2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Okulda Beslenme: Meyve-Sebze Saati
MAKALE #9979 © Yazan Uzm.Dyt.Buket SÖZAN | Yayın Kasım 2012 | 4,107 Okuyucu
Eylül ayının başlamasıyla ile beraber okul sezonunu da açmış bulunuyoruz. Geleceğe dair en büyük yatırımlarımız olan çocuklarımızın bedensel ve ruhsal sağlığını korumak ve geliştirmek ve en önemlisi en hızlı büyümenin olduğu okul yıllarındaki gelişimlerini maksimum seviyelere çıkarmak için günlerinin büyük çoğunluğunu okulda geçiren çocuklar başta olmak üzere tüm çocukların beslenmelerine özen göstermek faydalı olacaktır.

Yaz aylarının ardından gelen sonbahar bu sene biraz daha sert geçmesi beklenen kışın ön habercisi olarak hastalıklara da davetiye çıkarmaktadır. Bu nedenle hem yukarıda belirttiğim faydaları hem de bağışıklık sistemini geliştirmek için mutlaka sebze meyve tüketiminin arttırılması bu amaçla da çocukların beslenme saatleri için uygun öğünlerin planlanması gereklidir.

Yapılan çalışmalar günlük yeterli vitamin mineral ve posa alımı için meyve-sebze tüketimini en az 5 ve mümkünse 8 porsiyona çıkarmayı önermektedir.
Amerika ‘da yapılmış bir çalışma göstermektedir ki çocukların %90’ı meyve sebze tüketimi açısından yetersiz beslenmektedir (2007(CDC), Hastalıklardan Kontrol ve Koruma merkezi ).Bizim ülkemizde de durum farklı değildir maalesef . Çocuklar meyve yemek veya taze meyve suyu içmek yerine gazlı içecekleri , çikolata, cips vb gıdaları tüketmeyi tercih etmektedir. Bu tercihler nedeniyle de okul çağı çocuklarında kilo fazlalığı şikayeti olanların sayısı günden güne artmaktadır.

Okullarda çocukların öğretmenlerince ara öğün tüketme alışkanlığına yönlendirilmesi ailelerin bu konuda bilinçlendirilmesi sağlanabilirse ileriye dönük hastalık riskleri de azaltılmış olur.


Okula başlayacak çocukların bağışıklık sistemlerini ve sağlıklı bir dönem geçirmelerini desteklemek için günlük beslenmelerinde meyve ve sebzeye özellikle yer verilmelidir.


Sebze yeme alışkanlığı olmayan çocuklara ebeveynler farklı mönüler yaratarak tüketimi desteklemelidir. Örneğin öğle yemeği için patlıcan , kabak ve kırmızı biber közleyerek veya tost makinesinde kızartarak içine kaşar rendesi ile öğle yemeği için okula verebilir tabi yanına öğünü desteklemek için ayran ve meyve vermek de uygun olacaktır. Dolma çocukların yemede problem yaratmadığı bir yemektir kabak, patlıcan biber ve domates gibi sebze alternatifleriyle yanında yoğurt ile beraber ayrılmaz ikilidir yine mücver farklı bir lezzetir ve denenebilir. Ispanak çoğu zaman sevilmez alternatif olarak okul beslenmesine ıspanaklı gül böreği ve ayran yanına meyve de eklenerek ıspanağın da tüketimi desteklenebilir.


Meyvelerdeki C vitamini bağışıklık sistemini destelemeye yardımcı bir vitamindir ve meyvelerden turunçgiller dışında özellikle kivi C vitaminince zengindir. 1 orta boy kivi günlük ihtiyacın % 140’ ını karşılamaktadır(2000kkal diyete göre). Avakado şimdilerde rahat buluna bir meyve olup tekli doymamış yağ asitlerinden , lif, potasyum, E, C vitaminlerinden, folik asitten ve magnezyumdan zengindir.


Avakado salatası limon ve zeytinyağı ile akşamüstü okul dönüş saatlerinde kızarmış ekmek eşliğinde farklı bir alternatif olabilir yine kahvaltı için ise avakado, ceviz ve bal karışımı ekmek üstüne sürülerek yenilebilir.

Meyve alternatifi olarak muz potasyumdan zengin olup okula giderken çocuklarımızın yanında taşıması ve tüketimi açısından kolaylık sağlayacak bir meyvedir. Tatlı niyetine de enerji ihtiyacı yüksek olan gelişme çağındaki okul çocuklarına dilimleniş muz üzerine bal ve ceviz karışımı süt ile beraber verilebilir.

