2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bebekte Diş Çıkarma
MAKALE #9782 © Yazan Prof.Dr.Mehmet KANTAR | Yayın Ekim 2012 | 354,463 Okuyucu ÇOK OKUNUYOR
DİŞLER ÇIKIYOR GALİBA..

Bebeğim çok huzursuz.. Gece yarısı sık sık uyanıyor. Sabah 5'te kalkıp yatağında oturuyor. Annesini eskisi gibi emmiyor. Hiç bir şey yemiyor.. Ateşi var ve kuru kuru öksürüyor.. Elimi ısırıyor.. Yine altı pişmeye başladı...

Evet, galiba çocuğunuz diş çıkarıyor... Bu dönemde çocuğunuzda gözlenebilecek belirtileri aşağıda özetlemeye çalıştım. Bunları bilmek sizi rahatlatacaktır.


Çocuk sağlığı ve hastalıkları pratiğimizde en çok gözlediğimiz diş çıkarma belirtisi, salyanın artışı,huzursuzluk, iştahsızlık ve ağız etrafında döküntüler olmakla beraber, diş çıkartırken çocuklarda çok değişik belirtileri de görebiliriz.


Kimi bebek başını sallarken,kimi kulağıyla oynar. Aileler genelde bu durumun neye işaret ettiğini çok merak ederler. Genelde hafif ishal görülmekle beraber, kabızlıkda olabilir. Ancak anne sütü alan çocukta meme başı ısırmalarının artması, uykunun kısalması, uykuya dalamama, nedensiz ve uzun süren ağlamalar, kuru öksürük,ateş yüksekliği, diş gıcırdatma, burun akıntısı, burun tıkanıklığı, pişik, idrarda koku, kusma gibi belirtiler de gözlenebilmektedir.


Genel pratiğimizde diş çıkarken ateş 38 oC'yi geçmez diye düşünürüz. Ancak yapılan çalışmalar, ateşin en fazla 38.88 oC'ye kadar çıkabildiğini göstermektedir. Bu nedenle ateşin bu değerin üzerinde olması genelde diş çıkarmayla ilgili değildir.


Dışkının sulu hale gelmesi ve dışkı sayısının artması çocuğun altının da pişmesine neden olur. Bu bile tek başına ağlama nedenidir.


Uykusuzluk ve gece öksürükleri, anne babaların da uykusuz kalmasına neden olur. Çocuğun uyku düzeni ve bu nedenle beslenme düzeni de bozulur.Zaten hem katı, hem de sıvı gıda alımı da azalmıştır.


Yapılan araştırmalarda, belirtilerin dişin patlamasından 4 gün önce başladığı, genelde dişin patladığı gün en maksimum düzeye ulaştığı ve 3 gün sonrasına kadar sürebildiği gösterilmiştir (toplam 8 gün). En önce başlayan belirtiler genelde ısırmaların artması, salya artışı ve diş gıcırdatma olup bunlar 8 gün sonuna kadar devam etmektedir.


Yukarıda saymış olduğumuz belirtiler, diş çıkarmakta olan çocukların %65'inde görülür. Geride kalan çocuklarda bu belirtiler görülmez. Diş çıkarma sırasında görülen belirtilerin hiç biri, çocuğun sağlığını tehdit edici düzeyde değildir. Ancak çocuklarda gözlenen bu belirtiler, diğer hastalıkların belirtileriyle karışabilir. Ateş ve öksürük nedeniyle akciğer enfeksiyonu sanılıp antibiyotik tedavisi alan bebekler vardır.


Bebeğinizin dişleri çıkarken doktorunuzdan yardım almanız gerekebilir. Genelde jel ve parasetamol gibi ilaçlar kullanılmakla beraber,duruma özgü çözümler de üretmek gerekebilir.



Not: Ülkemizde bebeklerin ilk süt dişleri ortalama 7.4±2ayda (3-17 ay) çıkmaktadır. İlk patlayan dişler genelde alt kesiciler olup çok nadiren üst kesiciler de çıkabilir. İlk süt dişinden sonra genelde ayda birer adet diş çıkmaya devem eder. Alt kesicilerden sonra üst kesiciler çıkar. Daha sonra yanlarına birer adet daha kesici dişler eklenir. Sonra köpek (kanin) dişlerini atlayarak 1. ön azı dişleri çıkar. Bundan sonra köpek dişleri ve ardından 2. önazı dişleri çıkar. Otuz ay bittiğinde genelde çocuğun ağzında 20 süt dişi tamamlanmış olmaktadır.


Referanslar:


1- Ramos Jorge J ve ark. Prospective longitudinal study ofisgns and symptoms associated with primary tooth eruption. Pediatrics 2011;128: 471-476.


2- Macnin ML ve ark. Symptoms associated with infantteething: a prospective study. Pediatrics 2000; 105: 747-752.


3- Baykan Z ve ark. Experience of Turkish parents abouttheir infants teething. Child: Care, Health and Development 2004; 30(4): 331-336.


Prof. Dr. Mehmet Kantar
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Bebekte Diş Çıkarma" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Prof.Dr.Mehmet KANTAR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Prof.Dr.Mehmet KANTAR'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     56 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Mehmet KANTAR Fotoğraf
Prof.Dr.Mehmet KANTAR
İzmir
Doktor "Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi9 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Prof.Dr.Mehmet KANTAR'ın Makaleleri
► Bebekte İnmemiş Testis Op.Dr.Emel OĞUZ (AVCUOĞULLARI)
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Bebekte Diş Çıkarma' başlığıyla benzeşen toplam 11 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Çocuklarda Öksürük Aralık 2012
► Çocuklar ve Kansızlık Kasım 2012
► Çocuğum Neden Kusuyor? ÇOK OKUNUYOR Ekim 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:42
Top