2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



FİZYOTERAPİST SANAT KOKAN EV

» FİZYOTERAPİST SANAT KOKAN EV
Uzm.Fzt.Salime YILMAZ ALTUNBAY tarafindan yazildi:
SANAT KOKAN EV
Yıl 2014 Mart 14

3 AY ÖNCE

Sahile giden yol.
Yavaş yavaş dört kat merdiveni indikten sonra yolun karşısına geçmek istiyordu. Kısa boylu,çekik gözlü Nimet hanım.Karşı kaldırıma adım atmak üzereyken bir çarpma sesi.Gözünü açtığında hastanedeydi. Ambulansla götürülmüştü. Omuz ,kol ve leğen kemiği zarar görmüştü. Bir de ruhu.Yıllarca yoga yapan bedeni ve ruhu atlatacaktı bu durumu.
3 ay boyunca tedaviler ve ev programıyla bir yol katedilmişti.

3 ay sonra tavsiyeyle rehabilitasyon için bir akşam vakti ona gittiğimde karşılamıştı beni. Kapıyı açtığında yanında hayat arkadaşı beyaz saçı, beyaz sakalı ve gözlüklerinin altından ışıldayan gözleri ve gülümsemesiyle Tayfur bey vardı.

Salona geçtiğimde heryerde heykeller, tablolar ve dolaplardaki mini minik kültürel zenginliğimizi yansıtan bebekler dikkatimi çekti.

Oturduktan sonra bitki çayım ve ikramlar geldi. Yardımcısına rağmen misafirine kendi ikram etme çabaları.Onu seyrediyordum. Minik minik adımlarla salonda iş yapıyordu.Mütavazi ve misafirperver. Yılların izi yüzünde. Eller bedene göre daha iri ve güçlü görünüyordu. Becerikli eller.

Zeki Faik İzer’in öğrencisi, akademi resim bölümü mezunu Tayfur bey ile sanatını ve hocalarını konuştuk.Sonra bizi başa başa bıraktı.

Fizyoterapist ve hasta olarak Nimet hanımla aramızda başlayan anlarda hep bir sabır vardı. Olayla ilgili kötü bir kelime ve yorum, şikayet yoktu.Sadece kazayı yapan bayanın az araması üzmüştü onu.
Hareketlerini kontrol ettiğim odada nostaljik mobilyalar, bebekler etrafımdaydı. Yaşayan bir odaydı orası. Düzenli ve temiz. Egzersiz malzemeleri, el işi malzemeleri yanıbaşındaydı.Ev programını düzenleyip, ona yazdığımda “çok işlek bir yazınız var” demişti bana.
Kontrole bir kahve içmeye geleceğimi söyleyerek ayrıldım oradan.
Sanat kokan evin ve onların karşıma çıkması tesadüfmüydü. Yoksa her şeyin bir sebebi vardır ya tesadüf değildir deriz ya…
Yaratıcı sanat terapisiyle iyileşme konusuyla ilgilenirken onlar karşıma çıkmıştı.

8 yaşındaki Oğlum ressam olmak istiyordu. Onu da yanımda getireceğim sözüyle oradan ayrıldım. Onları tanımalıydı diye düşündüm. Temiz pak, çiçeklerle dolu merdivenlerden inerken haftayı sabırsızlıkla bekliyordum.
Kontrol günü gelmişti. Okuldan gelen oğlumu da yanıma alarak vardık o eve. İki samimi yüz..BÜYÜK BİR MİSAFİRMİŞ gibi Barış karşılandı. Kahve hazırlandı. Sohbet başladı .



Basından onlarla ilgili yazıları bulmuş ve okumuştum. Yıllar önce ona el veren Zehra Müfit hanımdan sonra “Elif Doll” ortaya çıkmıştı ve 1960 da Beyoğlundaki dükkan. Kazanılan ödüller. Yurtdışında tanınan ün ve eserler. Bu ellerden çıkmıştı.

Bir taraftan Soroptimist-ti Nimet hanım. Amacı kadının statüsünü yükseltmek olan bu gönüllü kuruluşta Türkiye Federasyon Başkanlığı ve Milli Delegelik yapmıştı.
Ben üniversitedeyken Ankarada onların şubesinden burs almıştım.Dört yıl bana destek olmuşlardı. Sınıf geçme şartıyla karşılıksız burstu. İstanbula geldiğimde dernekte gönül borcumu ödemeye çalışmıştım.Ortak dostlar çıkmıştı.

Meslek kadını , gayretle yapmıştı hareketlerini. Kalp yogası hareketlerini de katmıştı programına. Eşi “güveniyorum ona” demişti.

Doğa ve toplum ilişkisini doğadan yana çıkarak soyut renkli masallarla anlatanTayfur bey, kendi resimleri için “kabahatlarım” demiştir .Kalp doktorlarına Sarıkamış Destanı için resimler yapıp-sergilemişti Tayfur bey.
O esnada hayattan ve memleketi Adanadan konuştuk biraz. Eski Adanadan. Porakal çiçeği kokan Adanadan. Hani Ayşe Arman yazmıştı geçen senelerde. Portakal çiçeği açtığı zaman oraya gidermiş. . BEN DE Antalyada bu kokuyla büyümüştüm bir de yasemin çiçeği kokusuyla .Betonlaşmanın içersinde de yine tektük kalan portakal ağaçlarının çiçeklerini koklamıştım geçen senelerde baharda..Hafızama ve ruhuma kazıyarak..

