2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Defansif Tıpın Sonucu: Tokmak Bende, Davul Başkasının Omzunda Olsun Anlayışı
MAKALE #9824 © Yazan Psk.İzzet GÜLLÜ | Yayın Ekim 2012 | 4,570 Okuyucu
DEFANSİF TIPIN SONUCU: TOKMAK BENDE, DAVUL BAŞKASININ OMZUNDA OLSUN ANLAYIŞI

KARGADAN KORKAN HEKİM DARI EKEMEMELİDİR

6 yaşındaki kızımın çoğu zaman beni bile aciz bırakan konuşmalarını, olaylar karşısındaki yaratıcı mantık yürütmelerini vs. izleyince eğitimin aslında -süresiyle orantılı olarak- beyinleri dumura uğrattığını, özgünlüğünü ve zeka odaklı işleyişini sekteye uğrattığını düşünüyorum son dönemde. Tek işlevinin adeta beyinleri bir yığın gerekli – gereksiz bilgi ile ambalaja dönüştürmek olduğunu da tabi ki!

Bilmeyen insanın zamanı gelince bilme imkanı var! Ama bu eğitim sürecinden geçenlerin böyle bir imkanı da pek olmuyor. Çünkü onlar hem bilmiyorlar, hem bilmediklerini de bilmiyorlar. Çünkü bu gerçeği baktıkları halde bir türlü göremiyorlar. Dedim ya, doğuştan verilen o keskin zeka ve kapasite alınan eğitimin süresiyle orantılı bir biçimde beyinleri gerçekleri göremeyecek derecede dumura uğratıyor sanki!

“Defansif tıp varmış artık!”

“Mahkeme açılabilirmiş, kendisini düşünmek zorundaymış, bu yüzden hastanın menfaati umurunda bile değilmiş.”

“Aslında kanser hastalığında psikologa falan gerek yokmuş, doktorun kendisi psikologmuş zaten!” Bunu ünlü ve mütedeyyin bir profesör söylüyor.

Öyle ya, kendi işimizden başka herkesin işini en iyi bilenlerin ülkesi, ne de olsa burası!

Görüyorsunuz, profesör de olunsa beynin işleyişi sıradan insanlarınkinden çok da farklı olamayabiliyor. Çünkü uzun eğitim süresi DNA dizilimlerini, yerleşik alışkanlıkları falan değiştirmiyor. Aslında düşünceyi eğitimden çok bu yapılar belirliyor. Ekranlardaki çoğu akademik kariyer sahibi siyasi analistlerin yaptıkları konuşmalara bakıp, bunun kahvehanede icra edilen konuşmalanlardan çok da farklı olmadığını görünce ne demek istediğimi belki daha iyi anlarsınız!

Dedim ya az önce, hekimler yaygın olarak şunları söylüyormuş artık:

“Defansif tıp varmış ne de olsa!”

“En ufak riske bile girmemek lazımmış, çünkü mahkeme açılabilirmiş, kendisini düşünmek zorundaymış, bu yüzden hastanın menfaati umurunda bile değilmiş artık!”

İyi ki bu tip hekimler savaş pilotu olmamışlar. Maazallah, “Düşmanın bizi vurma riski var, hayatımız söz konusu” diyerek atışlarını atmosferin ikinci tabakasına çıkıp oradan falan yaparlardı kesin! Biz de boş yere, “Düşmanla savaşıyoruz” diye sevinir dururduk!

Oysa kargadan korkan darı ekmemelidir, ekememelidir! Bazı işler; “Mesleğim olsun ama riski olmasın” diyenlerin, gölgesinden dahi korkanların işi olmamalıdır! Cesur, fedakar, adanmış bir ruha sahip olmak matematikten yahut fenden sekiz – on net daha fazla yapmaktan daha az önemli olmamalıdır! Olursa sonuç işte bu olur! Bu daha iyi günlerimiz bence!

