2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Vişne ve Vişnenin İnanılmaz Faydaları: Küçük Kırmızı Mucize
MAKALE #9840 © Yazan Dyt.Seyran TOMBUL KARLITEPE | Yayın Ekim 2012 | 5,922 Okuyucu
VİŞNE VE VİŞNENİN İNANILMAZ FAYDALARI

Dünyada “küçük kırmızı ikizler” olarak bilinen vişne bizim için ne ifade etmektedir? Vişne deyince aklımıza ne gelir?Bu lezzetli meyvelerin vücudumuzdaki etkileri nelerdir?

Dolgun, parlak renkli ekşimsi bir tat olarak bildiğimiz vişne aslında daha çok reçeli ile besin dünyamıza girmiştir. Türkiye vişne üretiminde dünyada ikinci sırada bulunmakta ve meyve suyu pazarında vişne, şeftalinin ardından en çok tüketilen tatlar arasında ikinci sırada yer almaktadır. İçerdiği mineral ve vitaminler sayesinde, birçok hastalığa karşı savunma mekanizmamızı güçlendirir. Kırmızı kahve kabuklu vişneler daha aromalı iken genelde ekşi tadıyla sevilen meyveler arasındadır. İçerisindeki A ve C vitaminleri, sodyum, potasyum, kalsiyum ve fosfor mineralleri sayesinde vitamin ve mineral deposu özelliğini kazanmıştır. O zaman taze sıkılmış bir bardak vişne suyu aslında tam bir atom içeceğidir.


Yapılan araştırmalar, kırmızı meyvelerden vişnenin üstün özelliklerini ortaya koyuyor. Peki, vişnenin ne gibi faydaları vardır?


İçeriğinde bulunan ve meyveye kırmızı rengini veren “antosiyanin” vişneye hücre yenileme yani antioksidan özelliğini kazandırır. Antosiyanin hücre yaşlanmasını önleyici niteliktedir ve böylece kadınların korkulu rüyası olan yaşlanmayı geciktirir.

Vişnenin sahip olduğu özellikleri sayesinde sağlık açısından inanılmaz faydaları vardır. Hava kirliliği, tarım ilaçları, bilgisayar ve cep telefonlarından alınan radyasyon, kızarmış yiyecekler, alkol, sigara gibi serbest radikallerin oluşumuna yol açan etkenlere karşı antioksidan özelliği sayesinde koruyucudur.

Vişnenin zeka açıcı etkisi olduğunu biliyor muydunuz? İçerisinde bulunan antosiyaninler beyin hücre duvarına etki ederek hafıza gelişiminde rol oynar…
Amerika da, Teksas’da yapılan bir araştırmaya göre antosiyanin kolesterol ve kan şekerinin düşürülmesinde ve karaciğerde daha az yağ birikiminde rol oynamaktadır.


Bir avuç vişne kalp ve damar hastalıkları ile birçok kanser hastalığına karşı koruyucudur. Kas ağrılarının hafifletilmesinde olumlu etkisi vardır. Spor egzersizleri sonrasında oluşan geçici kas zedelenmelerinin iyileştirilmesinde vişne etkin rol oynar. Nasıl mı? Yaklaşık 100 – 120 vişnenin antosiyanin içeriğine sahip olan bir şişe vişne suyu, ağrı kesici yerine doğal ve keyifli bir alternatiftir. Yani aslında ağrı kesici ilaçların en doğal halidir…
İçerisinde bulunan melatonin sayesinde uykuyu düzenler.

İshali keser ve idrar söktürücü özelliği vardır. Vişne sapları vücutta biriken fazla suyun dışarı atılmasını sağlar.

Düşük kalorili olması, kilo dengelemeye yardımcı olur. Yazın diyet listelerinin vazgeçilmezlerindendir…

Düşük şeker içeriği ile bilinen vişne, diyabet hastalarında diğer meyvelere oranla daha az tehlikelidir.

Ferahlatıcı etkisiyle yazın karşı konulamayan meyvelerden biridir.

Bir bardak vişne suyu günlük antioksidan ihtiyacımızı karşılar.

Tıbbi açıdan kabukları ateş düşürücüdür. Bu yüzden ateşli hastalıklara karşı güçlü bir silahtır.

Dondurulmuş tatlılar ve kekler üzerinde kullanılarak muhteşem tatlar oluşturulabilir…


Fakat vişnenin saydığımız bu faydalarından maksimum seviyede yararlanmak için taze olarak tüketilmesi gerekiyor. Kış aylarında taze olarak bulabilme imkânı olmadığı için kışa uygun en iyi tüketim şekli ise kuru vişne yemek… Konserveler, hazır satılan vişne suları ise pek tercih edilmemelidir. Taze sıkılmış meyvelerin vitamin ve mineral içeriği her zaman daha fazla olduğu unutulmamalıdır…


Vişne ile yapılabilecek çok sayıda yemek olduğunu biliyor muydunuz?Tatlılar zaten bilinir ve çokca tüketilir fakat ana yemeklerde vişnenin kullanımı hem çok sağlıklı hem de lezzetlidir. Vişne soslu tavuk kesinlikle denemeniz gereken tatlar arasında örneğin.


Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Vişne ve Vişnenin İnanılmaz Faydaları: Küçük Kırmızı Mucize" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Seyran TOMBUL KARLITEPE'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Seyran TOMBUL KARLITEPE'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Seyran TOMBUL KARLITEPE'nin Makaleleri
► Kırmızı Et: İyi mi Kötü mü? Dyt.Yunus Emre UZUN
► Kırmızı Etin Beslenmedeki Önemi Dyt.Nursel EROĞLU
► Sağlıklı Beslenmede Kırmızı Etin Yeri Dyt.Gülsüm UYANIK SAYGIN
► Mucize Diyetler Dyt.Zühal AYNACI BAYEL
► Chia Tohumu Mucize mi? Dyt.Tuğba BALDEDE
► Sarı Mucize Zerdeçal Dyt.Nihal DURUKAN KELEŞ
► Mucize İçecek Kefir Dyt.Dilan DALGIÇ
► Bir Mucize Besin Grubu: Baklagiller Dyt.Zühal AYNACI BAYEL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Vişne ve Vişnenin İnanılmaz Faydaları: Küçük Kırmızı Mucize' başlığıyla benzeşen toplam 62 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Siyah Çay ve Beslenme Kasım 2007
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


21:21
Top