2007'den Bugüne 92,756 Tavsiye, 28,304 Uzman ve 20,056 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Tırnak Yeme Alışkanlığıyla Mücadele Ederken; Çocuğun Dikkatini Başaracağı Olumlu Alanlara Yönlendirmenin Önemi
MAKALE #9835 © Yazan Gönül BAYALTUN | Yayın Ekim 2012 | 11,802 Okuyucu
Tırnak yeme alışkanlığı altında korku-kaygı gerginlik yatabilir.çocuğun içsel duygusal çatışmaları tırnak yeme davranışı nedeni olabilir.
-Anne-babanın geçimsiz olması,sık-sık çocuk önünde kavga etmeleri,aile içindeki gerginlik çocuğu güvensiz yapar.tedirgin,huzursuz,kaygılı korkulu gergin bir çocuk olabilir.
Kendini yalnız hisseden stresli –sinirli çocuklar, tırnak yiyerek duyduğu stresi-gerilimi yok etmek için gerekli korunma ihtiyacını karşılayabilir.
-Tırnak yeme alışkanlığı çocuklarda %35,ergenlik çağındaki gençlerde görülme oranı %45 lere çıkabilen bir alışkanlık olarak görülmektedir.gençlerde(ergenlerde) artma oranı onaylanma ,kabul görme ihtiyacını karşılayamamaktan olabilir.
-Çekingen;duygu düşünce ve isteklerini ifade edemeyen,sevgisiz-ilgisiz kendi haline kalan ,yaptıklarına olumlu-olumsuz hiçbir tepki alamayan çocuklar tırnak yiyerek olumsuz bir tepki alacak bile olsalar ,kendini ifade etme,varlığını gösterme yolu olarak tırnak yeme davranışına yönelebilir.
-sevilmediğine ilgi görmediğine inanan evde kardeşlerini okulda arkadaşlarını kıskanan çocukta da tırnak yeme davranışı ortaya çıkabilir.
-tırnak yeme alışkanlığı taklit yoluyla da öğrenilebilir.evde tırnak yiyen anne-baba kardeşler yada okulda tırnak yiyen arkadaşları taklit eden çocukta tırnak yemeye yönelebilir.
-aşırı koruyucu,kaygılı korkulu anne-babalar çocuklarda gelişmek için çocuğun ihtiyacı olan “temel güven” sorununu engelleyerek,her şeyden korkan, herkesin kendine zarar vereceğine inanan,her an kötü bir şey olacakmış gibi hisseden ve dolayısıyla hareketlerinde özgür ve rahat olamayan,her şeyde bir sorun gören geçimsiz,saldırmaya hazır,öfkeli gergin huzursuz çocuklar olmalarına neden olabilir ve uyumsuz,sosyal gelişim sorunları yaşayan çocuk tırnak yemeye başlayabilir.
-çocukla olumlu iletişim kurmayı başaramayan ve yıkıcı iletişim tarzı olan:eleştirme, tenkit etme,tehdit etme,kıyaslama,aşağılama, küsme,azarlama,yok sayma tarzı iletişim kuran anne-baların çocuklarında da tırnak yeme görülebilir.
-bu tarz yıkıcı iletişim çocukta yetersizlik-değersizlik.başarısızlık-beceriksizlik inancı uyandırarak tırnak yeme. Vb. pek çok davranış sorunlarının ,olumsuz alışkanlıkların ortaya çıkmasını destekler.