Herkes, “İşimin kaymaklı tarafı söz konusu olsun sadece, vazifenin doğasındaki en tabii riskler hiç bulunmasın” derdinde! Herkes tokmak elimde bulunsun ama davulumu başkası taşısın havasında! (Gerçi sigorta şirketleri taşıyor bu davulu ama demek ki o da yeterli gelmiyor)

Havası olsun, cakasını satsınlar, kasıla kasıla dolaşsınlar, “İşimizin riski var” diyerek en yüksek maaşa da talip olsunlar, ama iş pratiğe gelince hiç riske girmesinler, en ufak riskten kaçınmayı en doğal hakları olarak görsünler! Bunun ucundaki kayıp insan sağlığı olsun isterse, ne çıkar!

Bizler de bu tiplere (hepsini tenzih ediyorum elbette) sağlığımızı emanet edelim sonra!

Meğer Gazali’nin, “Cibilliyetsize ilim öğretmek eşkiyanın eline kılıç vermek gibidir” sözü ne kadar da doğruymuş!

Dedim ya, bir mesleğe matematik ve fenden biraz fazlaca net yaptı diye hekim veya meslek elemanı seçerseniz sonuç işte kaçınılmaz olarak böyle olacaktır.

Hep söylüyorum, hekimliği çok kazançlı meslek statüsünden çıkarmak lazım! Ki bu işe para için değil; kendini insanlık hizmetine adama ateşiyle yanan fedakar ruhlar gelebilsin! İşte o zaman hekimlik mesleği o hak ettiği itibarı eskisi gibi görmeye başlayacaktır! İşte o zaman, “Para için yapmıyor bu işi adamlar, helal olsun” denilecektir! “Çok para, daha fazla para” sancısı ile kıvrananlar gitsinler daha “kolaya” eczacı, avukat falan olsunlar!

Maalesef ki hekimliğin DNS’sı bozuldu! Günümüzün asıl sorunu burada! O yüzden ne yapılırsa yapılsın, ne kadar bütçe ve imkan ayrılırsa ayrılsın ne hastaya ayrılan süre artıyor doğru düzgün, ne de iyileşen hasta sayısı! Son yıllarda çevremde hastaneye gidip de tamamen iyileştim diyen hasta görmüyorum desem yeridir (Cerrahi operasyonlar hariç). Tıbbi yardım, “Git gel Konya altı saat”e dönüşmüş sanki!

Hekimliğin bozulan DNS’sını yeniden tesis etmek ancak bu mesleğe doğru ve uygun eleman seçimi ile mümkün! Gidenler gitti zaten, bari geriden gelen sağları kurtaralım demenin vakti bugün değilse söyleyin, ne zamandır!

Aksi halde, “100 hastanın ancak 12’sine doğru teşhis konuluyor” bilimsel gerçeği bile hiçbir hekimin en ufak bir ilgisini çekmez, bu vahamete bile sıradan bir durum gibi yaklaşılır, bizim sağlık camiasında.

Bunu bile göremeyen, görse dahi buna bile en ufak bir çıt çıkaramayanlara sağlık emanet etmek hekimlerin hastalarıyla girmek istemediği riskten çok daha yaman bir risktir oysa!

Hekimlerin şahsi riskleri kendileri için bu denli önemli ise bizim toplum olarak bu kadar büyük riskimiz de en azından bizler için önemli olabilmelidir!

Psikolog
İzzet Güllü

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Defansif Tıpın Sonucu: Tokmak Bende, Davul Başkasının Omzunda Olsun Anlayışı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.İzzet GÜLLÜ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.İzzet GÜLLÜ'nün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     5 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İzzet GÜLLÜ Fotoğraf
Psk.İzzet GÜLLÜ
Sakarya (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi18 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.İzzet GÜLLÜ'nün Yazıları
► İnsancıl Eğitim Anlayışı Psk.Dnş.Mehmet Zeki İLGAR
► 2 Yaş Sendromu: Güç Bende Meral HASANDAYIOĞLU
► Bende “panik Atak” mı Var? Psk.Gizem BODUR ATALAY
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Defansif Tıpın Sonucu: Tokmak Bende, Davul Başkasının Omzunda Olsun Anlayışı' başlığıyla benzeşen toplam 20 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Bir Veda Yazısı Haziran 2018
◊ Bu Yazıyı İyi Anla ÇOK OKUNUYOR Haziran 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


19:33
Top