2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



yanlış kekemelik tedavisi tespitim

» yanlış kekemelik tedavisi tespitim
Uzm.Psk.Osman İLHAN tarafindan yazildi:
selamlar öncelikle yeni başladığım bir danışmanlık ofisinde kekemelik davranışı gösteren bir erkek 6 yaş vakamı sizinle paylaşmak isterim.
Bu ofise ilk gittiğimde kekemelik davranışı gösteren iki çocuk vardı 1. vakada mental gerilik ve bu yetersizliğe bağlı olarak nörolojik gelişimin yetersizliğine bağlı olarak kişide dilsel gecikmeler ve hatalar mevcuttu. Ofis çalışanları bu gence temel dilsel, bedensel, ve ağırlıklı olarak bilişsel odaklı çalışmalar yapıyorlardı bu yaklaşımda içerik olarak eksikler gözlemlediğim gibi teknik anlamda izlenen yolda sorun gözükmüyordu. Ancak benim açımdan sorun olduğunu düşündüğüm nokta yine başka bir kekemelik sorunu yaşayan 6 yaş erkek vakaya aynı yöntemle uygulama yapıyorlardı,
ancak benim çocukla yaptığım görüşmede bir şey fark ettim.
Fark ettiğim nokta vakanın sevdiği konularla ilgili mesela hayvanlarla ilgili konuşurken kekeleme sorunu yaşamadığıydı. Ancak ne zaman konuşmamızı arkadaş-okul-aile üçgenine yöneltsem çocuk kekelemeye başlıyordu. İşte bu tablo bana uzmanların uyguladığı yöntemde bir yanlışlık olduğunu düşündürdü, çünkü çocuğa kekemeliği bir mental sorun olarak yaklaşıp tedavi ediyorlardı, ancak ortada mental veyahut gelişimsel sorunlardan kaynaklı bir aksaklık gibi görünmüyordu. Sorun açıktı, sorun aile-okul-arkadaş denkleminde yaşanan bir travma sonucu gelişmiş bir dilsel gerilemeye işaret ediyordu. Ve olayın üzerine gidip aile ile görüşme yaptığımızda ailenin bizden sakladığı bir durumla karşılaştık. Anne ve baba boşanmış ve zaman zaman çocukları için tatilde yazlıklarında bir araya geliyorlarmış. Yazlıkta birgün anne baba çok ciddi bir kavgaya tutuşmuşlar ve kapıyı çarpıp evden çıkmışlar ve o esnada evde bulunan büyük annede bu kişilerin arkasından koşmuş ve çocuk yazlıkta yaklaşık 5 saat yalnız başına kalmış. Herkes eve döndüğünde çocuğu ağlamaktan yorgun bir şekilde uyurken bulmuşlar ve kaldırdıklarında çocuk kekeleyerek beni yalnız başıma bıraktınız diye kekelemeye bu travmatik olaydan sonra başlamış. Ancak danışma merkezinde bulunan çalışanlar vakanın sadece semptomlarına odaklandıkları için travma kaynağını araştıramamışlar sadece çocukla çalışarak aile ile çalışmayı es geçmişlerdi ve çocukta ilerleme göremediklerini bana söylediler. Bu tespitten sonra aile destekli terapiden sonra çocukta kekeleme davranış bozukluğunun çözümünde baya bir yol almaya başladım yaklaşık bir hafta içinde de sonuca ulaşacağımı düşünmekteyim.

Bu yazıya atıf yapmak için yazının internet adresine link verilmelidir. Yazı yazarının izni olmaksızın başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.

[ Yazarımız Uzm.Psk.Osman İLHAN Sayfasına Dönüş] [ Yazar ile İletişim]
» Ayrıntılar
Yazara Ait Bilgiler
Uzm.Psk.Osman İLHAN
İstanbul
Klinik Psikolog
Osman İLHAN
Tavsiyeler
[Bu Kisiyi Tavsiye Edin]
Metin Bilgileri
* Toplam Okuyucu : 2312,

* Yayın Tarihi : 12-12-2013 - 00:20 (3781 gün önce),

* Ortalama Günde 0.61 okuyucu.

* Karakter Sayısı : 2441, Kelime Sayısı : 316, Boyut : 2.38 Kb.
Lütfen Dikkat :
  • Sitemizde yayınlanan mesleki anıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz.
  • Bu metinden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya "yanlış kekemelik tedavisi tespitim" başlıklı yazının tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Osman İLHAN'e aittir ve yazı, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) Mesleki Anılar Kütüphanesinde yayınlanmıştır. ibaresi eklenmelidir. Bu ibare eklenmek şartıyla, yazıdan Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak yazarının izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
  • Sitemizde sayfası bulunan site üyemiz profesyoneller üye sayfaları içinden, Mesleki Anılarınız bölümü altında, YENİ ANI GÖNDERİN linkini izleyerek bu sayfaya mmesleki anılarını ekleyebilirler.
Bu Kategorideki Diğer Anılar
Ergen Psikolojik Destek Görüşmesi
[Elif Feyza KARATAŞOĞLU]
Psikososyal Destek
[Elif Feyza KARATAŞOĞLU]
Geçilmesi Gereken Yol: Yas
[Betül Esra BABA]
Psikoloji Nedir, Psikolog Kimdir?
[Eyüp TUNAHAN]
Kıymetli Deneyimler, Güzel İnsanlar, Ruh Göçü Kavramı
[İlkay DİNGEÇ]
Anlaşılmak Gerçek Bir İhtiyaç
[Fadime AVCI]
Kendine Güven
[Ramazan BOYACI]
Türkiye Duygu Odaklı Terapi Sempozyumu
[Şahin VURAL]
Yetimhanede Kalan Çocuğuma..(Lütfen Devam Et Abla..)
[Esra DEMİR]
"Biz İlişkiye Doğarız...İçinde Kırılırız, Yıpranız, Vazgeçeriz, Yine de Bizi İlişki Onarıŕ"
[Elif AKAR GÜRSOY]
Bir Vajinusmus Hikayesi
[Murat ÇAKIR]
Xxxıı. Sepi Kongresi
[Elif BAYBUĞA]
Diyarbakır da Psikolog Olmak
[Sadık SUN]
Psikolog Olmak
[Ayşegül ALPASLAN]
Özel Eğitime Sevgi Dolu Özel Destek
[Uğur ÇAPULCUOĞLU]
Vajinismus
[Nuran OĞUZKAYA]
Otizmde Bağ Kurmak
[Vedat DEMİRAL]
Çocuk Bağımlılığı
[Murat ÇAKIR]
Vakâ Üzerine
[Tunahan UZUN]
Cinsel Terapi
[Haşim BELTEN]


17:17
Top