2007'den Bugüne 92,310 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Mersinde Psikolog Arıyorum Diyorsanız
YAZI #1052 © Yazan Psk.Murat BİLİM | Yayın Mart 2011
Bu makaleyi Mersin de yaşayan veya Mersin’e yakın il – ilçelerde bulunan kişilere en iyi Psikoloğu nasıl belirleyeceklerini anlatabilmek için yazıyorum.
Mersin; kozmopolit yapısı, gürültülü trafiği ve her geçen gün artan nüfusuyla giderek kalabalıklaşan ve aynı zamanda şehirleşmenin getirdiği yalnızlaşma içine giren bireyleriyle psikolojik sorunlara açık hale gelen bir havayı yaşamaktadır. Yaz aylarında şehir merkezinin ıssızlaşmasının yanı sıra yazlıkların ve sahil kesimindeki eğlence mekanlarının dolup taşması gibi bir ironiye sahipken, kış aylarında ise herkesin evine kapanarak veya yoğun iş temposu altında bunalmasına yol açabilmektedir.
Toplumumuzun genelinde ağırlıklı olarak görülen psikolojik problemlerin sıklık ve yaygınlığını Mersinde de gözlemleyebiliriz.
Öncelikle terapi ya da danışmanlık hizmeti alacağınız Psikoloğun diplomasını görmek ve özgeçmişi hakkında bilgi almaktan çekinmeden, sormak istediğiniz soruları açık ve net bir şekilde dile getirmenizi tavsiye ederim. Mersin de Psikolog olmadığı halde Psikolog olduğunu iddia eden kişiler bulunduğundan dolayı mutlaka diplomasını görmek isteyin. Size verilecek danışmanlık hizmetinin ne olduğunu, uygulayacağı yöntemleri ve bu uygulamaların içeriğini izah etmesini istemenizi öneririm.
Psikologluk asla danışanlara bir ‘’akıl verme’’, ‘’sohbet etme’’, ‘’sadece dinleme’’ değildir. Bu listeye eklenebilecek birçok şey var ancak ben birazda Psikolog kimdir onu anlatmak istiyorum. Psikolog sizin hayatınız veya yaşadığınız problem, düşüncelerinizin altında yatan; bazen kişilerin kendilerinin bile fark etmediği gerçek ve en temelde bulunan düşünceleri belirleyerek değişimin başlaması için ilk adımı birlikte attığınız, değişimi tetikleyecek diğer adımları birlikte belirlediğiniz, hayatınıza daha farklı bakış açıları geliştirmenizde size rehberlik eden, ruhsal sorunların ve davranış bozukluklarının yok edilmesi veya azaltılması amacıyla kullandığı psikoterapi yöntemleri ile hareket eden meslek uzmanıdır diyebiliriz. Psikoterapi hem bilim hem de sanat dalıdır. Irwin Yalom, psikoterapi’nin ikili bir dans olduğunu söyler. Danışanın mutsuzluk yaratan sorunlarını belirlemesine yardımcı olur. Problemlerin üstesinden gelebilmesi için sahip olduğu olanakların farkında olmasını sağlar. Stresle başa çıkmasını sağlarken, olayları farklı açılardan yorumlama ve değerlendirmesini öğretir. Söz konusu olan sorunlarla baş edebilmesi için gerekli olan davranış ve düşünce esnekliğini kazandırır. Gelecekte karşılaşabileceği benzer sorunlarda da kullanabileceği yöntemleri geliştirmesini ve benimsemesini sağlar.
Birçok Psikoterapi yöntemi mevcuttur ve en sık kullanılan yöntemleri de kısaca belirtmek isterim.

-Davranışsal Psikoterapi
-Bilişsel Psikoterapi
-Bilişsel-Davranışsal Psikoterapi
-Diyalektik Davranış Terapisi
-Dışavurumcu Sanat Terapisi
-Sistematik Desensitizasyon Terapi
-Bireylerarası Terapi
-Oyun Terapisi
-Psikoanaliz
-Psikodinamik Psikoterapi
-Varoluşçu Psikoterapi

Çeşitli Psikoterapi Yöntemleri içerisinde kullanılan Araçlar;
1. Daha çok bastırıcı ve destekleyici psikoterapi türünde
- Eğindirme (telkin,suggestion)
- İnandırma (ikna, persuasyon)
- Yol gösterme, rehberlik (guidance)
- Danışma (counseling)
2. Bastırıcı, destekleyici ve derinliğine araştırıcı türlerde
- Uyutum (hipnoz)
- Uyuşturma (narkoz)
- Boşaltma (catharsis)
3. Genellikle derinliğine araştırıcı, çözümleyici (psikanalitik türlerde)
- Güdümsüz görüşme (non-directive interview)
- Serbest çağrışım (free assocation)
- Düşlerin çözümlenmesi
- Sürçmelerin (parapraxis) çözümlenmesi
- Simgelerin (sembollerin) çözümlenmesi
- Direnç (resistance) ve aktarımın (transference) çözümlenmesi
- Açıklama ve yorumlamalar
4. Daha çok davranış psikoterapilerinde
- Gevşeme, koşullama
- Edimsel koşullama
- Üstüne gitme (exposure)
- Ödül-ceza teknikleri
- Pekiştirme, söndürme
- Çeşitli öğretme teknikleri
     3 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Murat BİLİM Fotoğraf
Psk.Murat BİLİM
İçel (Mersin) (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi19 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Murat BİLİM'in Makaleleri
► Teknolojiden Uzak Kalamıyorum Diyorsanız! Psk.Dnş.Uğurkan ULUTÜRK
► Psikolog İş Ne İş Yapar? Psk.M.Enes İMERT
► Rehabilitasyonda Psikolog Psk.Zehra Ayça AYSEN
► Psikolog Kimdir? Psk.Tuğçe EYİKOÇAK
► Psikolog mu? Psikiyatrist mi? Psk.Mustafa GÖDEŞ
► Psikolog Kimdir? Psk.Gizem PEKCAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Mersinde Psikolog Arıyorum Diyorsanız' başlığıyla benzeşen toplam 15 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Çekingen Çocuklar Mayıs 2011
► Hipnoz Mart 2011
► Anksiyete Bozuklukları Aralık 2010
► Öğrenme Yöntemleri Aralık 2010
► Sevginin Psikolojik Yönü Aralık 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:19
Top