Bozcaadada bir atölyeleri olduğunu öğrendim. Yazları oradaydılar.2000 yılında sezon dışında bir mevsimde hayat arkadaşım Murat ile gitmiştim oraya. Sakin, huzurlu, rüzgar enerjisiyle Bozcada. Rum halkın yaşadığı ve bıraktığı izlerle…
Nimet hanım bu sene yazın Bozcaadadaki sergi talebi için 3 ayda dışarı çıkıp yürüyemeyince tekrar üretmeye başlamıştı.
Gerçeğe en uygun kompozisyonu oluşturmakta kitre, mısır püskülü, çorap kumaş ve başka birçok sıradışı malzemeden yararlanmış, bu sayede gerçekçiliğin bebeklerin simalarına ve duruşlarına işlenmesi sağlanmıştır.(vikipedi)
Kitre, Türkiye'nin iç anadolu, güney ve güneydoğu bölgelerinde kırlarda yetişen yabani bir dikenin(geven) özsuyudur.Antalyada Geleneksel ebru sanatıyla uğraşırken tanımıştık Kitreyi oğlum Barışla. Hiçbir şey tesadüf değildir denir ya. Yine kitrede buluştu yollarımız Nimet hanımla.
Günümüzde bu sanatı devam ettirecek gençlere yol gösteriyormuş. Çalışmalar yapıyorlarmış. İçlerinden biri aynı sabrı göstererek onun yolunda yürüyormuş.
Oesnada oğlum Barış Tayfur beye hediye bir resim yaptı. Sohbet ettiler. Gülümseyen ve çok şey anlatan Nimet hanımın muzipliği ve güzel iletişimi vardı.

Ellerin konuştuğu ve sanatın koktuğu evden şehrin akan trafiğine ve akşamın karanlığına doğru ....
İstanbulun her zaman karşınıza çıkaracağı sürpriz yaşamlar vardır görebilene…
İSTANBUL MART 2014
Nimet Demirbağ Sanlıman -Türk belgesel bebek sanatçısı
Uzm.Fzt.Salime Yılmaz

Bu yazıya atıf yapmak için yazının internet adresine link verilmelidir. Yazı yazarının izni olmaksızın başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.

[ Yazarımız Uzm.Fzt.Salime YILMAZ ALTUNBAY Sayfasına Dönüş] [ Yazar ile İletişim]
» Ayrıntılar
Yazara Ait Bilgiler
Uzm.Fzt.Salime YILMAZ ALTUNBAY
İstanbul
Fizyoterapist
Salime YILMAZ ALTUNBAY
Tavsiyeler
[Bu Kisiyi Tavsiye Edin]
Metin Bilgileri
* Toplam Okuyucu : 2645,

* Yayın Tarihi : 23-03-2014 - 05:38 (3686 gün önce),

* Ortalama Günde 0.72 okuyucu.

* Karakter Sayısı : 5578, Kelime Sayısı : 734, Boyut : 5.45 Kb.
Lütfen Dikkat :
  • Sitemizde yayınlanan mesleki anıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz.
  • Bu metinden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya "FİZYOTERAPİST SANAT KOKAN EV" başlıklı yazının tüm hakları yazarı Uzm.Fzt.Salime YILMAZ ALTUNBAY'e aittir ve yazı, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) Mesleki Anılar Kütüphanesinde yayınlanmıştır. ibaresi eklenmelidir. Bu ibare eklenmek şartıyla, yazıdan Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak yazarının izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
  • Sitemizde sayfası bulunan site üyemiz profesyoneller üye sayfaları içinden, Mesleki Anılarınız bölümü altında, YENİ ANI GÖNDERİN linkini izleyerek bu sayfaya mmesleki anılarını ekleyebilirler.
Bu Kategorideki Diğer Anılar
32 Haftalık Doğmuş ve Epilepsi Nöbetleri Geçiriyormuş, Zeynep Şifa
[Fzt.Emine MERMERKAYA]
Kısa Sürede Yürümenin Önemi
[Fzt.Mustafa A. KILIÇ]
Bir Profesörün Felç Sonrası Yeniden Kalem Tutmaya Başlaması
[Fzt.Mehmet DURAY]
Epileptik Bir Hastada Bir Seansta Oturma Dengesi Nasıl Gelişti?
[Fzt.Mehmet DURAY]
Pasif Germe Yapılan Teyze
[Fzt.Medet YAKUT]
Alınan Özel Eğitimler
[Dr.Fzt.Gökhan AYGÜL]
Kıbrıs Gazisi Muzaffer Amca
[Fzt.Mustafa Emre ÇİÇEKLER]
Pediatrik Rehabilitasyon - Karar Verme
[Fzt.Başak Çağla ARSLAN]
El Fizyoterapistinden Anılar
[Fzt.Salime YILMAZ ALTUNBAY]
Fizyoterapist-Ev Rehabilitasyonu Yolculuğunda Taksi Hikayeleri
[Fzt.Salime YILMAZ ALTUNBAY]
Fizyoterapistin Uzmanlık Yolundaki Tren Yolculukları
[Fzt.Salime YILMAZ ALTUNBAY]
El Fizyoterapisti- Hemipleji Rehabilitasyonunda Anneler ve Oğulları
[Fzt.Salime YILMAZ ALTUNBAY]
Fizyoterapist-Güllaç ve Cumhuriyet Kadınları -
[Fzt.Salime YILMAZ ALTUNBAY]
İlk Kilometre Taşım
[Fzt.Sedef TEZER]
Down Sendromlu Kızım
[Fzt.Aysun ÖZVEREN]
İntiharın Eşiğinden
[Fzt.Aysun ÖZVEREN]
Deprem
[Fzt.Mustafa Tarık KOBAN]


01:53
Top