2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



EMZİRME DÖNEMİ VE MEMEDEN AYRILMA

» EMZİRME DÖNEMİ VE MEMEDEN AYRILMA
Psk.Duygu KARAKULAK TAKVİM tarafindan yazildi:
Çocukların yuvaya başlaması ile birlikte örtülü kalmış birçok patolojinin de su üstüne çıktığına sıklıkla tanık oluyorum.
Bu örnekte anne iş hayatına dönmek zorunda olduğu için 3 yaşına kadar kendi baktığı kızını okula başlatmak zorunda kalıyor. “Zorunda kalıyor” diyorum çünkü; bu gönüllü bir ayrılık değil. Bu nedenden dolayı da okula alışma süreci farkında olmadan anne tarafından sabote edilebiliyor.
3 yaşındaki A. 3 günde anneden ayrılıp, sınıfta bağımsız kalabilmiş. 2 hafta içinde ise ara ara anneyi sorup, ara ara ağlamaları da sonlanmış. Bu süre içerisinde arkadaşları ile iletişime geçmeye başlamış, yemeklerini yiyor, uyku ve tuvaletle ilgili de sorun yaşanmıyormuş. Buna rağmen çocuğun okula alışamadığına, okulda gerekli ilgiyi göremediğine dair annenin kaygıları devam ediyor. Okul ve öğretmenlerden aldığı bilgileri bir diğerine onaylatmaya ihtiyaç hissediyor, kendi kaygılarını doğrulayacak deliller bulmak için girişten içeriye kaçarcasına geçip tuvaletleri, uyku odasını, yemekhaneyi kontrol ediyor. Bunlarla kalmayıp diğer velilerle konuşup, kendi yaşadığı kaygıların diğerleri tarafından paylaşılmasını umut ediyor. Çevreden destek bulamadığı noktada rahatlamak veya taraftar bulabilmek için çıktığı yolda biz karşılaşıyoruz. Bana aktardığı okula uyum sürecinde “haklısınız alışamamış, henüz erken” gibi bir açıklamayı bekler gibiydi. Böyle bir destek bir uzman tarafından söylendiğinde onu hem eşine karşı daha güçlü kılacak hem de acı çektiği ayrılığı sona erdirmiş olacaktı.
Seanslarımızda yakın geçmişten başlayıp 3 yıl kadar geriye gittiğimizde annenin okul deneyimleri ile birlikte yaşadığı ayrılma kaygısı su üstüne çıktı. Başvuru sebebi “okula uyum sorunu” başlığı taşımasına rağmen, aslında 1 yaşından itibaren aşamalı ayrılma gerçekleşmesi gerekirken, özellikle annenin buna hazır olmaması ile 3 yaşa kadar bağımlılık devam etmiş. Ve anaokulunun devreye girmesi ile anne hiç hazır olmadığı bir sürece itilmiş ve bunu kendi üzerinden açıklayamadığı için bilinç altı süreçlerde çocuk üzerinden açıklamalar getiriliyordu.
Emzirme dönemi hem anne, hem de bebek için güçlü bağların geliştiği bir dönemdir.
Bebek açısından meme duygusal ve fiziksel doyum sağladığı, anne ve dünya ile arasındaki geçişi oluşturan bir köprü gibidir. Anne açısından ise; içinde büyütüp doğumla birlikte kaybettiği bebeğini görünmez bağlarla tekrar kendi parçası haline getirmesine yardımcı olan bir araçtır.
Hem çocuk hem de anne için emzirmenin sonlanması ile ayrılık kaygısı oluşabilir. Memeden ayrılmanın aşamalı bir geçişle sağlanması iki taraf için sağlıklı olandır. 12. Aylarda babanın desteği ile anneden biberona, baba ve çevreye geçişle emzirme sürecini sonlandırmak ideal olandır.
Çocuğun bireyselliğini kazanabilmesi, aşırı bağlılık ve hatta bağımlılık geliştirmemesi için zamanı geldiğinde bu ayrılığa izin vermek gerekir. Memeden ayrılma ile birlikte çocuk artık dış dünyayı daha rahat keşfetmeye başlar. Öncelikli olarak baba ve daha sonra çevre ile daha olumlu ilişkiler kurmaya başlar. Anne içinde kaygı verici olan bu süreçte anne kendini tamamen boşlukta hissedebilir. Bebek meme yerine biberon ve emziği koyarken annenin bebeğinin yerine koyabileceği başka bir şey yoktur. Bu kaygı ile yüzleşmeye cesaret edemeyen anneler, farkında olmadan çocuğunda büyümesini istemez ve onu ondan uzaklaştıran tüm kişi ve sosyal ortamlara bulmaya çalıştığı mantıksal açıklamalarla birlikte savaş açar. Belli ki; böyle bir süreç yaşayan anneyi ayrılığa hazırlamak ve yanlış düşünce kalıplarını değiştirebilmek için terapi ortamına alınması gereklidir.