Kabaca bir gün için meyve ve sebze tüketimini dengelemek için bir örnekleme yapacak olursak;


Kahvaltıda 1 su bardağı taze meyve suyu (2 porsiyon meyve)
Söğüş domates salatalık biber (1/2 porsiyon- 1 porsiyon)
Veya
Cornflakes içine 1 küçük doğranmış muz
Veya
Ekmek üzeri ezilmiş avakado ceviz bal karışım(1 porsiyon)
Veya
Evde yapılmış muzlu süt + ballı ekmek
Öğle yemeği 1 tabak sebze yemeği (1 porsiyon) veya dolma
1 kase komposto veya 1 orta boy meyve (2 porsiyon)
Okulda olan çocuklar için
Peynirli söğüşlü sandviç (1 porsiyon)
1 küçük muz (1 porsiyon)
veya
Sandviç ekmeği içine közlenmiş biber kabak patlıcan ve rende kaşar(1 porsiyon)
1 salkım (16 adet) kırmızı üzüm(1 porsiyon)
veya
Sandviç ekmeği içine çatalla ezilmiş 1 avakado içine 2 yemek kaşığı çekilmiş ceviz
Veya
Ispanaklı börek veya sebzeli börek (1 porsiyon)
1 kase Meyve salatası (2 porsiyon)

Ara öğün 1 büyük kivi veya 1 dilim ananas veya 1 su bardağı böğürtlen (1 porsiyon)

veya
1 küçük haşlanmış mısır (1 porsiyon)
veya
1 orta boy havuc
veya
İçine meyve doğranmış yoğurt(1 porsiyon)


Akşam 1 kase sebze çorba veya 2 mücver (1/2 porsiyon- 1 porsiyon)
1 orta boy kase salata veya avakado salatası (1/2 porsiyon- 1 porsiyon)

Gece 1 küçük muz veya 1 kivi veya 1 nektarin veya 16 üzüm(1 porsiyon)


Not : Yukarıdaki beslenme listesi yalınızca meyve sebze tüketimini destelemek amaçlı hazırlanmış bir örnektir. Protein , enerji, mineral ve vitamin açısından herhangi bir hesaplama yapılmamıştır. Kişiye özel en doğru beslenme bilgisi için lütfen diyetisyene başvurunuz.


Son olarak , okul çocuklarında cinsiyete bakılmaksızın, süt ve türevleri; et, yumurta, kuru baklagiller; sebze ve meyve grubundaki besinlerden yeterli miktarda alınmalıdır. Meyve ve sebzelerde gökkuşagı renklerinde çeşitli ve renkli beslenmeye özen gösterilmelidir. Bunlardan, her gruptaki besinler ekonomik duruma göre birbirinin yerine değişimli olarak tüketilebilir. Et, yumurta az alınırsa, kuru baklagil artırılabilir; peynir yerine çökelek alınabilir; et yerine tavuk ve su ürünleri kullanılabilir. Varolan kaynaklar en iyi şekilde değerlendirilerek dengeli ve yeterli beslenmeyi sağlamak mümkündür. Okul çocuklarının su içmesini desteklemek için yanlarına su koymayı da unutmayınız.

Sağlıklı günler.

Uzm. Dyt. Buket SÖZAN
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Okulda Beslenme: Meyve-Sebze Saati" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Dyt.Buket SÖZAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Dyt.Buket SÖZAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Buket SÖZAN Fotoğraf
Uzm.Dyt.Buket SÖZAN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi21 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Dyt.Buket SÖZAN'ın Makaleleri
► Antioksidan Deposu Meyve Sebze Dyt.Yusuf YAŞAR
► Mevsimine Göre Sebze Meyve Rehberi PDF Dyt.Ayşegül YILMAZ
► Okulda Doğru Beslenme Dyt.Şefika AYDIN
► Okulda Başarı İçin; Beslenme Önerileri Dyt.Perihan KOCA ÇELİKDELEN
► Vücut Saati (Biyolojik Saat) Dyt.Elvan ODABAŞI
► Sebze Yemeyi Sevmiyor Musunuz? Dyt.Funda GÖÇER TUZGÖL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Okulda Beslenme: Meyve-Sebze Saati' başlığıyla benzeşen toplam 30 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:13
Top