2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Oyun Terapisi
YAZI #1093 © Yazan Anıl SARAÇ KARABULUT | Yayın Mart 2011
Oyun ve terapi bir arada

Oyun Terapisi Nedir?

Oyun terapisi çocukların uyumlu ve mutlu olarak yaşamalarını hedefleyen gelişimsel bir terapi şeklidir. Oyun ve oyuncaklar kullanılarak çocuklar ile iletişim kurmaya, sorunları çözmelerine ve olumsuz davranışlarını değiştirmelerine yardımcı olunur.

Oyun terapisi, çocukların oyunu ve oyuncakları kullanarak kendilerini ifade etme gereksinimlerine odaklanan özel bir süreçtir. Çocuklar, kendilerine güvenli bir ortam sunan eğitimli bir oyun terapisti ile istedikleri şekilde oynayabilmeleri için cesaretlendirilirler. Bu süreçte, çocuklara duygusal sorunlarını ifade edebilmeleri için farklı birçok oyuncak sunulur. Çocukların kendilerini sanat, drama ve fantazi içeren oyunlar yoluyla ifade edebilmeleri için fırsat yaratılır.

Neden Oyun Terapisi?

Çocuklar oyun oynamayı severler. Yetişkinler kadar duygularını anlayabilme ve konuşabilme becerileri gelişmemiştir. Bu nedenle, oyunun, çocuklara deneyimlerini ve duygularını ifade etme fırsatı sunduğundan iyileştirici bir özelliği vardır. Çocuklar, davranışlarını etkileyen kızgınlık, üzüntü, korku, ya da hayal kırıklığı gibi duygularını ve yaşadıkları olayları terapistin sağladığı güvenli bir ortamda oyunlarında yeniden canlandırabilirler.

Oyun terapisi, çocukların

■Yaşadıkları dünya hakkında öğrenmelerine
■Duygu ve düşüncelerini ifade etmelerine
■Zihinsel ve fiziksel becerilerini geliştirmelerine
■Etkili sosyal beceriler geliştrmelerine
■İlişkilerde güçlü bağlar kurabilmelerine yardımcı olur.
Oyun terapisi çocuğuma nasıl yardımcı olabilir?

Yetişkinler bir sorunla karşılaştıklarında bunu bir süre anlamaya çalışır, ona farklı açılardan bakar, seçenekleri araştırır, bazen de güvendikleri birileri ile konuşurlar. İşler yolunda gitmeyince, bu sorunu nasıl çözebileceklerini düşünürler. Oyun terapisinde de çocuklar hayal güçlerini kullanarak aynı şeyi yaparlar. Çocuklar oyunlarında, yaşamlarındaki hayal kırıklıklarını yeniden canlandırarak, farklı şekillerde başetme yollarını öğrenirler. Bu da kendilerine güveni arttırır ve aile ve arkadaşlar ile yaşanan etkinliklerden daha keyif almasını sağlar.

Oyun terapisinde çocuk çalışma nesnesi değil, o andaki dinamiklerin içinde keşfedilmesi gereken kişidir. Başka bir deyişle, analiz edilmesi gereken bir sorun değil, bütünüyle anlaşılması gereken bir insandır. Çocuklar, aslında tüm insanlar gibi duyulma, farkedilme ve değer verilme arzusu içindedirler. Bazı çocuklar sanki tüm günlerini şu mesajları iletmeye çalışarak geçirirler:

“ Beni duyan var mı? Beni gören var mı?

Kimse benim hakkında endişeleniyor mu ?

Kalbim ağrıyor. Görüyor musun? Anlıyor musun?...”

Ve gün geçtikçe yaşamlarındaki yetişkinler bu duygusal mesajları farketmezler ya da görmezlikten gelirler. Oyun terapisinde çocuklar farkedilir ve duyulurlar. Terapistle girdikleri iletişim sonucunda çocuklar iç kaynaklarını kullanarak kendilerini geliştirirler. Oyun odasındaki özgürlük çocukların kişiliklerini rahatça sergilemelerini sağlar.

Oyun Terapisinde Neler Oluyor?

Oyun terapisi sürecinde, çocuklar kendi içlerinde mücadele ettikleri duygusal deneyimlerini yansıtan oyunlar yaratırlar. Bu deneyimler genellikle sözel olarak ifade edilmezler. Çocuklar oyunlarında özel oyuncaklar seçerek duygusal çatışmalarını yansıtan önemli konuları (kardeş kıskançlığı, anne baba ayrılığı, aile içi çatışmalar, korkular, vb. gibi) tekrar canlandırırlar. Bu duyguları ifade etme süreciyle başlayan terapi, çocuğun bu durum üzerinde kendini iyi hissetmesine dek sürecektir.

Çocuğun terapideki süreci, kendini istediği gibi yönlendirebileceği, zamanını nasıl kullanacağına karar verebileceği ender zamanlardan biridir. İstediği kadar yavaş davranabilir ve kimse ona “hadi acele et!” demez, aksi davranabilir ya da üzgün olabilir ama kimse ona “mutlu ol” demez. Hiçbir şey yapmayabilir, ama kimse ona “hadi birşeylerle meşgul ol” demez. Bağırdığı zaman “sessiz ol” ; kıkırdayıp, kahkaha attığı zaman ise “ciddi ol, sen artık büyüdün” diyen kimse yoktur. Biberon ya da emzik kullanabilir ama “bunun için çok büyüksün” diyecek kimse yoktur. Makas ya da uhu kullanmak istediğinde kimse ona “bunu yapmak için çok küçüksün” demez. Çocuğun terapistle geçirdiği bu süreç çocuğun o anda yaşadıkları, ifade ettiklerini ve tamamen kabul edildiğini hissettiği sıradışı bir ilişkiyi içerir.

