2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Alkol
YAZI #101 © Yazan Dr.Ali GÖK | Yayın Eylül 2008
ALKOL

Tarihçe : 8 bin yıl önce mezopotamya'lıların arpayı ekmek yapmak için ilk islah etmesiyle bira yapımı başladı. 6 bin yıl önce sümerler bira ve şarap içiyorlardı. Paleolitik çağda fermante edilmiş mevye, tahıl ve baldan alkol yapılıyordu. Metanol Yunanca Methy ve Sankristce Madhu kelimelerinden gelir. Şarhoş eden madde anlamına gelir. Alkol kelimesi Arapçadan gelmektedir. Distilasyon, İS. 8 yy'da Arabistan'da başlamıştır.
Ne kadar içmek normaldir : Günde 1-2 kadeh içki almanın kalp hastalığı riskini azaltabileceğine işaret eden bilimsel araştırmalar bulunmasına rağmen, bazıları için alköl kullanımı kontrol edilemeyen bir saplantıya dönüşür. Sonuçları itibariyle alkol kullanımı geniş bir yelpaze olusturur. Alkolü, seyrek olarak az miktarda problemsiz olarak kullanan çok az insan olduğu gibi bu nedenle zaman zaman başı derde giren kişiler ve yelpazenin en ucunda alkolsüz yaşayamaz hale gelen bu yüzde hayatı felç olmuş insanlar vardır. Alkol; beyin, sinir sistemi, mide , sindirim sistemi, karaciğer, kemikiliği gibi hayati merkezler başta olmak üzere bütün vücudu etkiler. Etkinin şiddeti alınan alkolün miktarına ve sıklığına göre değişir. Alkol'ün neden olduğu toplumsal, bedensel ve ruhsal, adli, ailevi sonuçları saymakla bitmez.
Alkolizm nedir : Alkolizm, kronik tekrarlayıcı bir hastalıktır. Bu hastalık ilerleyici yani gittikçe kötüleşebilir. Alkolizm kronik hastalıklar gibi ( diyabet, hipertansiyon gibi ) sürekli takibi gerekir. Alkoliklerde alkole karşı fiziksel bi duyarlılığın yanında, bütün istenmeyen sonuçlarına rağmen sadece irade gücüyle yenilemeyen içme ile ilgili zihinsel bir takındı vardır. Alkolikler alkole bağlı olarak yaşadıkları kötü sonuçlardan ders almazlar ve hatta başlarına gelenlerin gerçek nedenin alkol olduğunu inkar ederek teselliyi yine alkolde ararlar.
Alkolik kime denir : Aşağıdakilerin en az 3 varsa alkol bağımlısı tanısı alır.

* Niyetlendiğinden daha fazla miktar ve sürede alkol almak. Örn. Kişi bir bardak içmek için başlar, ama bir şişe bitmeden kalkmaz.
* Kişi bırakmayı istediği yada defalarca bırakmayı denediği halde yeniden içmeye başlar. Zaman zaman bir kaç gün yada bir ay içmeyebilir. Bunu istediği zaman bırakabildiğin kanıtı olarak göstermeye çalışabilir.
* İçkiye fazla vakit ayırır. Bazıları gün içerisinde kimseye farketmemeye çalışarak içebilir.
* İçki içmeye fırsat bulamadığı, sosyal faliyetlerinin, hobileri, başka zevk verici aktiveleri azaltır yada terkeder.
* Alkole bağlı yada alkolle artan fiziksel ( karaciğer hastalığı, hipertansiyon, gastrit vb. ) yada psikolojik ( depresyon, anksiyete, uyku bozukluğu vb. ) problemler yaşamasına rağmen içmeye devam eder.
* Aynı etkiyi almak için içtiği miktarı arttırır yada başkaları için çok sayılacak miktarlarda içtiği halde etkilenmez. ( Bunu yanlış olarak iyi bişeymiş gibi alkole dayanıklı olarak öne sürebilir. )
* Alkol almadığı zaman titreme, terleme, çarpıntı gibi şikayetler yaşar.


Alkolik olduğunu nasıl itiraf eder : Önce buna karar vermek gerekir. Alkol karşısında aciz olduğunu ve yenik düştüğünü itiraf edene kadar korkunç deneyimler yaşar, maddi ve manevi kayıplara uğrarlar. İnsanlarla ilişkileri bozulur, çalışma hayatları altüst olur, ruhsal çöküntü yaşarlar. Oysa bukadar ağır bir bedel ödemeden, alkol içtiğini kontol edemediğini farkına varıp yardım arayışına girmek en iyisidir.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Dr.Ali GÖK
İstanbul
Doktor "Ruh sağlığı ve hastalıkları - Psikiyatri"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Ali GÖK'ün Makale ve Yazıları
► Alkol Bağımlılığı Dr.İbrahim ATEŞ
► Alkol ve Uyuşturucu Bağımlılığı Doç.Dr.Murat Eren ÖZEN
► Alkol ve Karaciğer Hastalıkları Prof.Dr.M.Hakan YÜCEYAR
► Alkol Kullanımının Tarihçesi Dr.Sibel KILINÇ
► Alkol ve Sigara Bağımlılığı Tedavisi Prof.Dr.Mehmet Akif ERSOY
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Alkol' başlığıyla benzeşen toplam 37 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Paranoya Nedir, Tedavisi Nasıl Yapılır? ÇOK OKUNUYOR Eylül 2008
◊ Depresyon Eylül 2008
◊ Şizofreni Eylül 2008
◊ Uyuşturucu Madde Türleri ÇOK OKUNUYOR Eylül 2008
◊ Esrar ( Marijuana ) ÇOK OKUNUYOR Eylül 2008
◊ Dismorfobi Eylül 2008
◊ Kompulsif Alışveriş Eylül 2008
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


02:41
Top