2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Emziren Annelere Beslenme Önerileri
MAKALE #9981 © Yazan Dyt.Buket ADANÇ | Yayın Kasım 2012 | 4,555 Okuyucu
Anne sütü,bebeğin sağlıklı bir şekilde tüm besin gereksinmesini karşılayan, kolaylıkla sindirilebilir ve enfeksiyonlara karşı koruyan yeri doldurulamaz bir besindir. Ayrıca, anne ve bebeğin duygusal bağ kurmasına da olumlu yönde katkı sağlar.

Loğusa annenin salgıladığı süt, aldığı besinlerin bir ürünüdür. Yani süt salgısı için gerekli besinler annenin yedikleri ile vücudundaki depolardan sağlanmaktadır. Bu nedenle emziren bir annenin beslenmesindeki amaç, kendi fizyolojik gereksinmelerini karşılayarak, vücudundaki besin depolarını dengede tutmak ve salgılanan sütün gerektirdiği enerji ve besin ögelerini karşılamaktadır. Emzikli kadınlar için enerji ve besin ögeleri gereksinmeleri; sık doğumlara bağlı olarak besin depoların azalması, enfeksiyon sıklığı, beslenme yetersizliğinin varlığı ve derecesi, fiziksel uğraşların ağırlığı gibi enerji harcamasını arttıran durumlara göre farklılık gösterir.

Loğusa annenin enerji ihtiyacı;

Emziren annenin salgıladığı sütün miktarı ve kalitesi aldığı enerji ile doğru orantılıdır. Sağlıklı lohusa günde ortalama 700-800 ml süt salgılamaktadır. Bu da annenin emziklilik dönemi boyunca günlük kalori miktarının yaklaşık 750 kalori fazla olması gerektiği anlamına gelmektedir. Bu miktarın 500 kalorisi annenin günlük aldığı enerjiden, 250 kalorisi ise gebelikte kazanılan depolardan karşılanır. Besin öğelerine olan ihtiyaç;
Süt veren annenin diyetle aldığı protein miktarının süt proteine dönüşüm oranı %50 dir. Bu nedenle emziklilik döneminde proteine olan ihtiyaç artar. Protein ihtiyacı tüketilen besinlerle karşılamazsa annenin vücut dokusundaki proteinler yıkılmaya başlar. Ayrıca sütün protein miktarı da yetersizlik derecesine göre düşüş gösterir. Aynı durum annenin aldığı yağ için de geçerlidir. Diyetle alınan yağın miktarı ve cinsi anne sütünün yağ miktarını ve içeriğini belirler. Bu nedenle loğusa annenin yağ asitlerinden dengeli bir diyet tüketmesi çok önemlidir.

Sıvı tüketimi;

Emziklilik döneminde su metabolizmasında artış olmaktadır. Bu nedenle salgılanan süt miktarının azalmaması için annenin günlük 2.5-3 litre sıvı tüketmesi gereklidir. Bu miktar, suyun yanı sıra; süt, ayran, hoşaf, komposto, limonata ve meyve suları ile de tamamlanabilir. Çay, kahve gibi kafein ve tanen içeren içecekler ise sütün veriminin azalmasına neden olur.

Emziklilik Dönemi Beslenmesi İçin Pratik Öneriler;


1-Gebelik öncesi ağırlığa dönmek için acele etmeye gerek yok. Bebeği sık sık emzirmek eski kiloya dönmeye yardımcı olacaktır.

2-Gebelik sürecinde önerilen miktardan fazla kilo alındıysa ayda 2-3 kg kaybetmek normaldir. Emziklilik döneminde hızla kilo kaybetmek doğru değildir.

3-Emziren anneler çok düşük kalorili zayıflama diyeti uygulamamalıdırlar. Ancak enerjisi yüksek, besin değeri düşük olan hamur işleri,şerbetli tatlılar,çikolata, kraker gibi hazır ürünler tüketilmemelidir. Bu dönemde yeterli ve dengeli beslenmeye özen gösterilmelidir.

4- Beyaz ekmek yerine tam tahıllı,yulaflı ve çavdarlı ekmek tüketimi süt miktarında artışa neden olmaktadır.

5- Pirinç pilavı yerine bulgur pilavı kullanmak hem vitamin ve mineral açısından daha faydalı hem de süt yapımına yardımcı olmaktadır.

