2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuğunuzun Yeteneğini Keşfedin
YAZI #1068 © Yazan Anıl SARAÇ KARABULUT | Yayın Mart 2011
ÇOCUĞUNUZUN YETENEĞİNİ KEŞFEDİN

Bundan yaklaşık 10–15 yıl önce ailelerin çoğu çocuklarının derslerinde başarılı olmasını, iyi bir okulu kazanmasını ve iyi bir meslek sahibi olmasını istemekte idi. Aileler çocukları için yine aynı şeyleri istemeye devam etmekteler; ancak aynı zamanda sosyal, sanata ve spora ilgi duyan bireyler olmasını da beklemektedirler.

İmkânların giderek her mekâna ve her bireye ulaşma şansının artması, ailelerin eğitim seviyesinin yükselmesi; bir insanın başarılı ve mutlu olmasının tek yolunun yalnızca akademik başarı ve çok para kazanmaktan geçmediği gerçeğini benimsetmiştir.

Öyleyse çocuğun sosyal, sanatsal, vb. yönlerini yani ilgilerini nasıl uyandırabiliriz?

Yetenekler doğuştan getirilse de hiçbir birey ilgileriyle birlikte dünyaya gelmemektedir. Çevre şartları, aile yaşantısı ve tecrübeler çocukta ilgilerin oluşmasını sağlamaktadır. Buradan hareketle ilgilerin, öğrenilmiş –sonradan oluşmuş yönelimler olduğu anlaşılabilmektedir. O halde çocuklarda belli ilgileri uyandırabilmemiz mümkündür.

Elbette bu ilgiler çocuğun model olarak aldığı çevresiyle, başta ailesiyle, yakından ilgili bir durumdur. Çocuk, ailesinde küçük yaşlardan bu yana kitap okuyan anne baba görüyorsa bu yönde bir eğilimi olacaktır. Kitap okumanın diğer yapılanlar gibi yaşamın gerekli ya da olağan veya keyif alınan bir aktivite olduğu daha çok benimsenecektir. Tüm diğer ilgiler için de bu durum geçerlidir. Ancak anne baba çocuğun ilgisinin uyanması için her ilgiyi kendisi benimseyemeyeceği gibi çocuk da ailesinin ilgilerinin aynına ilgi duymayabilir. Sözüm ona anne babasının ressam olması bir çocuğun kesinlikle resme ilgi duyacağını göstermez.

Burada önemli olan nokta çocuğu bir ilgi alanı ile tanıştırmak, fırsat oluşturmak, örnekler sunmak ve izlemesini, bilmesini sağlamaktır. Geri kalan şeylerin tümü çocuğun kendi isteğine kalmıştır.

Zorlamak ve illaki öğrenmek zorunda bırakmak, çocuğu başarısız edeceği gibi istenenin aksine mutsuz olmasına ve benlik saygısının zedelenmesine neden olabilmektedir. Çocuk okuma zevkini, boyalarla çizmeyi bir enstrümandan ses çıkartmayı ya da bir topun küçük hareketlerle bile neler yapabileceğini tadınca kendine uygun bir alanla ilgilenmeye başlayacaktır.



.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Anıl SARAÇ KARABULUT Fotoğraf
Anıl SARAÇ KARABULUT
Ankara (Online hizmet de veriyor)
Çocuk Gelişimcisi ve Eğitimcisi
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi16 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Anıl SARAÇ KARABULUT'un Yazıları
► Kendinizin Kullanma Kılavuzunu Keşfedin! Psk.Dnş.M. Burak OLGUN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Çocuğunuzun Yeteneğini Keşfedin' başlığıyla benzeşen toplam 15 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Kekemeliğin Sebepleri Haziran 2011
◊ Diş Fırçalama Savaşı Haziran 2011
◊ Anne Babalar da İnsan Mayıs 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:20
Top