2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Babalar ve Oğulları
YAZI #1174 © Yazan Psk.Elif Sultan DEMİRHAN | Yayın Haziran 2011
Annelik içgüdüsel bir durum olmakla birlikte babalık böyle değildir. Babalık öğrenilen bir roldür. Nereden öğrenilir, genelde her baba kendi babasını örnek alır. Bu bazen iyidir, fakat bazen babasının olumsuz özelliklerini de alabiliyorlar.
Babanın varlığı hem kız hem de erkek çocuk için çok önemlidir. Erkek çocukları baba bir rol modeldir. İlk erkek modelidir. Nasıl erkek olacağını babasından öğrenir. Babasıyla yakın ilişki kurabilen çocuklar sosyalleşme ve özgüven konusunda daha rahat olurlar. Toplumda yanlış bir yargı var erkek çocuğu büyüyünce sevilmez. Aksine erkek çocuğu sevilmeye hep ihtiyaç duyar annesine bağlılığı da bundandır. Kendine olan saygısı babasının ona olan saygısı kadardır ki burada babanın ne kadar önemli bir faktör olduğunu anlayabiliriz. Hep bir eşiktir babasının istedikleri ve yaptıkları. Bu yüzden ona beğendirmeye çalışırlar kendilerini. Karşılarında hiçbir şeyi beğenmeyen, eleştiren olumsuz ve sevmeyi beceremeyen bir baba varsa bu kişiliklerinde ciddi bir travma oluşturur. Cinsel kimlikleri ile çatışmaya kadar gidebilir durum.
Babalar bazen anneler çok rol yüklerler. Ne biçim çocuk yetiştirdin söylemi babaların ağzında pelesenktir. Burada çocuk yetiştirmenin tek başına annenin görevi olmadığını babanın eksikliğinin mutlaka çocuğun psikolojisinde bir gedik oluşturacağını belirtmek istiyorum. Zira bu toplumda çok yanlış algılanır oldu. Baba sadece eve para getiren kişi değildir. Hele erkek çocukları hep hayatlarında babalarından destek beklerler. Babam ve oğlum filmindeki sahnelerden da anlaşılacağı üzere yaş hiç önemli değildir. 10 yaşındaki çocuğun babasına olan duyguları ile 50 yaşındaki bireyin babasına duyguları aynıdır.
Bir işe yarar olmayı çocuklar babadan öğrenirler. Bedenleri ile pozitif ilişki babanın onlara dokunması ile kurulur. Söz gelimi babasıyla güreşen erkek çocukları bedenleriyle daha iyi bir özdeşim kurarlar.
Şayet baba figürü yoksa yani pasifse erkek çocukları kendilerine bir figür arayışına çıkarlar. Babanın olmuyor olmasında kural ve otorite eksikliği oluşturur. Ya da babanın ismi var cismi yok ise bağımlı erkek modelleri oluşabilir. Babasının yerine koyabileceği arkadaşlar arayabilir. Bu arkadaşlıklar yüksek bağ kurulan çete, suç işlemeye yatkın arkadaşlıklar olabilir.
Tüm bunlardan dolayı yarın daha fazla üzülme için, bu çocuk niye böyle oldu ki dememek için oğullarınıza ve kızlarınıza, evlatlarınızı sevin. Onlara değer verin ve ciddiye alın. Aksi taktirde onlarda ki izlerinizle, mirasınızla ömürleri boyunca mücadele vermek zorunda kalabilirler.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Psk.Elif Sultan DEMİRHAN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Elif Sultan DEMİRHAN'ın Makale ve Yazıları
► Babalar ve Çocukları Psk.Dnş.Begüm KODALAK BİLİK
► Babalar ve Çocukları Psk.Nihal UYAR
► Yeni Nesil Babalar Psk.Aylin GÜNDOĞDU
► Boşanan Anne Babalar mı? Psk.Didem Turgut ÇÖNKÜ
► Evhamlı Anne Babalar Psk.Serap DUYGULU
► Sık Seyahat Eden Anne Babalar Psk.Serap DUYGULU
► Babalar, Çocuklarının Yaşam Koçudur Psk.Ayşe Esma VATANSEVER
► Pabucu Dama Atılan Babalar Psk.Serap DUYGULU
► Gençlerde Asilik ve Anne Babalar Psk.Dnş.Fatma KIRIMLI TAŞKIN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Babalar ve Oğulları' başlığıyla benzeşen toplam 13 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Fedakarlık Mucizesi Kasım 2010
◊ Sen, Ben ve Egom.. Mayıs 2012
◊ Nisan ve İnsan.. Nisan 2012
◊ İrade Denetimi Şubat 2012
◊ ‘um ki Yıkılmayasın’ Aralık 2011
◊ Beni Bul Anne!!! Aralık 2011
◊ Önce İnsanız.. Eylül 2011
◊ Kaybettiklerimiz.. Ağustos 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:44
Top