2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Aile ve Çiftler Arası İletişim Çatışmaları
MAKALE #9957 © Yazan Uzm.Psk.Mehmet DUMAN | Yayın Kasım 2012 | 6,033 Okuyucu
AİLE ve ÇİFTLER ARASI İLETİŞİM ÇATIŞMALARI

Bir bayramı daha atlattık. Eskiden “bayram eden” arkadaşlarımızın çoğu bu seferde yine sessizce tatile bir yerlere kaçtılar. Gittikleri otellerde belki aşk tazelediler, belki kavga ettiler, belki de ayrılma kararı aldılar.. Tamam da her şey bir anda mı oluyor? Yatıyoruz kalkıyoruz bir de bakıyoruz her şey kopma noktasına mı gelmiş? Tatil öncesi çok iyiydikte ne olduysa orada mı oldu? Cevapları biliyoruz; “tabi ki hayır, her şey bir anda olmadı” diyoruz. Peki, süreç nasıl gelişiyor ve neden şimdi?

Erkek işinden genelde yorgun gelir. Durumu zaten hep aynıdır, yemeğini yer, önce televizyon izlemeye başlar sonrada uyuklamaya.. Ailede kadın çalışsa da çalışmasa da gün içerisinde yorgunluktan nasibini almıştır. Yemekten sonra ortalığı toparlar ve eşi ile televizyon izlemeye başlar.. Beraber televizyon izlemek, gazete okumak, yemek yemek (konuşmadan) veya uyumak iletişim kurmak değildir. İletişim, pinpon oyununa benzer. Karşılıklıdır. Konuşulmak istenilen, sıkıntı veren, çözülmesi gereken konu, genelde “yorgunluk, doğru zaman değil, belki düzelir / değişir, şimdi kızdırmayayım, yarın konuşurum” gibi çeşitli sebeplerle durmadan ertelenir. Ben bunu baraj kapaklarının arkasında biriken suya benzetiyorum. Zamanı geldikçe ara sıra boşaltılmazsa bir gün kapaklar açılmak zorunda kaldığında ortalığı selin alıp gitmesine sebep olur. Sonuçları da biriken suya göre değişir ve bazen telafisi mümkün olmayacak derecelere ulaşır. Tatil tam da burada devreye girer. Çiftlerin önce dinlenmek sonra da düşünmek için bolca vakitleri ve oturup konuşabilecekleri fırsatları olur. Daha öncesinde çatışma çözme konusunda bilgisi veya ev içerisinde doğal yollarla kazandığı deneyimleri yok ise kontrol tamamen kaybedilir. Tamiri bazen mümkün olmayacak cümleler sarf edilir. Tabi her ilişkide bu böyle olmaz, bazen bakılır ki zamanı değil, sonraya ertelenir. Bazen de taraflardan birinin uyumlu davranması ile büyümeden çözülür. Ama zaten biz bunlarla ilgilenmiyoruz. “İletişim yolları tıkanmışsa ne yapabiliriz ve ağır cümleler kurulmuş, iş kontrolden çıkmış ve çiftler kopma noktasına gelmiş ise ne yapmalıyız?” İle ilgileniyoruz.


Genelde yapılan en büyük hata konuşulmak istenilen konunun zemini hazırlanmadan, bir an önce hepsini söyleyip kurtulmak istemektir. Üzerine birde sanki karşımızdaki konuyu tüm detayına kadar biliyormuş gibi varsayarız. Bizi rahatsız eden düşüncenin temelini ve ne hissettirdiğini anlamasını beklemeden anlatıveririz. Beklediğimiz tepkiyi alamayınca veya duymak istediklerimizi duyamayınca da “beni dinlemiyorsun, beni anlamıyorsun, anlamaya da çalışmıyorsun” der, üzerine bir güzel de kızarız. On dakikalık tartışmanın sonunda birde bakarız ki biz ne konuşmak istiyorduk, konu nerelere gelmiş. Üstelik konuşmak istediklerimizi de konuşamamışızdır.


Kendinizi ve karşınızdakini iyi tanıyorsanız konuyu dağıtmadan ve karşımızdakini savunma pozisyonuna geçirmeden gündem maddelerini tarşabiliyorsunuzdur. Aksi hallerde kontrolü kaybetmek çok kolaydır. Konunun dışına çıkmadan konuşmanın en iyi yolu ise konuşma öncesi olmazsa olmaz konuları maddeler halinde yazmaktır. İkinci adım bu maddeleri giriş, gelişme, sonuç sıralamasına göre sıraya koymaktır. Ve en önemlisi de gereksiz detayları ve genel konu ile ilgili olmayan kısımları listeden çıkartarak sadeleştirme yapmaktır. Gereksiz detaylar konuyu dağıtma riski taşırlar. Karşımızdakinin dikkatini bize vererek dinleyebilmesi için eve geldiğinde dinlenebilmesi ve kendisini toparlayabilmesi için biraz süre vermek doğru olur. Telaşlı, heyecanlı veya gergin isek bu durumumuz ses tonumuz ve beden dilimiz aracılığı ile karşımızdakine de bulaşır. O da hazır olduğunda heyecanımıza ve ses tonumuza da dikkat ederek başlayabiliriz. Gerisi zaten kendiliğinden gelecektir. Bu teknik ile iki üç uygulamadan sonra daha kontrollü konuşmalar, tartışmalar yapabildiğinizi sizde fark edeceksiniz. Eğer hala bir şeyler ters gidiyor veya işin içerisinden çıkamıyorsanız, işler kopma noktasına gelmeden bir uzmandan destek almak işe yarayacaktır.


Mehmet DUMAN
Psikolog – Aile Danışmanı


Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Aile ve Çiftler Arası İletişim Çatışmaları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Mehmet DUMAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Mehmet DUMAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Mehmet DUMAN Fotoğraf
Uzm.Psk.Mehmet DUMAN
Adana (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi128 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Mehmet DUMAN'ın Makaleleri
► Evlilikte Çiftler Arası İletişim Psk.Tülin AKYÜREK ÇİZER
► Eşler Arası İletişim Çatışmaları ve Çözüm Yolları ÇOK OKUNUYOR Psk.Gözde EMİK AKSOY
► İletişim Çatışmaları Psk.Namık ACAR
► Çiftler Arasında İletişim Dr.Psk.Dnş.Kadir Burak SALİMOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Aile ve Çiftler Arası İletişim Çatışmaları' başlığıyla benzeşen toplam 17 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kökünden Kesip Atmayın Haziran 2016
► Şimdi Reklamlar Mart 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:18
Top