2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kulak Çınlaması ( Tinnitus )
MAKALE #9953 © Yazan Prof.Dr.Selçuk ONART | Yayın Kasım 2012 | 7,087 Okuyucu
Kulakta duyulan zil sesine benzer seslere genel olarak tinnitus adı verilir. Çok yaygın bir yakınma olarak karşımıza çıkmaktadır.

- Devamlı veya zaman zaman duyularak, rahatsız edici ciddi sorunlar yaratmaktadır.


- Kulakta duyulan ses, kalın veya çok ince olabilir Tek kulağınızda veya her iki kulağınızda da duyabilir.


- Zil sesi sürekli olduğu zaman, devamlı huzursuzluk vereceği için etkilenen kişiyi çok rahatsız edebilir. Hatta bu rahatsızlık kişilerin normal hayatlarını etkiliyecek boyuta kadar çıkabilir. Bazı durumlarda çok nadir olarak dışarıdan, dinleyen kişi de, bir çeşit ses duyabilir. Bu tip tinnituslara objektif tinnitus adı verilmektedir. Bu tip tinnituslar, çoğunlukla ya bir damar anormalliğinden dolayı veya yakın komşu kasların kasılmaları sonucu orta kulakta meydana gelen seslerden dolayı gelişir.


- Sesin yalnız hasta tarafından duyulduğu, subjektif tinnitusun oluşmasında birçok nedenler vardır. Bazı kulak çınlamaları gelip geçici bazıları da tinnitusu meydana getiren problem ortadan kaldırılınca problem ortadan kalkmaktadır.

Örnek olarak, küçük bir kulak kiri geçici bir süre tinnitus yapabildiği gibi, enfeksiyon, kulak zarında delinme, orta kulakta sıvı birikmesi ve orta kulakta ki kemiklerin eklem yerlerinin sertleşmesi, kireçlenmesi gibi daha önemli nedenler de kulak çınlaması yapabilir.

- Tinnitus baş ve boyun bölgesindeki damar genişlemeleri veya sinirden kaynaklanan bir tümörden dolayı da olabilir. Bu problemlerde aynıı zamanda işitme kaybı da görülmektedir.


- Allerji, yüksek veya düşük tansiyon, tümör, şeker hastalığı, tiroid bezi ve Guatr problemleri, baş ve boyun bölgesine gelen darbeler, bazı ilaçlar da (romatizma ilaçları, bazı antibiyotikler, sakinleştirici ilaçlar ve aspirin) tinnitusa neden olabilir.


Her sorun için tedavi şekilleri çok farklıdır. Bu nedenle, konusunda uzmanlaşmış bir doktora muayene ve kontrol olmak, kulak çınlamasının gerçek nedenini bulmak çok önemlidir. Vakaların çoğunda özel bir tedavi şekli yoktur. Eğer Tinnitus nedeni bulunursa bunu ortadan kaldırmaya yönelik tedavi sonucunda kulağınızdaki çınlamalar da ortadan kalkar.


- Tinnitus muayene ve tanısında, otonörolojik testler, röntgen filmleri ve denge testlerine ihtiyaç dulmaktadır. Bütün bu muayene, laboratuvar ve radyolojik tetkiklere rağmen, tinnitusun gerçek nedeni çoğu zaman bulunamaz. Nedeni ortaya konulmamış olmasına rağmen, bazı durumlarda ilaçlar tedavide yardımcı olmaktadır. Her şeyden önce işitme sisteminin vücudun en hassas sistemi olduğu hatırlanmalıdır. Bu nedenle öneri ve kurallara uymanız tavsiye edilmektedir. Bu önerileri şu şekilde sıralayabiliriz.


1. Yüksek sesli müziğe maruz kalmayın

2. Kan basıncınızı sürekli kontrol ettirin.
3. Tuz alımını kısıtlayın
4. Sinir sistemine uyarıcı etkisi olan kahve, kola ve sigaradan uzak durun.
5. Günlük egzersizler kan akımınızı düzenleyerek rahat bir gün geçirmenizi sağlayacaktır.
6. Yeterince dinlenin, çok yorulmayın, mümkün olduğunca stressiz ve sakin ortamlarda bulunun.
7. Sesten endişelenmeyin. Kulak çınlamanız sizin sağır olmanıza neden olmaz. Bu sesleri rahatsız edici ama önemsiz bir gerçek olarak kabul edin. Bu çeşit kontrol ya kişinin kendini eğitmesiyle yada laboratuarlarda kulaak çınlamasının maskelenmesi yöntemiyle araştırılıp sonuçlandırılabilir.
8. Sinirliliğinizi ve gerginliğinizi en aza indirin
Kulak çınlamanız için herhangi bir tedaviye başlamadan muhakkak bir Kulak Burun Boğaz uzmanı tarafından dikkatli bir muayeneden geçmelisiniz.

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kulak Çınlaması ( Tinnitus )" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Prof.Dr.Selçuk ONART'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Prof.Dr.Selçuk ONART'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Selçuk ONART Fotoğraf
Prof.Dr.Selçuk ONART
Bursa
Doktor "Kulak, Burun, Boğaz - KBB"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi17 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Prof.Dr.Selçuk ONART'ın Makaleleri
► Kulak Çınlaması Prof.Dr.Murat Cem MİMAN
► Kulak Çınlaması Op.Dr.Bahadır BAYKAL
► Kulak Çınlaması Op.Dr.Mert BİLGİLİ
► Ellerde Uyuşma ve Kulak Çınlaması Nedenleri ÇOK OKUNUYOR Dr.Aybars AKKOR
► Kulak Estetiği ve Kepçe Kulak Ameliyatı Prof.Op.Dr. Mesut ÖZCAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Kulak Çınlaması ( Tinnitus )' başlığıyla benzeşen toplam 18 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Buırun Fonksiyonları Mart 2019
► Deri ( Cilt ) Tümörleri Eylül 2013
► Hıçkırık Eylül 2013
► Lenfatik Sistem Eylül 2013
► Denge ve Araç Tutması Eylül 2013
► Otoskleroz Mayıs 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:52
Top