Bu yazıya atıf yapmak için yazının internet adresine link verilmelidir. Yazı yazarının izni olmaksızın başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.

[ Yazarımız Psk.Duygu KARAKULAK TAKVİM Sayfasına Dönüş] [ Yazar ile İletişim]
» Ayrıntılar
Yazara Ait Bilgiler
Psk.Duygu KARAKULAK TAKVİM
KKTC (Kıbrıs)
Psikolog
Duygu KARAKULAK TAKVİM
Tavsiyeler
[Bu Kisiyi Tavsiye Edin]
Metin Bilgileri
* Toplam Okuyucu : 2267,

* Yayın Tarihi : 31-10-2014 - 14:25 (3463 gün önce),

* Ortalama Günde 0.65 okuyucu.

* Karakter Sayısı : 3609, Kelime Sayısı : 479, Boyut : 3.52 Kb.
Lütfen Dikkat :
  • Sitemizde yayınlanan mesleki anıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz.
  • Bu metinden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya "EMZİRME DÖNEMİ VE MEMEDEN AYRILMA" başlıklı yazının tüm hakları yazarı Psk.Duygu KARAKULAK TAKVİM'e aittir ve yazı, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) Mesleki Anılar Kütüphanesinde yayınlanmıştır. ibaresi eklenmelidir. Bu ibare eklenmek şartıyla, yazıdan Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak yazarının izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
  • Sitemizde sayfası bulunan site üyemiz profesyoneller üye sayfaları içinden, Mesleki Anılarınız bölümü altında, YENİ ANI GÖNDERİN linkini izleyerek bu sayfaya mmesleki anılarını ekleyebilirler.
Bu Kategorideki Diğer Anılar
Ergen Psikolojik Destek Görüşmesi
[Elif Feyza KARATAŞOĞLU]
Psikososyal Destek
[Elif Feyza KARATAŞOĞLU]
Geçilmesi Gereken Yol: Yas
[Betül Esra BABA]
Psikoloji Nedir, Psikolog Kimdir?
[Eyüp TUNAHAN]
Kıymetli Deneyimler, Güzel İnsanlar, Ruh Göçü Kavramı
[İlkay DİNGEÇ]
Anlaşılmak Gerçek Bir İhtiyaç
[Fadime AVCI]
Kendine Güven
[Ramazan BOYACI]
Türkiye Duygu Odaklı Terapi Sempozyumu
[Şahin VURAL]
Yetimhanede Kalan Çocuğuma..(Lütfen Devam Et Abla..)
[Esra DEMİR]
"Biz İlişkiye Doğarız...İçinde Kırılırız, Yıpranız, Vazgeçeriz, Yine de Bizi İlişki Onarıŕ"
[Elif AKAR GÜRSOY]
Bir Vajinusmus Hikayesi
[Murat ÇAKIR]
Xxxıı. Sepi Kongresi
[Elif BAYBUĞA]
Diyarbakır da Psikolog Olmak
[Sadık SUN]
Psikolog Olmak
[Ayşegül ALPASLAN]
Özel Eğitime Sevgi Dolu Özel Destek
[Uğur ÇAPULCUOĞLU]
Vajinismus
[Nuran OĞUZKAYA]
Otizmde Bağ Kurmak
[Vedat DEMİRAL]
Çocuk Bağımlılığı
[Murat ÇAKIR]
Vakâ Üzerine
[Tunahan UZUN]
Cinsel Terapi
[Haşim BELTEN]


13:36
Top