2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Tepkisel Yeme Bozukluğu
YAZI #1041 © Yazan Psk.Elif Sultan DEMİRHAN | Yayın Şubat 2011
TEPKİSEL YEME BOZUKLUĞU

Yemek yeme her insanın ihtiyacı olan bir eylemdir. Bazıları çok fazla yerler bazıları ise hiç yemezler.Yemek yeme aslında bir boşluk doldurma eylemidir.Bu istek çok fazla olduğunda hayatımızdaki büyük olan diğer boşluğu tamamlamayı amaç ediniyoruz.

İnsanlar çoğu yiyecekleri, hissetmek istemedikleri duyguları kapatmak ,yok saymak için kullanırlar. Bu kişiler aynı zamanda yiyecekleri günlük yaşam stresine karşı, kendilerini rahatlatmak, kendilerini uyuşturmak için de kullanabilirler.

Tepkisel yeme bozukluğu semptomları şunlardır:

Kontrol dışı aşırı yemek yeme davranışı.
- Yemek yedikten sonra pişmanlık duyup katı diyetler uygulama, kendini aç bırakma, kusma.
- Vücut kilosunu aşırı önemseme; yemek yemeyi, zayıflığı, şişmanlığı ve kiloyla ilişkili diğer düşünceleri bir türlü akıldan çıkaramama.
- Depresyon ya da duygu durum dalgalanmaları.

Buna sebep olan diğer faktörler özgüven eksikliği,başkalarının ne düşündüğünü merak etmek bunlardan bazılarıdır.

Bu kişiler canı sıkılınca da ,mutlu olunca da yemek yeme eğilimindedirler.Hayatlarında tanımlanamayan gedikleri kapatmaya çalışırlar.Yemek yerler ve pişman olurlar.Aslında ihtiyaçları olan duygu bu.Önce öfkeyi yaşarlar sonra pişmanlığı yaşarlar.
Bu durumun bir diğer şeklide gece yemek yeme şeklinde tezahür eder. Gün boyu iştahsızlığı takiben uykusuzluk ve iştahın gece artması ile karakterize olan "gece yeme hastalığı"; aşırı strese karşı vücudun verdiği yanıt sonucu oluşur.
Araştırmalar göstermiştir ki gece oburlarındaki hormon salınımı, normal yemek yiyen insanlara göre (streslerinden dolayı) daha değişiktir.
Bu durumun tedavisinde önce kişi farkındalık kazanmalıdır.Çünkü birey bir anlamda ne bulursa yemekle kendinden ve geçmişinden intikam alır.Bu öfke duygusunun çıkarımıdır.Öfkenin nereye kadar uzandığını bulmak ve kontrol etmeye çalışmak kişiye faydalı olacaktır.

Dürtü kontrol ve öfke kontrol çalışması yapılmalı ve aslında yaşamında doldurulmak istenen ,atlanıp geçilmiş kısım tamamlanmalıdır.



PSİKOLOG ELİF SULTAN DEMİRHAN psk.elifsultan@hotmail.com
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Psk.Elif Sultan DEMİRHAN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Elif Sultan DEMİRHAN'ın Makale ve Yazıları
► Yeme Bozukluğu Psk.Saadet ELEVLİ
► Tıkınırcasına Yeme Bozukluğu Psk.Gizem HÜNERLİ
► Yeme Bozukluğu: Bulimia Nervoza Psk.Emir Emre DOĞAN
► Yeme Bozukluğu: Anoreksiya Nervoza Psk.Emir Emre DOĞAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Tepkisel Yeme Bozukluğu' başlığıyla benzeşen toplam 28 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Fedakarlık Mucizesi Kasım 2010
◊ Sen, Ben ve Egom.. Mayıs 2012
◊ Nisan ve İnsan.. Nisan 2012
◊ İrade Denetimi Şubat 2012
◊ ‘um ki Yıkılmayasın’ Aralık 2011
◊ Beni Bul Anne!!! Aralık 2011
◊ Önce İnsanız.. Eylül 2011
◊ Kaybettiklerimiz.. Ağustos 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


01:10
Top