2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bademcik - Tonsillit
MAKALE #9961 © Yazan Prof.Dr.Selçuk ONART | Yayın Kasım 2012 | 11,720 Okuyucu
Bademcikler, ağzımızın içinde, boğazımızın girişinde, dil kökümüzün her iki yanında bulunan, isminden de anlaşılacağı gibi badem şeklinde lenfoid yapılardır.

Halk arasında ve genelde her nekadar, bademcik dendiği zaman yukarıda tarif vettiğimiz, boğazımızda ki bademciklerimiz anlaşılırsa da, boğazımızda ki bademciklerimiz Waldeyerin Lenf Halkası adını verdiğimiz bir lenfatik gurubun önemli bir parçasıdır. Yani Bademciklerimiz birbiri ile çok yakın temasta bulunan, adeta altıgen şeklinde sıralanmış bir lenfatik yapı ve bunları bir birine bağlayan lenfatik yolların, bütünün bir parçasıdır. Altıgen yapının her bir köşesinde bademcikler bulunur. Altıgenin en üstte kutubnunda değişik adlarla isimlendirilen Adenoid dokusu bulunur ve tektir. İltihabına Adenoidit (Geniz bademciği, geniz eti, ahtapot) hastalığı adı verilir.


En alt kutupta dil kökü bademciği vardır ve o da tektir.


Diğer iki gurup üsttedir, Östaki tüpünün genize açıldığı bölgededir ve Gerlach bademciği adını alır sağlı sollu çifttir.


Son ikisi ki, biz onları Bademcik (Tonsil) olarak adlandırdığımız Bademciklerimiz vardır ve bunlar da çifttir.


Barsaklarımızda ki Peyer Plakları adını verdiğimiz lenfatik yapılar da, bademciklerimizle aynı entegrasyon zincirinde bulunmaktadırlar. Bütün bu saydığımız bademciklerimizin (lenf düğümlerimizin) özelliği, getirici lenf damaları yoktur, götürücü (taşıyıci) lenf damarları vardır. Boğaz ve barsaklarımızda ki lenf yapılarının aynı entegrasyon zincirinde olmaları nedeni ile, küçük çocuklar ve bebeklerde bademcik şikayetleri olduğunda, bu şikayetlere karın ağrıları da eşlik eder.


İçinde sık olarak karşılaştığımız bağaz ve genzimizde bulunan Bademcikler, boğaza giren bakteri ve virüs cinsi mikropları (Antijenleri) yakalarlar ve vücudun mikroplarla savaşmasına yardımcı bağışıklık sistemi hücrelerini ve antikorları üretirler.


Bademcik iltihabı;


Bademciklerin mikroplarla karşılaşması, ödemlenmesi ve şişmesi sonucunda gelişir. Eğer sık tekrarlayan bademcik iltihabınız varsa, eklem ağrısı, kan testlerinde bozukluk, bademci.k hipertrofisi, ağız kokusu, tümör, v.s., yakınmalarınız varsa doktorunuz bademciklerin alınmasını önerebilir. Bademciklerin alınmasından sonra daha sık hastalanma söz konusu olmaz çünkü, boğazımız, barsak sistemimiz ve genzimizde yukarıda tarifini yaptığımız ve vücutta bademcik gibi görev yapan lenfoid yapılarımız (müdafaa bariyerlerimiz) vardır. Başka Lenfoid dokular, bir eksiklik, yetersizlik olmadığı durumlarda (İmmün sistem, kan hücre gelişimi v.s.,) mikroplarla savaşan hücreleri (Antikorları), Kan hücrelerini, yeterince üretebilirler.

Şu hallerde bademcik ameliyatı uygundur;

- Solunumu engelleyecek derecede bademciklerin büyümüş olması,
- Sık tekrarlayan boğaz ağrısı ve boğaz iltihaplanmaları,
- Bademcik kaynaklı tümöral hadiselerde,
- Bademciklerin neden olduğu horlama ve uykuda nefes duraksaması,
- Bademcik iltihabının orta kulak iltihabı, sinüzit, vb. komplikasyonlara neden olması halleridir.

Bademcik ameliyatı yaklaşık 20-30 dakika sürede uygulanmaktadır.

Ancak, hastanın hazırlanması, genel anestezinin başlama ve sona erme süreleri de eklendiğinde ameliyathanede geçen toplam süre 1-1.5 saate kadar çıkabilir.

Tonsillektomi ameliyatında riskleri şu şekilde sıralayabiliriz;

- Anesteziye bağlı riskler: Ciddi problemler oldukça nadirdir.
- Kanama: Tonsillektomi sonrası en sık karşılaşılan komplikasyondur.
Yetişkinlerde daha sık görülür. Ameliyat sonrası erken dönemde olabileceği
gibi 5-10 gün sonra da görülebilir. Bu nedenle ameliyat sonrası 10 gün içinde
hastalarımıza şehir dışına çıkmamalarını tavsiye ediyoruz.
Enfeksiyon: Ameliyat sonrası tonsil yatağında bakteri kolonizasyonu ve buna
bağlı hafif ateş görülebilir. Ciddi infeksiyon nadir olarak görülmektedir.
Ağrı: özellikle erişkin hastalrda daha sık görülmektedir. Operasyon sonrası
uygulanan ağrı kesiciler sayesinde pek rahatsızlık vermemektedir.

Ameliyat sonrası hastalar yakın semtlerde oturuyor veya ameliyat oldukları şehirde bulunuyorlarsa, genelde hastaların ameliyat günü akşamı taburcu edilmesinde hekiminin önerisi önemlidir.

Ancak aşağıdaki durumlardan biri veya birkaçı birlikte varsa 1 gece yatırması uygun olacaktır bu önerileri şöyle sıralıyabiliriz:
Hasta çok uzakta oturuyor veya kolay ulaşım imkanının olmaması halinde
Yetişkin hastada ise
Ameliyat sonrası ağızdan yeterli gıda alamaması
Ameliyat sonrası ciddi bulantı ve kusma
Eşlik eden başka hastalıklar (Kan hastalıgı, Epilepsi, v.s.) varlığı varsa hastaların gene hekimin önerisi doğrultusunda gözetim altında tutulması uygun olacaktır.

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Bademcik - Tonsillit" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Prof.Dr.Selçuk ONART'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Prof.Dr.Selçuk ONART'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     5 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Selçuk ONART Fotoğraf
Prof.Dr.Selçuk ONART
Bursa
Doktor "Kulak, Burun, Boğaz - KBB"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi17 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Prof.Dr.Selçuk ONART'ın Makaleleri
► Bademcik ve Genizeti Prof.Dr.Oğuz BASUT
► Geniz Eti ve Bademcik İltihabı ve Tedavisi Op.Dr.Mehmet Ali TUNÇBİLEK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Bademcik - Tonsillit' başlığıyla benzeşen toplam 6 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Buırun Fonksiyonları Mart 2019
► Deri ( Cilt ) Tümörleri Eylül 2013
► Hıçkırık Eylül 2013
► Lenfatik Sistem Eylül 2013
► Denge ve Araç Tutması Eylül 2013
► Otoskleroz Mayıs 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


23:30
Top