Oyun Terapisi Ne Kadar Sürer?

Oyun terapisi, çocuğun geçmiş ve bugün yaşadığı deneyimlerdeki çeşitli etkenlere bağlı olan bir süreçtir. En önemli iki etken, çocuğun gelişimsel dönemi ve terapi sürecindeki yaşıdır. Genellikle, çocuğun yaşadığı sorunun geçmişi ne kadar kısa ise terapi o kadar kısa sürecektir. Oyun terapisi, genellikle haftada bir ya da iki kez olmak üzere birkaç oturumdan birkaç aya kadar sürebilir. Çocuklar oyun terapisti ile oyun odasında geçirdikleri zamanı, “yalnızca oyun oynadık” diyerek açıklayabilirler, fakat bu süreçte çocuklar yeni rolleri ve davranışları öğrenirken, kendileri için sorun oluşturan durumlarla başa çıkma yollarını keşfederler.

Oyun Terapisinin Çocuğumun Evdeki Oyunundan Farkı Nedir?

Oyun oynamak çocuğa yaşamlarında insanlarla girdikleri etkileşimleri yeniden canlandırma fırsatı veren doğal bir fırsattır. Oyunun üç temel amacı vardır: İlk ikisi çocuğun bilişsel ve motor gelişmesini desteklemek, üçüncüsü ise duygusal çatışmaların çözülmesini sağlamaktır. Eğitimli bir oyun terapistinin eşliğinde, oynanan oyunda çocuğun duygusal alanda yaşadığı sorunlara odaklanılır ve iç dengesini kurmasına yardımcı olunur.

Çocuğumun Oyun Terapisine Nasıl Katılabilirim?

Oyun terapisi sürecinde çocuğun ailesi ile çalışmaya devam etmek, terapinin etkinliğinde en önemli etkenlerden biridir. Terapist, anne-babalarla bu süreçte belirli zamanlarda görüşmeler yapar. Eğer terapist gerek görürse, çocukla yapılan oyun terapisine anneden ya da babadan katılmasını ister.

Bu süreç içinde ayrıca çocuğun duygusal sorunlarına yaklaşım şekilleri ya da evde uygulanabilecek davranışsal yöntemler hakkında terapiste danışabilirler. Terapistin aileye sunduğu oyun terapisi odasının dışındaki etkinlikleri içeren önerilerini izlemeleri, ailelerin çocuğun terapi sürecini desteklemelerine yardımcı olur. Ayrıca, oyun terapisi sürecinde aile ile yapılan görüşmelerde, çocuğun dışarıdaki yaşamının nasıl devam ettiği hakkında bilgileri, kendi duygu ve düşüncelerini paylaşılabilir.

Terapist ailenin yanı sıra, okul, yuva vb. gibi sistemlere de doğrudan danışmanlık yaparak çocuğun sorununun çözümüne dışarıdan destek verilmesini sağlamaya çalışır.

Çocuğun Oyun Terapisinden Yararlanabileceği Durumlar:

■Aşırı kızgınlık, endişe, üzüntü ya da korku
■Saldırgan davranış (kendine ya da diğerlerine zarar verme)
■Ayrılma korkusu
■Aşırı çekingenlik
■Davranışsal gerileme (alt ıslatma, parmak emme, vb gibi)
■Özgüven sorunları
■Uyku, yeme ya da tuvalet sorunları
■Zihnin cinsel davranışlarla aşırı meşgul olması
■Ailede yaşanan değişimleri uyum sağlamada yaşanan sorunlar
■Fiziksel nedeni olmayan mide bulantıları, başağrıları gibi rahatsızlıklar


ANIL SARAÇ

ÇOCUK AİLE VE EVLİLK TERAPİSTİ
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Anıl SARAÇ KARABULUT Fotoğraf
Anıl SARAÇ KARABULUT
Ankara (Online hizmet de veriyor)
Çocuk Gelişimcisi ve Eğitimcisi
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi16 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Anıl SARAÇ KARABULUT'un Yazıları
► Çocuklarda Oyun Kavramı ve Oyun Terapisi Psk.İlayda ÇEVİRİCİ YENİGÜN
► Oyun Terapisi Psk.Bahattin MOLLAMAHMUTOĞLU
► Oyun Terapisi Psk.Elif AKSOY SİNCİ
► Oyun Terapisi Psk.Emel GÜLER
► Oyun Terapisi Psk.Umut ÇİÇEK
► Oyun Terapisi Psk.Yaprak Betül BİNİCİ
► Oyun Terapisi Pdg.Tuğba KOÇ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Oyun Terapisi' başlığıyla benzeşen toplam 13 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Kekemeliğin Sebepleri Haziran 2011
◊ Diş Fırçalama Savaşı Haziran 2011
◊ Anne Babalar da İnsan Mayıs 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:34
Top