2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuğa Yapılan Eşek Şakaları-------------Hürriyet Aile-----Makalem
YAZI #1104 © Yazan Öznur SİMAV | Yayın Mart 2011
Hayatımızda şaka yapmanın büyük bir yeri var ancak çocuklara yapılan şakalar, dozu iyi ayarlanmadığında ciddi psikolojik sorunlara yol açabiliyor. Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Uzmanı Öznur Simav Durusoy, çocuklara yapılan şakalarla ilgili önemli bilgiler sunuyor.

Niye Şaka Yaparız?

Şaka yapma eylem ya da sözle eğlenmek, neşelenmek için yapılır. Genellikle şakayı yapan kişi eğlenir. İnce, hassas bir konudur. Eğlenceli bir ortam yaratmak için kişilerin duygu, düşünce, davranışları hedef alınır.

Şaka yapılan her kişi bu durumu kabullenemez. Şaka, nükte anlayışı aynı frekansta olan kişilere yapılabilir. Ya da karşımızdaki kişiyi her yönü ile çok iyi tanımamız gerekir ki, hangi davranış, hangi söz onda olumsuz, nahoş duygular yaratabilir bilelim. Bazen de insanlar birbirlerini tartmak amaçlı şaka yapabilirler. Kişiler, akıllarından geçeni söyler; onay görmezse “şaka yaptım” diyebilirler.

Şakalar, Çocukta Güven Eksikliği Yaratabiliyor

Çocukların mizahtan anlaması, nüktedan olması güzel bir beklentidir ancak şakanın içeriği, yaş seviyesine uygunluğu, yapan kişinin çocukla iletişimi ve kişisel haklarının göz ardı edilmemesi gerekir.

Şakanın rahatsız edici, iğneleyici ya da çocuğa “Ben senin gerçek annen veya baban değilim” tarzında çocuğun güven duygusunu zedeleyici özellikler taşımaması gerekir. Çocukla oynarken birden ölmüş gibi yapmak şeklinde şakalar çocuğun yüksek travma yaşamasına neden olabiliyor. Ayrıca aniden el şakaları, ses yükseltmeler ya da değişik vücut hareketi kullanımı gibi şakalar da çocukta rahatsızlık yaratabiliyor. Erken çocukluk çağında bu tür şakalar yapılmamasına özen göstermek gerekiyor.

Çocuğu Tanımıyorsanız, Şaka Yapmaktan Kaçının!

Çocukla şaka yapan kişiler, dışarıdan, çocuğun özelliklerini tanımayan kişiler olmamalıdır. Hangi davranışa göre nasıl bir tepki alacağını bilen kişiler olmalıdır.

Çocuğa yapılan şakalar gerçekten her iki taraf için de eğlendirici özellik taşımalıdır. Kısmen şaka yapıldığı belli olmalıdır ki, riskli durumlar yaşanmasın.

Çocukların ruh sağlıkları ve olaylardan, durumlardan etkilenme biçimleri daha kuvvetli olduğu, olayları ve durumları tüm boyutlar ile algılayamamaları nedeniyle çocuklarla iletişime özen gösterilmeli ve duygularına hassasiyet gösterilmelidir.

Travma yaşatacak kadar etkili ortamlar, çocuklarda unutulmayacak izler bırakabilir. Bu şekilde yetişkinlik çağına kadar sürebilen, etkileri ailesine bile güç durumlar yaşatan olumsuz ruh durumları ile karşılaşabiliriz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Öznur SİMAV Fotoğraf
Öznur SİMAV
Bursa (Online hizmet de veriyor)
Çocuk Gelişimi Ve Eğitimcisi
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi64 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Öznur SİMAV'ın Makaleleri
► Aile Ortamı ve Çocuğa Etkisi Psk.Dnş.Murat ÇAKIR
► Aile Ortamının Çocuğa Etkileri Psk.Dnş.Alaaddin DEBGİCİ
► İlişkilerde Yapılan 10 Hata Psk.Özgün ÖKLÜK OCAK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Çocuğa Yapılan Eşek Şakaları-------------Hürriyet Aile-----Makalem' başlığıyla benzeşen toplam 36 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:28
Top