2007'den Bugüne 92,300 Tavsiye, 28,217 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Metropolde Mutlu Kalmak
MAKALE #9849 © Yazan Uzm.Psk.Arzu GÜNEŞ | Yayın Ekim 2012 | 4,328 Okuyucu
METROPOLDE MUTLU KALMAK

“Mutluluk nedir?“


Modern dünya insanının kendine en çok sorduğu sorulardan biri belki de “Mutluluk nedir” sorusudur. Gerçekten de mutluluk zaman zaman anlam değiştireni zaman zaman farklı işlevleri olan zaman zaman kafa karıştıran ama sonuçta bir türlü ulaşamadığımız bir kavram gibidir.


Evet, “Mutluluk nedir?” sorusunun cevabı herkes için başka başka olacaktır. Ama bugün bu sorunun cevabını değil de MUTLULUĞU nasıl mümkün kılabileceğimiz üzerinde konuşacağız. Çünkü, yaşamımızın farklı zamanlarında farklı anlamlara sahiptir mutluluk. Küçük bir çocuk için sokakta arkadaşlarıyla oynamak, onlar tarafından kabul görmektir, 70 yaşındaki emekli amca için hep görmek istediği Karadeniz'i gezmek görmektir örneğin...


Bugün, metropollerde yaşayan ve hayat koşturması içinde kendisine MUTLULUK hakkında sorular sormaya bile fırsat bulamayan modern dünya insanı açısından MUTLULUK kavramını konuşacağız.


MUTLULUĞUN GETİRİLERİ

Mutluluk hep peşinden koşturduğumuz bir kavramdır ya, peki nedir bize verdiği, kazandırdığı, sağladığı? Yani mutluluk sadece iyi hissetme hali midir? Etrafımızdaki herkes mutluluğun peşinde koşuyor da, aslında peşinde koştuğu şey nedir bu insanların?

Aslında bizim peşinde koştuğumuz, ulaşmak istediğimiz şey; mutluluğun kendisi değil, mutluluğun getireceği şeylerdir. Galiba bu yüzden, gelecekte hep şimdiden daha mutlu olacağımıza inanırız. Bu inanç; bu gün çok mutlu olsak da daha fazla mutluluğu istemek ve hayata devam etmek veya bugün ne kadar kötü hissedersek hissedelim yarın mutlu olacağız diye hayata devam etmek için ihtiyaç duyduğumuz bir şeydir.


Gelecekte daha mutlu olacağımız inancını yitirdiğimizde umudumuzu da yitiriyoruz. Gelecek artık karanlık görünmeye başlıyor. Şimdi sıkıntıda olsak bile, yarın sıkıntılarımızın geçeceği, refaha, daha iyi bir duruma ereceğimiz inancına ihtiyaç duyuyoruz hepimiz. Bu, hayatımızı sürdürmenin şartı...

Yani, gelecekte daha mutlu olacağımız inancı sağlıklı bir durumdur. Peki bugün mutlu olmaktan vaz mı geçeceğiz? Tabi ki HAYIR!

Mutlu olmak için neler yapabiliriz?


Mutlu olmak halini öncelikle tanımlamalıyız ki buna ulaşmak için yapabileceklerimizi konuşabilelim. Öncelikle bir kişinin mutlu ya da mutsuz olduğunu biz dışarıdan nasıl anlarız?


Bir kişi mutlu ise neşelidir, gülüyordur, hayattan haz alıyordur. Yüz ifadesi, ses tonu, davranışları, etrafındakilerle ilişki kuruş biçimi onun mutlu ya da mutsuz olduğu konusunda bize fikir verir. Elbette içinde mutsuz olsa da mutluymuş gibi yapmak mümkündür. Ama, “mutlu duygu durum” veya “mutsuz duygu durum” gizlemek için bir çaba harcamadığımızda doğal olarak dışarı yansıyan bir durumdur. Düşünceli, sessiz, kendine dönmüş, etrafta olanlara ilgi göstermeyen, iştahsız, ilgisiz, neşesiz, enerjisiz ve olumlu şeylerden dahi keyif almayan birini düşünün. Bu kişinin mutlu olduğunu düşünebilir misiniz?