TIRNAK YEME DAVRANIŞINDAN KURTULMAK İÇİN ALINACAK BAZI ÖNLEMLER

1-tırnak yeme davranışı küçük yaşlarda okul öncesi dönemde ise (2- 4 yaş) görmezden gelmek doğru olur..üzerine düşmek,yapma –etme demek davranışı pekiştirerek alışkanlığa dönüştürebilir.
2-önemli olan çocukların tırnak yeme davranışı altındaki nedenleri araştırarak-bularak ortaya koymak ve bu nedenleri yok etmeye çalışmak olmalıdır.
3-tırnak yiyen çocukla alay etmek, aşağılamak ,ad koymak gibi etiketleyici davranışlardan uzak durmak önemlidir.
3-çocuklarda kaygı-korku gerilim yaratan olaylardan,ortamlardan,çizgi ve dizi filmlerden uzak tutmak.vurdulu-kırdılı,şiddet içeren,öfke-kin nefret aşılayan yıkıcı ilteşimi konu alan her türlü kitap-film,oyun vb.… yayınlardan uzak tutmak ,güvenli bir ortam hazırlamak gerekir.
Çocuklar tv. Film izleyecekse,kitap okuyacaksa konusu;insan,aile,arkadaş, doğa sevgisi aşılayacak,günlük yaşamı düzenlemeye,zamanı doğru kullanmaya teşvik edecek,diğer insanlara canlılara karşı sorumluluk taşımayı,saygı-sevgi duymayı yardımlaşmayı,paylaşmayı,birbirine destek olmayı,iyilik Yapmanın mutluluk olduğu,eşitlik-hak-hukuk düşünceleri geliştirmesine yardım edecek, çalışarak-emek vererek başarılı olmanın erdem olduğu mesajını iletecek ,kendine güvenmeyi öğreten yayınları seçmek çok önemlidir.
4-çekingen,kendini ifade edemeyen kaygılı korkulu çocukları spora yönlendirmek.her gün 1-2 saat çocukların açık havada park ve bahçelerde oynayıp-koşturmasına ve böylece kaygı korku ve gerginliğin yarattığı stres enerjisini boşaltmalarına zemin hazırlamak.
5-aile de anne-baba ve kardeşler arasında, okulda arkadaşlar arasında tırnak yeme alışkanlığı olanlar varsa çocuğun taklit yoluyla tırnak yeme davranışı edinmiş olabileceği konusunu düşünerek ,hep birlikte ve öğretmenle de iş birliği yaparak soruna ortak bir çözüm aramak
6-tırnak yiyen çocuğa sert davranmak, şiddet uygulamak, ağır cezalar vermek sadece sorunu daha da içinden çıkılmaz hale getireceği gibi başka sorunlu davranışlarının oluşumuna da zemin hazırlayacağını unutmamak.
7- tırnak yeme davranışını çocuğa karşı olarak değil, çocukla işbirliği yaparak çözülebileceğini unutmamak.
8- tırnak yeme alışkanlığından rahatsız, yememek için uğraşan,elinden gelenin en iyisini yapan çocukları övmek,sonuç %100 başarılı olmasa bile olduğu kadarını fark etmek,bir parça başarı daha fazla başarının garantisidir. Bir saat , bir gün, hafta 3 gün tırnağını yememeyi başaran çocuk daha fazlasını başarabilir. Sabırlı hoş görülü olmak.
9-çocuğun sosyal faaliyetlerini artırmak,yetenekli olduğu konulara yönlendirerek ellerini ve düşüncelerini olumlu konularla meşgul ederek,hem stresini atmasını hemde başarı yaşayarak kendine güven sağlayarak sağaltım yoluyla olumsuz alışkanlığı unutturmaya çalışmak.
10- çocuğa sevgi-ilgi göstermek. Akşam işten dönen ve gün boyu yaşadığı olumlu ve olumsuz olayları paylaşmak için anne-babayı sabırsızlıkla bekleyen çocuğu fark etmek. Sarılmak –öpmek,neler yaşadığını duygu ve düşüncelerini ifade ederek rahatlamasına yardımcı olduktan sonra yemek ve Diğer özel işlere geçmek.
11-tırnakları uzayan çocuğa istediği renk ojeyi alarak, tırnak bakım gereçleri alarak güzel görünümlü tırnakları fark etmesini ve koruma isteği uyandırarak,tırnak yememe konusunda motive etmeye çalışmak.
12-tırnakları uzun bırakarak yeme fırsatı oluşturmamak,sık-sık kısa kesmek.
13-uygun zamanlarda sakız çiğnemesini sağlayarak ağzını mesgul etmek de kısmen yardım edebilir.

TIRNAK YEME ALIŞKANLIĞINDAN KURTULMAK İÇİN ÇOCUKLARA YAŞLARINA UYGUN SORUMLULUKLAR VERMENİN ÖNEMİ


Tırnak yemenin temelinde çoğunlukta kaygı-korku-gerginlik yattığı için,çocukta güven duygusu yoktur .çocukta özgüven geliştirmenin en iyi yollarından biri çocuklara yaşına uygun sorumluluklar vermektir.bu sorumluluklar çocuğun beceri ve yeteneklerini ortaya koymasını sağlar. Çocuk başarılarında övülürse,fark edilirse;var olusunu ortaya koyarak rahatlar.özgüven çocuğun kendi değerini fark etmesidir.sorunlu davranışlardan kurtulmanın,motivasyonun,başarının temelinde özgüven yatar. Bu nedenle anne-babaların her şeyi çocuklar adına kendileri yaparak gelişimlerine engeller koyacaklarına , çocuklara becerilerini yeteneklerini, başarılarını artırabilecekleri fırsatlar yaratabilirler.bur da önemli olan çocuğun yapabileceğinden fazla sorumluluklar yükleyerek çocukta özgüven yerine yetersizlik beceriksizlik inancı oluşturmamaktır.

