaman yabani bir ot size tanıdık geldi?

En son ne zaman üzerinde meyvesi olgunlaşmış bir meyve ağacı gördünüz?


Bu sorulara verecek cevabınız ‘hatırlamıyorum’ ise o zaman tabiattan oldukça uzaklaştığınıza ve şehir hayatının metal ve beton duvarları arasında ruhunuz sıkıştırmakta olduğunuzun sinyallerini almaya başlamışsınız demektir. Bunların benim psikolojik durumumla ne ilgisi var ben stres altındayım, depresyondayım bunları yapamam diyorsanız, bir kez daha durun ve düşünün. İçinize bakın.

Eğer doğayla olan bağınız bu denli kopmamış olsaydı hayata ve depresyonunuza nasıl bakacak olduğunuzu…



Beynin Alfa Konumu ve Doğa


Beynin çalışma sisteminde günlük dalga salınımları mevcuttur.Bunlara beta, alfa, teta ve delta konumları isimleri verilmiştir.


Beta konumunda zihnin çalışma hızı en yüksek seviyededir buda ruhsal aktivasyonla ters orantılıdır. Zihin ne kadar aktifse huzur ve sükûnet o kadar azalır. Uykuda bile bitmeyen beta zihin durumu beyni bir süre sonra çok yoracağından biriken stres hormonlarıyla birlikte ciddi sıkıntılar doğurabilir. Panik-atak gibi..


Alfa konumu ise beynin kendini hafif dinlenmeye almakla birlikte sağ lob aktivitesini arttırdığı, huzur salınımı yaymaya başladığı bir konumdur. Düşünceler yavaşlamıştır. Genellikle dini ritüellerin,meditasyonların amacı beynin bu seviyede enerji salınımına geçmesidir. Oldukça dinlendirici aynı zamanda yaratıcılık faaliyetlerini de arttıran bir konumdur bu ve zaman kavramı değişir. Zaman durmuş gibi bir halde bir süre şimdinin anın farkındalığıyla devam eder.


Şehir hayatında gün içinde yoğun uyaran bombardımanında kalan beyin alfa konumuna çok fazla geçememekte ve dinlenememektedir. Oysadeniz kenarında biraz oturmak ve denize bakmak yahut bir ağaca yaslanıp kuş seslerini dinlemek doğal olarak ve otomatik olarak bu konuma geçmenizi sağlar.Bu aktivitelerin kendisi bile doğal meditasyon doğal ibadetlerdir. Dolayısıyla evrenle kurulan derin bağlantı her insanın bilinçaltında hissettiği derin yalnızlık duygusundan yine enerji boyutunda bütünselliğe geçişini sağlar ve tabii alfa konumunda. Doğa ile ilgili uğraşları ve bedensel aktiviteleri kendine ritüel haline getiren akıllı beyinler her gün ruhun istediği tekrar-bağlantı (reconnection)’yı sağlamış olur. Ve tekrar bağlantı demek aslında ölümsüzlüğe açılan kapıdır. İnsan ölümsüz olmayı her şeyden çok ister.Ya da ölümsüz olduğunu tekrar hatırlamayı, anlamayı ve yaşamayı…


Biraz olsun doğaya ve doğamıza dönmemizin vakit ayırmamız buna değmez mi?
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Bir İyileştirici Olarak Doğa ile Tekrar Bağlantı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Ayşe Esma VATANSEVER'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Ayşe Esma VATANSEVER'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     4 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ayşe Esma VATANSEVER Fotoğraf
Psk.Ayşe Esma VATANSEVER
Ankara (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi67 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Ayşe Esma VATANSEVER'in Makaleleri
► Doğa, Şehir ve İnsan Psk.Yetkin KUŞAN
► İyileştirici Güç : Oyun Terapisi Psk.Gülşah PINAROĞLU
► Sözün İyileştirici Gücü; Psikoterapi Psk.Sezen ÖZÜTEK EREM
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Bir İyileştirici Olarak Doğa ile Tekrar Bağlantı' başlığıyla benzeşen toplam 36 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Temel Güven Duygusu Temmuz 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:22
Top