2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Robot ve Laparoskopi ile Böbrek Kisti Ameliyatı
MAKALE #9848 © Yazan Doç.Dr.Tuncay TAŞ | Yayın Ekim 2012 | 15,808 Okuyucu
Laparoskopi ve robot ile böbrek kisti tedavisi.

Böbrek kisti nedir, Böbrek kisti neden oluşur.


Böbrekte hücrelerin anormal şekilde oluk yapması ve bu oluğun zamanla sıvı ile dolup, şişip kist halini alması olarak tanımlanır. Kistler zararsız olabileceği gibi 60’dan fazla çeşit hastalığa bağlı olarak da gelişebilir (detaylı bilgi için hekiminize başvurun). Böbrek kistleri kanserle ve böbrek yetmezliği ile yakın ilişkisi olabileceği için yakın takip önerilen hastalık grubundandır. Genetik ya da genetik olmayan nedenlere bağlı olarak, değişik hastalıklarla birlikte ya da tek başına, çocuk ya da erişkinlerde görülebilir. Kistler tek ya da çoklu olabilir, her kistin kitle olarak ele alınıp ayrı ayrı değerlendirilmesi gerekir. Muayenede böbrek içerisindeki yeri, şekli, boyutu ve yapısı ile tam bir değerlendirme sağlaması gerekir.

Tanısal testler nelerdir?

Ultrason ve Bilgisayarlı tomografi tanıda ilk başvurulan tetkiklerdir. Böbrek kisti olan hastada: kistin, böbrek kanseri lezyonlardan ayırıcı tanısının yapılması, diğer organları da etkileyen, sistemik bazı hastalıklarla birlikte görülen, böbrek yetersizliğine yol açabilen durumlarla olan ilgisinin araştırılması gereklidir.

Çoklu kistler böbrek yetmezliğine yol açabilir. Çoklu böbrek kisti (polikistik) hastalığı, 30 yaşın altında, bir ya da iki böbrekte en az iki kist görülmesi; 30-59 yaş arasında, her iki böbrekte en az iki kist görülmesi; 60 yaş üstünde, her iki böbrekte 4 ya da daha fazla kistin ultrason ile görülmesi tanı için yeterlidir. Klinik olarak tamamen önemsiz olabilir ya da böbrek yetersizliğine yol açabilir.

Tedavisi Nedir?


Tedavi kontrol ve cerrahidir. Medikal tedavi ile kistlerin küçülmesi mümkün olmamaktadır. Böbrek kisti bitkisel tedavi, şifalı bitkilerle tedavisi yalandır. Bu ilaçları kullananların gerçek tedavi için geç kaldığını unutmayın. Bu ürünleri kullananlarda ciddi sağlık sorunları görüldüğünü, ölümcül olabilen yasaklanmış içeriklerin yer aldığını unutmayın. Sözde ilaç adı altında satılan bu ürünlerden zararsız olanlarının içerisinde bulunan maddeleri pazardan veya aktardan daha ucuza bulabilirsiniz. Bu ürünlerin bazılarına Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı (bakanlık onayı dedikleri budur) tarafından onay verilmektedir. Çoğunun ise onay verilmediği halde onaylı olduğu söylenmektedir. Bu ürünlere Sağlık Bakanlığı’ndan kesinlikle onay verilmediğini unutmayın.


Laparoskopi ve robot ile böbrek kisti tedavisi


LAPAROSKOPİK BÖBREK KİST AMELİYATI

Geleneksel açık cerrahinin aksine laparoskopik yöntemle böbrek kistinin çıkarılması işlemi için 1 cm ve daha küçük 3 adet ciltten kesi gerekir. Cerrah bu kesilerin içinden cerrahi teleskop (küçük bir kamera) ve cerrahi enstrümanlar geçirerek ameliyatı yapar ve kisti çıkarır. İşlem sırasında 10 kat büyütülerek elde edilen görüntüler yardımıyla kist içinde ve etrafındaki kanser olma riski taşıyan dokularda net olarak görülür. Kist sıvısı kontrollü bir şekilde alınır, beraberinde kist duvarı çıkartılarak ameliyat sırasında patolojik olarak değerlendirmek üzere gönderilir. Kanser lehine patoloji gelirse, böbreğe kansere yönelik ameliyat yapılır. Böbreğin kanserli kısımları ya da böbreğin tamamı alınır. Hastaların çoğu ameliyattan sonraki 1 gün içinde evine geri döner. Hastaların ameliyattan sonra bir hafta süreyle istirahat ihtiyacı olur. Yapması gerekenler hakkında bilgilendirilir.

ROBOT YARDIMLI BÖBREK KİST AMELİYATI

Geleneksel açık cerrahinin aksine laparoskopik yöntemde olduğu gibi robotik yöntemde de böbrek kistinin çıkarılması işlemi için 1 cm ve daha küçük 3 adet ciltten kesi gerekir. Cerrah bu kesilerin içinden cerahi teleskop (küçük bir kamera) ve robot kolu girişli enstrümanlar yerleştirerek ameliyatı yapar ve kisti çıkarır. İşlem sırasında 10 kat büyütülerek elde edilen görüntüler yardımıyla kist içinde ve etrafındaki kanser olma riski taşıyan dokularda net olarak görülür. Kist sıvısı kontrollü bir şekilde alınır, beraberinde kist duvarı çıkartılarak ameliyat sırasında patolojik olarak değerlendirmek üzere gönderilir. Kanser lehine patoloji gelirse, böbreğe kansere yönelik ameliyat yapılır. Böbreğin kanserli kısımları ya da böbreğin tamamı alınır. Hastaların çoğu ameliyattan sonraki 1 gün içinde evine geri döner. Hastaların ameliyattan sonra bir hafta süreyle istirahat ihtiyacı olur. Yapması gerekenler hakkında bilgilendirilir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Robot ve Laparoskopi ile Böbrek Kisti Ameliyatı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Doç.Dr.Tuncay TAŞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Doç.Dr.Tuncay TAŞ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Tuncay TAŞ Fotoğraf
Doç.Dr.Tuncay TAŞ
İstanbul
Doktor "Üroloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi9 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Doç.Dr.Tuncay TAŞ'ın Yazıları
► Çikolata Kisti Ameliyatı Nasıl Yapılır? Doç.Op.Dr.Aydın KÖŞÜŞ
► Jinekolojide Laparoskopi Dr.Sezgin SÖNMEZ
► Jinekolojide Laparoskopi Dr.Hasan YILDIZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Robot ve Laparoskopi ile Böbrek Kisti Ameliyatı' başlığıyla benzeşen toplam 29 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Cinsel Bitkisel Ürünler Mayıs 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:12
Top