O halde mutlu olmak için öncelikle; hayattan daha fazla haz almak, daha neşeli ve enerjik olmak için bir şeyler yapmalıyız. Hayatın hangi anlarından, zamanlarından haz aldığımızı; bizi nelerin, kimlerin neşelendirdiğini; enerjinizin nasıl arttığını ya da azaldığını hatırlamamız gerekecek. Hatırladığımız ve fark ettiğimiz her bilgiyi “daha mutlu olma planı”mızı yapmak için kullanacağız ve yaptığımız planı uygulamamızın önünde varsa engeller onları ortadan kaldıracağız. İşte bizim mutluluk formülümüz böyle oluşacak!

Hedef 1. Neşe ve Hazzı Artırmak:

Yaşadığımız anlar toplanıp hayatımızı oluşturuyor. O halde yaşadığımız anları neşeli ve haz alacağımız bir hale getirebilir ve böylece genel mutluluğumuza katkıda bulunabiliriz. Yani; hayatımıza olumlu yaşantılar ve aktiviteler sokarak daha mutlu olabiliriz.
Peki bunu nasıl yapacağız?
• Öncelikle, şu an hayatımızda yer alan ve yapmaktan hoşlandığımız neler var bir bakalım. Yalnız bunlar, hayatımızın parçası olan yani düzenli olarak yaptığımız şeyler olmalı. Örneğin ayda bir kez arkadaşlarla buluşmak, hobi olarak maket yapmak, haftada bir dans kursuna gitmek veya düzenli spor yapmak gibi.
Eğer hayatımızda sürekliliği olan bu tür bir uğraş yoksa geçmişte nelerden hoşlandığımızı hatırlayalım. Eski tecrübelerimizi, eskiden veya şimdiye kadar neler yapmaktan hoşlandığımız, nelerin bize haz verdiğini hatırlamak önemlidir. Çünkü bunlardan bazılarını tekrar hayata geçirebiliriz. Eğer geçmişteki uğraşlar yeterli olmazsa, başka nelerden keyif alabileceğimizi keşfetmeye ve yeni uğraşlar için cesarete ihtiyacımız olacak. Sonuçta elimizde haz alacağımız uğraşlarla ilgili bir liste olmalı.

• Ardından bu listede yer alan aktiviteleri planlamalı ve uygulamalıyız. Örn, listemizde dans etmek varsa, gidebileceğimiz dans kurslarını belirlemek, belki bir iki tanesine gidip bilgi almak ve ardından kayıt yaptırıp başlamak gibi.


• Bu tür bir aktiviteye bize daha fazla haz verecekse; partnerimiz veya bir arkadaşımızla birlikte katılabiliriz.

Yaşadığımız anı haz alabileceğimiz hale getirmek için, özel bir aktivite yapmadığımız anları da düşünelim. Örneğin ailemizle ve sevdiklerimizle birlikte geçirdiğimiz zamanları daha anlamlı hale getirebiliriz. Bunun için de küçük önerilerim olacak.

• Öncelikle akşam yemeği gibi durumları ailecek bir arada olabileceğimiz ortamlar olarak görmeli ve hep beraber masada oturup yemeğe çalışmalıyız. Konuşulacak konular varsa bunlara ortam sağlamalıyız. İyi bir iletişim, olumsuz bir konu konuşsak bile, anlama-anlaşılmaya neden olur ve haz yaratır.


• İhtiyaç duyduğumuz bir konuda, aile ve arkadaşlarımızdan yardım istemeliyiz. Ayrıca fırsat bulduğumuzda bir başkası için küçük bile olsa bir şey yapmalıyız. Paylaşım ve yardımlaşma her iki taraf için de haz yaratır.

