2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Laparoskopi ve Robot ile Böbrek Kanseri Tedavisi.
MAKALE #9855 © Yazan Doç.Dr.Tuncay TAŞ | Yayın Kasım 2012 | 5,013 Okuyucu
Böbrek tümörü nedir, Böbrek tümörü neden oluşur.

Muayenede böbrek içerisindeki yeri, şekli, boyutu ve yapısı ile tam bir değerlendirme sağlaması gerekir.

Böbrek kanserinde erken tanı hayatidir, erken tanının ardından ilgili tedavi ile hastalıksız uzun bir yaşam sağlanabilir. Böbrek kanseri böbrekte kötü huylu bir tümör oluşturan kanser hücrelerinin kontrolsüz büyümesi sonucunda oluşur, nispeten nadir bir kanser türüdür.

Böbrek kanseri büyüdükçe ve/veya zamanla ana tümörden direkt yolla ya da kopan parçalar kan yoluyla akciğerler, karaciğer, pankreas, kemikler ve beyin içine yayılabilir (ayrıntılı bilgi için hekiminize başvurun).

Böbrek kanseri genellikle 50-70 yaşları arasında ortaya çıkar. Erkeklerde kadınlara göre daha fazla görülür. ancak ülkemizde oran net olarak bilinmemektedir. Böbrek kanseri risk faktörlerinin bilinmesine rağmen nedeni henüz tam olarak bilinmemektedir.
İdrarda kan, böbrek bölgesinde kitle, ağrı, iştahsızlık, genel hastalık hali, kilo kaybı, tekrarlayıcı yüksek ateş, yüksek kan basıncı (hipertansiyon), kansızlık hastaların şikayetleridir. Bu şikayetlerin hiç biri olmadan da böbrek tümörü görülebilir.

Kanser yayılmışsa yayıldığı organla ilgili bulgular görülebilir. Örneğin akciğerlere yayıldıysa öksürük, nefes darlığı, kanlı balgam çıkarma olabildiği gibi kemik yayılımı olan hastalarda kemik ağrıları, beyin yayılımı olanlarda baş ağrısı, felçler, şuur kaybı gibi bulgular olabilir.

Böbrek kanserinde hekim nasıl tanı koyar

Hastanın yakınmaları ve geçmişi hakkında doktorun yapacağı araştırma ve fizik muayene tanıya ulaşma yolunda ilk adımdır. Muayenede özellikle karın bölgesinde böbreklere uyan bölgede normal dışı sertlik ya da kitle olup olmadığı araştırılır. Daha sonra kan ve idrar testi yapılabilir. Böbrek tümörlü hastalarda bazen idrarda gizli kan yakalanabilir. Hastanın yakınmaları, öyküsü ve doktorun ilk değerlendirme bulguları daha sonra yapılacak araştırmaları belirlemek için çok önemlidir. Böbrek kanseri genellikle görüntüleme testleri ile teşhis edilebilir. BT, PET taraması, ultrason, intravenöz pyelogram, ultrason ve / veya MR görüntüleme testlerinden yararlanılabilir.

Böbrek kanseri olan insanlar için yaşam süresi böbrek kanseri tip, büyüklüğü ve diğer faktörlerin sahne almasına bağlı olarak değişir. Böbrek kanseri tedavisinde cerrahi, radyoterapi, hedefli tedavi, immünoterapi ve / veya kemoterapi uygulanabilir.

LAPAROSKOPİK BÖBREK KANSERİ AMELİYATI


Bu işlem kanserin tamamen çıkarılıp böbreğin korunduğu ve tümörün çıkarılamayacak kadar büyüklüğü nedeniyle böbreğin tamamının alındığı 2 yöntemi içerir.

Geleneksel açık cerrahinin aksine laparoskopik yöntemle böbrek kistinin çıkarılması işlemi için 1 cm ve daha küçük 3 ya da 4 adet ciltten kesi gerekir. Cerrah bu kesilerin içinden cerrahi teleskop (küçük bir kamera) ve cerrahi enstrümanlar geçirerek ameliyatı yapar ve kanseri ya da böbreğin tamamını çıkarır. İşlem sırasında 10 kat büyütülerek elde edilen görüntüler yardımıyla etrafındaki kanser olma riski taşıyan dokularda net olarak görülür, ameliyat sırasında gerekli görülen yerler patolojik olarak değerlendirmek üzere gönderilir. Hastaların çoğu ameliyattan sonraki 48 içinde evine geri döner. Hastaların ameliyattan sonra bir hafta süreyle istirahat ihtiyacı olur. Yapması gerekenler hakkında bilgilendirilir.

ROBOT YARDIMLI BÖBREK KANSERİ AMELİYATI


Bu işlem kanserin tamamen çıkarılıp böbreğin korunduğu ve tümörün çıkarılamayacak kadar büyüklüğü nedeniyle böbreğin tamamının alındığı 2 yöntemi içerir.

Geleneksel açık cerrahinin aksine laparoskopik yöntemde olduğu gibi robotik yöntemde de böbrek kistinin çıkarılması işlemi için 1 cm ve daha küçük 3 ya da 4 adet ciltten kesi gerekir. Cerrah bu kesilerin içinden cerahi teleskop (küçük bir kamera) ve robot kolu girişli enstrümanlar yerleştirerek ameliyatı yapar ve kanseri ya da böbreğin tamamını çıkarır. İşlem sırasında 10 kat büyütülerek elde edilen görüntüler yardımıyla etrafındaki kanser olma riski taşıyan dokularda net olarak görülür, ameliyat sırasında gerekli görülen yerler patolojik olarak değerlendirmek üzere gönderilir. Hastaların çoğu ameliyattan sonraki 48 içinde evine geri döner. Hastaların ameliyattan sonra bir hafta süreyle istirahat ihtiyacı olur. Yapması gerekenler hakkında bilgilendirilir.

Bu yaklaşımlar gelişmiş ülkelerde standart yaklaşımlardır. Kanser operasyonu sırasında kanama ve diğer organ yaralanmaları olası bir problemdir, ancak deneyimli birimlerde kanama ya da organ yaralanmalarına bağlı herhangi bir komplikasyon olasılığı zayıftır. Kanserin tekrarlaması nadir de olsa mümkündür.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Laparoskopi ve Robot ile Böbrek Kanseri Tedavisi." başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Doç.Dr.Tuncay TAŞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Doç.Dr.Tuncay TAŞ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Tuncay TAŞ Fotoğraf
Doç.Dr.Tuncay TAŞ
İstanbul
Doktor "Üroloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi9 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Doç.Dr.Tuncay TAŞ'ın Yazıları
► Böbrek Kanseri Hakkında Son Gelişmeler Prof.Op.Dr. Sinan EKİCİ
► Meme Kanseri ve Tedavisi Op.Dr.Verda TUNÇBİLEK
► Tiroid Kanseri ve Tedavisi Prof.Dr.Metin ÖZATA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Laparoskopi ve Robot ile Böbrek Kanseri Tedavisi.' başlığıyla benzeşen toplam 31 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Cinsel Bitkisel Ürünler Mayıs 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


20:43
Top