2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sınav Kaygısı ve Hayat
YAZI #1132 © Yazan Psk.Elif Sultan DEMİRHAN | Yayın Nisan 2011
Sınavlar yaklaştığı hatta bazılarının olup bittiği şu günlerde herkes bir telaş içerisinde. Her durumun ölçülebilir olduğu yaşamda birçok kez bu furyaya katılıyoruz. Birçok kez sınava girip çıkıp kendimizi etiketliye biliyoruz. Aslında girdiğimiz şeyin sadece bir sınav olduğunu unutarak hayatımıza mal edebiliyoruz. Evet hayattan önemli bir sahnedir sınav, tıpkı hayat gibi onunda bir süresi var. Tıpkı hayat gibi onun da kazanımları kaybedişleri olabilir. Ve tıpkı hayat gibi ektiğini biçersin ve hayatta da olduğu gibi biraz da şansa ihtiyacımız vardır. Tüm bu benzerliklerinin yanında tamamen aynı değildir. Yani bir sınavı başarmak nasıl hayatı başarmak demek olmadığı gibi, başaramamak da hayattan kopmak ve vazgeçiş olmamalıdır. Zira sınavlar yaşamı kolaylaştırma yolunda aşamalardır. Zorlaştırıyor veya tüketiyorsa destek olma aşamasını geçmiştir artık.
Bu süreçte yapılması gerekenlerden adettendir bahsedeyim. Sınavlardan önce sınava girecek olan kişi elinden geldiği ölçüde çalışmalıdır. Zamanı ayarlamak önemli bir mefhumdur ama çoğu zaman son zaman çalışan bir toplum olduğumuzdan bu da kaygıyı yükselten etken haline gelir.
Duygusal ve fiziksel belirtiler olarak kendisini gösteren sınav kaygısı çeşitli semptomlarla ten bulur. Kontrolünü kaybetme hissi, panik, heyecan yetersizlik duygusuyla, gerginlik, sinirlilik, karamsarlık kendisini gösterir.
Fizyolojik belirtileri çarpıntı, ellerde titreme ve terleme, baş dönmesi, baş ağrısı, mide bulantısı gibi semptomlarda görülebilir sınav öncesinde.
Öyle bir hal alır ki sınav öncesi çılgınca bir uyku bastırır insanı.
Yaşamın bir sınav olduğu şu günlerde sınavlara verdiğimiz yanıt ya da tepki hayatta da gösterdiğimiz tepkidir. Lütfen dikkat edin sınavlarda başaramadığınızda verdiğiniz kaçma tepkisini hayatta ilişkilerinizdeki başarısızlıklarınızda da vermiyor musunuz? Ya da erteleme eylemini yani sınavlarla çalışmayı ertelediğiniz gibi başka neleri erteliyorsunuz? Sınavlar hayattan bir sahnedir ama hayatın tümü hiçbir zaman olamamıştır.
Sınavdan alınan puan ne olursa olsun sizin insan olarak değerinizi ölçmez. Sizin genel bir ifadeyle başarılı ya da başarısız olduğunuzu göstermez. Sınavlar geleceğin tek belirleyicisi değildir. Eğer alternatifimiz var ise tekrar girmek gibi bunu aklımızın bir köşesinde tutum konuyu ölüm kalım savaşı halinden çıkartmalıyız. Bazen bir yıl altı ay gözümüzde çok büyür fakat insan hayatının bir döneminden sonra neden bu kadar acele etmişim demeye başlar. Ya da her şey bittikten sonra şimdi ne yapacağım demeye başlar. Tüm bunları göz önünde tutup sınavların çatışmasından biraz olsun kurtulup rahatlayabiliriz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Psk.Elif Sultan DEMİRHAN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Elif Sultan DEMİRHAN'ın Makale ve Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Sınav Kaygısı ve Hayat' başlığıyla benzeşen toplam 15 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Fedakarlık Mucizesi Kasım 2010
◊ Sen, Ben ve Egom.. Mayıs 2012
◊ Nisan ve İnsan.. Nisan 2012
◊ İrade Denetimi Şubat 2012
◊ ‘um ki Yıkılmayasın’ Aralık 2011
◊ Beni Bul Anne!!! Aralık 2011
◊ Önce İnsanız.. Eylül 2011
◊ Kaybettiklerimiz.. Ağustos 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:55
Top