Mutluluğu sadece neşe ve haz ile tanımlamak yanlış, daha doğrusu eksik olacaktır. Mutluluk kendi potansiyelimizi gerçekleştirmekle de ilişkilidir. Yani, mutluluğumuzu artırmak için kendi potansiyelimizi gerçekleştirmeye daha fazla yönelmeliyiz.

Hedef 2. Kendi Potansiyelini Gerçekleştirmeye Yönelmek:


Potansiyelini daha fazla gerçekleştiren kişi, iyi olma haline de daha fazla yaklaşacaktır. İyi olma halini yaşayabilmek için de bazı önerilerim olacak.


• Kişisel gelişimimiz için bazı amaçlar belirlemeliyiz. Örn; İngilizce kursuna gitmek, spora başlamak veya kilo vermek gibi. Daha sonra bu amaçları gerçekleştirmek için planlama yapıp uygulamaya geçmeliyiz.


• Her insanın yaşamında bir anlam bulmaya ihtiyacı vardır. İyi olma hali için bu şarttır. Yaşamın anlamını ararken, manevi değerlerimiz ve yaşam hedeflerimiz üzerinde daha fazla düşünmeliyiz.


• Bağımsız ve özerk olma, iyi olmanın en önemli şartlarındandır. Eğer bağımsızlık ve özerklik duygularına tam olarak sahip değilsek bu konuda bir şeyler yapmalıyız. Örn, çalışmıyor olsak bile bir şeyler üretmeliyiz.


• Sosyal ilişkilerimizin güçlü olması da çok önemli. Her insan en az bir tane yakın arkadaşa ihtiyaç duyar. Yakın arkadaş dışında, sosyal çevre de iyi olma haline katkıda bulunacaktır. Görüştüğümüz birkaç farklı gurubumuz varsa, bunlarla farklı paylaşımlar sağlayabiliriz ve bu bizi mutlu kılar.


• Kaygı ve stresle baş etmeyi öğrenmeliyiz. Stres modern hayatın bir parçasıdır. Bu nedenle stresle baş etmeyi öğrenmek iyi olmamıza önemli oranda katkıda bulunacaktır. Düzenli spor yapmak, iyi uyumak, sağlıklı beslenmek, sigaradan uzak durmak stresle baş etmekte bize çok yardımcı olacaktır.



Arzu Güneş

Uzman Psikolog
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Metropolde Mutlu Kalmak" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Arzu GÜNEŞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Arzu GÜNEŞ'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Arzu GÜNEŞ Fotoğraf
Uzm.Psk.Arzu GÜNEŞ
Ankara (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi44 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Arzu GÜNEŞ'in Makaleleri
► Evlilikte Mutlu Kalmak İçin... Dr.Psk.Erdal USLUER
► Nasıl Mutlu Olunur? Mutlu Olmak İçin Gerekenler ÇOK OKUNUYOR Psk.Nilüfer ŞİŞMAN
► Mutlu Aile Olmak-Mutlu Evlilikler Psk.Serap DUYGULU
► Hep Sevgili Kalmak Psk.Serap DUYGULU
► Değişimsizliğe Tutunup Kalmak! Psk.Ziya ÜNLÜTÜRK
► Geç Kalmak İçin Geç Kaldınız Psk.Serap DUYGULU
► Arkadaşı Olmak mı? Ebeveyni Kalmak mı? Psk.Dnş.Nuray ÖZBEN AVŞAR
► Mutlu İlişki & Mutlu Aile Psk.Dnş.Filiz OKUŞ TEZEL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Metropolde Mutlu Kalmak' başlığıyla benzeşen toplam 26 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Alkol Bağımlılığı Nisan 2015
► Aile ve Kriz Nisan 2015
► Aile İşlevselliği Mart 2015
► Bağımlılık Şubat 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:03
Top