6-Günde en az 2.5-3 litre sıvı tüketilmelidir. Bu miktarı bitki çayları,komposto,hoşaf,taze sıkılmış meyve suları ile de tamamlayabilirsiniz.

7-Günde 1 su bardağı tarçınlı boza, 1 çay bardağı sarı leblebi ve bir kibrit kutusu kadar tahin helvası tüketmek anne sütünün miktarını ve kalitesi etkilemektedir.

8-Çay,kahve,kola gibi kafein ve tanen içeren içecekler tüketilmemelidir.

9-Kalsiyum yönünden zengin olan süt, yoğurt ve peynir tüketimi arttırılmalıdır. Günde en az 3 su bardağı (600 ml) süt veya yoğurt, en az 60 gr peynir tüketilmelidir.

10-Anne sütünden sonra en kaliteli protein örüntüsüne sahip,besin değeri yüksek olan yumurta her gün mutlaka 1 adet tüketilmelidir.

11-Mutlaka günün bir öğününde kurubaklagil veya et yemeği tüketilmelidir.

12-Kuru fasulye, nohut, mercimek gibi demirden zengin besinler, limon,domates,maydanoz, yeşil biber, taze soğan gibi C vitamini yönünden zengin sebzeler ile birlikte tüketilmelidir.

13-Artan vitamin ve mineral ihtiyacını karşılamak için günde en az 3-4 porsiyon meyve tüketilmelidir.

14-Salam, sosis, sucuk gibi katkı maddesi içeren besinler tüketilmemelidir.

15-D vitamini besinlerde bulunmadığı için emziren anneler mutlaka günün birkaç saatini güneş alarak geçirmelidir.

16-İyot doğal besinlerle alınamayan bir mineraldir. Bu nedenle iyotlu tuz kullanarak iyotun anne sütünden bebeğe geçmesini sağlamalıyız.

17-Kuru yemişler ve kuru meyveler demir ve kalsiyum gibi minerallerin önemli kaynaklarındandır. Enerjisi yüksek olduğu için porsiyon kontrolü yapılarak tüketilmesi önerilir. Günde 2 porsiyon kuru meyve, 40-50 gr ceviz,fındık ve badem tüketimi yeterlidir.

18-Sebzelerin,kurubaklagillerin, makarnanın ve eriştenin haşlama suları dökülmemelidir.

19-Sütü arttırdığına inanılan fakat boş enerji kaynağı olan şekerli gıdalar yerine besin değeri yüksek olan sütlü tatlılar,tahin helvası,kuru dut ve pekmez gibi besinleri tüketmek hem sütün miktarının hem de kalitesinin artmasına yardımcı olur.

20-Özellikle maydanoz,dereotu,roka,tere gibi yeşil yapraklı sebzelerin tüketimi süt miktarının artmasına destek olur.

21-Tarım ürünlerine kullanılan ilaçlar nedeniyle sebze ve meyveler iyice yıkanmalıdır.

22-Bu süreçte sigara ve alkol kesinlikle tüketilmemelidir.

23-İlaç kullanmadan önce mutlaka doktora başvurulmalıdır.
Unutmayın, bebeğinizin ve sizin sağlığınız beslenmenizle yakından ilgilidir. Hepinize sağlıklı ve keyifli bir lohusalık dönemi diliyorum…

BESLENME VE DİYET UZMANI
BUKET ADANÇ
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Emziren Annelere Beslenme Önerileri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Buket ADANÇ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Buket ADANÇ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Buket ADANÇ Fotoğraf
Dyt.Buket ADANÇ
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi147 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Buket ADANÇ'ın Makaleleri
► Emziren Annelere Beslenme Önerileri Dyt.Zeynep KULAKCI
► Emziren Annenin Beslenme Rehberi Dyt.Gizem ŞEBER
► Emziren Anneler İçin Beslenme Rehberi ÇOK OKUNUYOR Dyt.Sabiha ATAÇ
► Ramazanda Beslenme Önerileri Dyt.Ayşe DURAN
► Ramazanda Beslenme Önerileri Dyt.Begüm KURAN
► Yaşlılıkta Beslenme Önerileri Dyt.Aylin ÇERÇİ
► Ramazanda Beslenme Önerileri Dyt.Gülhan KOCA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Emziren Annelere Beslenme Önerileri' başlığıyla benzeşen toplam 42 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Beslenmede Kahve Aralık 2015
► Zayıflamada Motivasyon Eylül 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


22:26
Top