2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Reflü Hastalığı
MAKALE #9893 © Yazan Op.Dr.Can TÜREK | Yayın Kasım 2012 | 5,448 Okuyucu
Son zamanlarda 'reflü' konusu toplumun gündeminde giderek daha fazla yer almaya başladı. Aslında reflü hep vardı. Türkiye'de son 1-2 yıldır gündeme giren reflü batı ülkelerinde 20-30 yıldır en önemli gündem maddelerinden biri.

Reflü basitçe 'kaçak' demek. Ağızdan ve gırtlaktan geçen yiyecekler yemek borusu içinden geçerek mideye ulaşırlar. Yemek borusundaki maddelerin mideye rahatça geçmesi istenen bir durumdur; ama mide içindekilerin yemek borusuna kaçması (yani reflü) can sıkıcıdır. Çünkü mide içinde çok yakıcı nitelikte asit bulunur. Midenin kendisi asite dayanıklıdır, asit mideye zarar vermez, ama yemek borusu ve daha yukarıdaki kısımlar asite dayanamazlar. İşte yemek borusunun mideye girdiği noktada aşağıya geçişe izin veren ama yukarı geçişe izin vermeyen bir mekanizma var. Ama bu mekanizma bazan iyi işlemez ve reflü olur.


Nasıl anlarız?


Bazen hiç bir belirti olmadan da reflü olabilir. Ama genellikle karın üst bölümü veya göğüs arkasında cansıkıcı bir yanma ile reflü kendini farkettirir. Bazan da sindirim bozukluğu, hıçkırık ve yalancı kalp ağrısı gibi şikayetler görülebiliyor. Eğer asit daha yukarılara kadar çıkabilirse, boğazda yanma ve gıcık, yabancı cisim hissi, kronik öksürük, ses kısıklığı, ağızda kuruma, dişlerde aniden çürüme, ve daha bir sürü alakasız belirtiler ortaya çıkabiliyor.


Eyvah bende belirti var!!


Heyecanlanacak bir şey yok. Herkes hayatının bir döneminde en azından bir kere reflü ile tanışmıştır veya tanıştığının farkında değildir. Yemek borusu ile mide arasındaki mekanizma çok da sağlam olmadığından hergün küçük miktarda asit kaçakları olur zaten. Ama 'fizyolojik reflü' denen bu durum herhangi bir tedavi gerektirmez. Ama bazı kişilerde reflü ciddi boyutlara ulaşabilir. O zaman bu kişilerdeki durum 'reflü hastalığı' (GERD) adını alır.


Ne yapmalı?


Reflüsü olanların izlemesi gereken yollar belirlidir ve bir sıra dahilinde yapılması gereken tetkikler ve tedaviler vardır. Bu yolun bir aşamasında endoskopi gibi zahmetli tetkikler ve hatta ameliyat gerekebilir. Öncelikle reflünün fizyolojik düzeyde mi yoksa hastalık düzeyinde mi olduğunu anlamak sonra da ona göre tedaviyi sürdürmek gerekiyor.


Sonuç


Göğsünde veya midesindeki yanmayı antiasitlerle geçiştirenler, boğazında yanma, ses kısıklığı olup da bunu başka nedenlere bağlayanlar, inatçı ve geçmeyen öksürük olup da bronşit veye astım olduğunu sananlar, çok sayıda dişleri çürüyenler, belki de sizde reflü olabilir.


Mide ve göğüs bölgesinde yanma ve ağrı, boğazda yanma kuruluk ve ses kısıklığı, ağza ekşi su gelmesi ve dişlerde çok sayıda çürüme gibi şikayetleri olan kişilerde reflü hastalığı olabileceğini; ancak herkeste az veya çok miktarda reflü olabildiği, öncelikle 'fizyolojik reflü' ile 'reflü hastalığı' arasında ayrım yapılmasının önemli olduğunu söylemiştim.


Gastroskopi mi yaptırmalı?


Hayır. Yemek borusu ve mideye ışıklı bir alet yardımıyla bakılarak inceleme anlamına gelen gastroskopi reflüde ilk yapılacak işlem değildir. Zaten tüm reflülülere gastroskopi yapılmaya kalkışılsa buna tüm ülkenin cihazları 24 saat çalışsa da yetmez.


İlk yapılacak şey 1. basamak hekimine gitmek, onun reflü için önereceği ilaçları kullanmak olmalıdır. Bu ilaçlar midenin asit yapımını durdurarak etki gösterirler. Bir de bazı yemek alışkanlıklarını değiştirmek gerekiyor. Mesela akşamları az yemek ve yatmadan önceki 3 saat içinde birşey yememek, yağlılardan, sigara ve alkolden kaçınmak gibi. Reflü yakınmaları 10-15 günlük düzenli bir tedavi ile düzelir, veya en azından azalır. Ama ilaçlarla hiçbir düzelme sağlanamazsa o zaman acaba 'reflü değil de başka bir ciddi hastalık mı var' sorusu belirir, işte o zaman hemen gastroskopi yapılmalı.


İlaçlarla yakınmalar geçer ama ilaçları bırakınca tekrar başlarsa, ve bu olay sık sık tekrarlar ve can sıkıcı bir durum halini alırsa? Şimdi yapılması gereken reflü ile ilgilenen bir hekime danışarak bazı şeyler yapmaktır. Hekim gastroskopi dışında, 24 saatlik asit takibi, mide girişindeki basıncın ölçümü gibi diğer bazı özel tetkikleri de yapacaktır. Bütün bunların sonucunda da yemek borusunun alt kısmını etkileyen bir fıtık olup olmadığı, burada aside bağlı tahribatın boyutu gibi bazı önemli ek bilgiler de sağlanır.


Hemen ameliyat mı olmalı?


Hayır, ameliyat gerekli diyebilmek için bazı koşullar var; ve bu koşulların oluştuğunu görecek kadar yeterli bir süre ilaç kullanmadan ameliyat düşünülmemeli.


Bahsettiğim gibi reflünün ömür boyu sürecek olan ilaç tedavisinin maliyeti ciddi rakamlara ulaşıyor, yıllar içinde artan kanser riski de cabası. Bu gibi etkenlerle batı ülkelerinde ciddi reflü hastalığının tedavisi için yeni yeni alternatifler geliştirilmekte. Uzun zamandan beri uygulanan 'fundoplikasyon' ameliyatı ile yemek borusunun alt tarafındaki zayıf bölüm, mideden yapılan yastıkla güçlendiriliyor. Bu ameliyattan sonra reflü belirgin şekilde azalacaktır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Reflü Hastalığı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Can TÜREK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Can TÜREK'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Can TÜREK Fotoğraf
Op.Dr.Can TÜREK
İstanbul
Doktor "Genel Cerrahi"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Can TÜREK'in Makaleleri
► Gastroözofageal Reflü Hastalığı Op.Dr.Emir İMANİ
► Ekstra-Özefageal Reflü Hastalığı Prof.Dr.Yasemin H BALABAN
► Az Bilinen Yönleri ile Reflü Hastalığı Prof.Dr.Ahmet Kemal GÜRBÜZ
► Reflü Prof.Dr.M.Hakan YÜCEYAR
► Vur (Vezikoüreteral Reflü) Op.Dr.Emel OĞUZ (AVCUOĞULLARI)
► Reflü ile Farenjiti Karıştırmayın! Op.Dr.Tamer HALİLOĞLU
► Reflü Hastalığının Özofagus Dışı Etkileri Prof.Op.Dr. Neşet Nuri GÖNÜLLÜ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Reflü Hastalığı' başlığıyla benzeşen toplam 55 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:27
Top