2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Felç,inme Nedir? Felçten Nasıl Korunabiliriz?
MAKALE #9996 © Yazan Fzt.Ahmet DOĞAN | Yayın Kasım 2012 | 4,737 Okuyucu
Felç vucudun bir kısmının yada tamamının çalışamaz ve hissedemez olması demektir.Vucudun birkısmının yada büyük bir bölümünün beyinle irtibatının kesilmesidir.Felçin birçok sebebi vardır ancak toplumda ençok görülen sebebleri,damar tıkanması veya damar kanamalarıdır.En çok oluşma sebebi ise damar tıkanmasıdır.Beyindeki bir atardamarın vücudun herhangi bir yerinden gelen pıhtının beyinde veya şahdamarında bir veya birden fazla atardamarı tıkamasıdır.Damarın tıkanmasıyla damarın beslediği beyin alanı canlılığını kaybeder yada büyük bir darbe yer.Büyük oranda hücrelerini kaybeder.Bu durum beynin bu bölgesinin hüküm verdiği kol ve ayağın felç olmasına yada güçsüz düşmesine neden olur.Aynı şekilde beyin kanamalarıda aynı etkiyle beynin bir bölgesinin beslenememesine ve felçe sebebiyet verir.Bunun dışında beyin tümörleri,beyinde oluşan kitleler,kafa travmalarıda değişik şekillerde felçlere sebebiyet verirler.

Tedavide felç sebebinin bilinmesi ve tedavi protokolünün ona göre oluşturulması çok önemlidir.Fizyoterapist hastanın nöroloji hekimi ilede irtibat halinde olmalı hastanın tetkiklerini incelemeli ona göre hastaya uygun terapi planını oluşturmalıdır.Bu plan hastadan hastaya büyük farklılıklar gösterir.Hasta yakınlarının fizyoterapistlere en çok sordukları sorular bu farklılıklarla ilgili

sorulardır.Tıbbın temel ilkelerinden olan şu söz felç tedavisi konusundada geçerlidir.HASTALIK YOKTUR,HASTA VARDIR.Her hastanın durumu kendine özgüdür.Hekimin veya fizyoterapistin başarısı bu ilkeyi iyi anlayıp uygulamasıyla doğru orantılıdır.Yoksa her hastaya aynı tedavileri yaparız ve hepsinden aynı ve iyi sonuçlar alırız.Her hastanın tedavisi diğer hastalardan çok çok farklıdır ve farklı yaklaşım ve teknikler gerektirir.Fizyoterapistin beceri ve başarısı bu farklılıkları görüp ona göre tedaviyi planlaması ve uygulamasıyla mümkündür.

Onlarca hasta sol tarafından felç geçirmiştir ama hiç birinin durumu birbirinin aynı değildir.hiç birinin tedavi planı birbirinin tıpkısı değildir.

Felç geçiren bir hastanın acil götürülmesi gereken yer hastanelerin acil servisleridir.Oradaki hekim arkadaşlarımız gerekli muayene ve tetkikleri yapıp hastanın tedavisinin nerede ve nasıl yapılacağına karar verirler.Hastanın hayati değerleri normale dönünce fizyoterapiye başlanma zamanına karar verirler.Bu aşamada fizyoterapist devreye girer ve hastasını değerlendirip tedavi planını oluşturup terapilerine başlar.
İlk başlarda daha hafif terapi programlarıyla hasta tedaviye alıştırılmalıdır.Hasta tedaviden ve fizyoterapistinden korkmamalıdır.Aksine fizyoterapistine çok güvenmeli ve sevmelidir.Bu durumun oluşması fizyoterapistin davranışları ve hastaya yaklaşımına bağlıdır.Hasta fizyoterapistine güven duymuyorsa tedaviden fayda görmesi beklenemez beklenmemelidir.Hasta yakınlarının en çok dikkat etmeleri gereken nokta burasıdır.Hastalarımızı o hastalıkla ilgili yeterli eğitimi ve tecrübesi olan hekimlere ve fizyoterapistlere teslim etmeliyiz.Aksi halde fayda değil zarar görürüz.

Tedavi öncelikle fizyoterapist tarafından yapılmalı fizyoterapistin olmadığı zamanlarda hasta yakınlarına iyice öğretilen ev ödevleri yaptırılmalıdır.

Felç fizyoterapi ve rehabilitasyonu uzmanlık beceri ve tecrübe gerektiren özveri ve fedakarlıklarla uygulanan terapiler bütünüdür.Tedavi ekibinin her üyesi üzerine düşen görevi en iyi şekilde yaparsa ancak tedavi kaliteli ve verimli olabilir.Aksi halde iyileşecek yürüyecek bir Hemipleji hastası ömür boyu yatağa mahkum edilebilir.
Hemipleji hastasının tecrübeli ve bilgili bir nöroloji hekimine ve aynı şekilde bilgili ve tecrübeli bir fizyoterapiste ihtiyacı vardır.Tüm felç hastalarına acil şifalar dilerim.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Felç,inme Nedir? Felçten Nasıl Korunabiliriz?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Fzt.Ahmet DOĞAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Fzt.Ahmet DOĞAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ahmet DOĞAN Fotoğraf
Fzt.Ahmet DOĞAN
İstanbul
Fizyoterapist
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi37 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Fzt.Ahmet DOĞAN'ın Makaleleri
► İnme (Felç) Tedavisi Fzt.Cihat SEYREK
► İnme (Felç) Rehabilitasyonu Fzt.Ahmet DOĞAN
► Felç(İnme)Tedavisi Fzt.Gökhan ŞAHİNARSLAN
► Felç (İnme ) Tedavisi Fzt.Sedat BAYRAK
► Felç (İnme) Rehabilitasyonu Fzt.Mehmet ÇAKIR
► İnme (Felç - Stroke) Prof.Dr.Hasan Çağlar UĞUR
► Kasıntılı Felç (Spastik Paralizi) Prof.Dr.Necdet Şükrü ALTUN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Felç,inme Nedir? Felçten Nasıl Korunabiliriz?' başlığıyla benzeşen toplam 74 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:28
Top