ÖRNEĞİN:çocuğun yaşına göre bakkaldan küçük şeyler almalarına,belli bir süre küçük kardeşe bakma ,kendine alınacaklar konusunda fikrini sorma,önceden karalaştırılmış zamanda televizyonu kapatma görevini verme,bazı gereçleri çocuğun getirmesini isteme,yemek yaparken, ev temizlerken, sofra kurarken yardım ettirme,komsudan alınacak verilecekler konusunda yardım isteme,hayvanın bakım sorumluluğunu verme, yaptığı resimi asma,yazılarını beğenme, günlük plana uyunca övme,bir müzik aleti çalmasını,spordaki başarılarını fark etme.. gibi. Bunları yaptığında da sevgi gösterme, sarılma, aferin bravo deme…

ÇOCUKLARDA TIRNAK YEME ALIŞKANLIĞINI BIRAKMADA ETKİLİ OLACAK OLUMLU TELKİNLER:


Biliyorum sende arkadaşların arasında düzgün ve güzel tırnaklara sahip olmak,kötü görünen tırnaklarının acısından –ağrısından kurtulmak istiyorsun.bakımlı-düzgün ,güzel tırnaklara sahip olmak seni mutlu edecek.tırnaklarını düzgün ve bakımlı kılmakta başardığın (bir başarıyı örnek gösterme) gibi senin başarabileceğin bir şey..bütün başarılarda olduğu gibi önemli olan burada da dikkatli ve planlı davranmak. Ben sana istediğin de(ergenlerde) bu konuda destek vermeye hazırım..senin istediğin her şeyi başaracağına inanıyorum.güzel ,bakımlı hoş tırnaklar sana çok yakışlacak…


TIRNAK YEME DAVRANIŞINDA ÇİZELGE YÖNTEMİ KULLANMAK:


-Olumlu iletişim kurarak çocukla işbirliğine geçilir. Haftalık çizelge hazırlanır.çocuk tırnak yemediği günlere bu çizelge de o güne ” gülen yüz”resmi çizer.anne-baba o akşam bunu fark ederek çocuğu över,alkışlar,kutlar..haftada örneğin 3 gün yemediğinde bir ödül belirlenir ve o hafta sonu çocuk ödüllendirilir.(ödüllerin maddi değeri büyük olmamalı)
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Tırnak Yeme Alışkanlığıyla Mücadele Ederken; Çocuğun Dikkatini Başaracağı Olumlu Alanlara Yönlendirmenin Önemi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Gönül BAYALTUN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Gönül BAYALTUN'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gönül BAYALTUN Fotoğraf
Gönül BAYALTUN
Denizli
Çocuk Gelişimi Ve Eğitimcisi
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi78 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Gönül BAYALTUN'un Yazıları
► Çocuklarda Tırnak Yeme Psk.Dnş.Gizem AKTÜRK
► Tırnak Yeme (Onikofaji) Psk.Duygu YÜKSEL
► Çocuklarda Tırnak Yeme Psk.Dnş.Begüm KODALAK BİLİK
► Çocuklarda Tırnak Yeme Psk.Sadık SUN
► Çocuklarda Tırnak Yeme Psk.Elif GÜNERİ
► Tırnak Yeme Üzerine... Psk.Akın ÖZGÜN
► Tırnak Yeme Problemi Meral HASANDAYIOĞLU
► Tırnak Yeme Davranışı Psk.Gülçin DÖNMEZ FİDAN
► Tırnak Yeme Davranışı Psk.Aylin AYDEMİR
► Çocuklarda Tırnak Yeme Psk.Serap DUYGULU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 20,056 uzman makalesi arasında 'Tırnak Yeme Alışkanlığıyla Mücadele Ederken; Çocuğun Dikkatini Başaracağı Olumlu Alanlara Yönlendirmenin Önemi' başlığıyla benzeşen toplam 26 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:21
Top