2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Zayıflamada Psikolojik Desteğin Yeri
YAZI #1056 © Yazan Uzm.Psk.İpek ÖRGÜT | Yayın Mart 2011
Zayıflamak en sade biçimiyle kişinin fazla kilolarından kurtulması anlamına gelmektedir. Bu süreç kişiye göre kararlılık isteyen zor bir süreç olabilir. Bu süreçte size destek veren sağlık merkezi ya da psikoloğunuzun her zaman yanınızda olması çok önemlidir.Bu süreçte bir diyetisyen ile işbirliğine girildiğinde kişinin yanlış beslenme alışkanlıklarını bir kenara koyarak sağlıklı beslenmeyi cesaretlendiren yemek listelerini uygulaması beklenir. Eğer verilen diyet listeleri harfiyen uygulanırsa kişinin koyulan kilo hedefine belirli bir zamanda ulaşacağı düşünülür.

İdeal bir diyet sürecinin bu şekilde işlemesine karşın diyetisyene gelen kişilerin her zaman diyet listelerine sadık kalamadıklarını, hedefledikleri kiloya ulaşamadan diyeti bıraktıkları veya diyet süreci bittikten sonra kilolarını tekrar geri aldıkları görülür. Diyetin bu şekillerde sonuçlanması kişinin hedeflenen noktaya ulaşamamış olması anlamına gelmektedir. İstenen sonuç alınamıyorsa kişinin zayıflama sürecinde psikolojik desteğe ihtiyacı olduğu kararı verilir.

Diyete başlayan bir kişinin yaşayabileceği ilk engellerden biri diyet yapmak için yeterli motivasyona sahip olmayışıdır. Kişinin diyet yapmaya niyet etmesi diyete aylar boyunca sadık kalması için yeterli olmayabilir. Bu noktada psikolog ile yapılan çalışmalar sonucu kişinin neden motivasyonunun düşük olduğu tespit edilerek bu alana yapılacak müdahaleler kişinin motivasyonunu yükseltmesi için faydalı olacaktır.

Diyete başlamış kişinin yaşayacağı engellerden bir başkası ise diyet listelerine sadık kalamamasıdır. Bu basamakta psikolog kişinin ne zamanlar listeden sapmalar yaptığını tespit eder; sapmaları tetikleyen fiziksel, sosyal, duygusal, düşünsel tetikleyicileri yakalayarak her birine özel müdahale teknikleri uygular. Müdahaleler sonucunda kişi artık aç olmadığı halde kendisini neyin yemek yemeye ittiğini fark ederek yeme davranışı üzerindeki kontrolünü arttıracaktır.

Diyet sürecinde kişiyi engelleyen konular çalışılırken bir yandan da yanlış beslenme alışkanlıklarının yerine sağlıklı beslenme alışkanlıklarının kazanılması adına çalışmalar yapılmaktadır. Kişinin bugüne kadar yanlış beslenmesine sebep olan temel alışkanlıkları tespit edilerek bunları değiştirmesi konusunda cesaretlendirilir.

Kişi diyetin sonunda hedeflediği kiloya ulaştığında artık yeni bir dönem başlar.

Bu süreç ulaşılan kiloyu koruma süreci olarak tanımlanır. Ulaşılan kiloyu korumak için kazandığımız yeni beslenme alışkanlıklarını hayat boyu sürdürmemiz beklenir. Buna karşın eğer diyete sadece kilo verip sonra rafa kaldıracak bir süreç olarak bakmışsak kiloların geri alınması kaçınılmazdır.

Psikolojik destek sürecinde kazanılan yemeyi tetikleyici etkenleri yakalama, tetikleyiciler ile baş etme ve kendini kontrol etme yöntemleri ile kişi artık diyet sona erse bile hayat boyu yemesi üzerinde hakimiyet kurabilecek, artık yemek onu değil o yeme davranışını yönetecektir.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Uzm.Psk.İpek ÖRGÜT
Uzman Klinik Psikolog
 
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.İpek ÖRGÜT'ün Makale ve Yazıları
► Psikolojik Desteğin Önemi Psk.Namık ACAR
► Sporun Psikolojideki Yeri Psk.Aslıhan DEĞERLİ AYTOĞAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Zayıflamada Psikolojik Desteğin Yeri' başlığıyla benzeşen toplam 48 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Teknoloji ve Çocuklar Şubat 2017
◊ Sosyal Kaygı Nedir? Mart 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:08
Top