2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Tedavisinde Kullanılan Yeni Yöntem Edufeedback Nedir?
YAZI #1183 © Yazan Psk.Armağan ADANAR | Yayın Temmuz 2011
EDUFEEDBACK YÖNTEMİ NEDİR?

Kişinin dikkatini belirli bir noktaya toparlamayı öğreten bir tekniktir. Bu aslında bir bilgisayar programıdır. Kişi bilgisayar ekranında egzersizleri uygularken bir yandan da başındaki kasktan uzayan kablolar sayesinde dikkatini canlı olarak ekranda görebilir. Dikkatini toparlayıp toparlayamadığını, dikkat süresinin ne kadar olduğunu ekranda görebiliyor. Bir nevi kendi kendini de test ediyor. Çoğu zaman öğrenciler sınıfta öğretmenlerini ders sırasında dinlediklerini düşünürler. Ancak ders bittikten sonra işlenen konuyla ilgili soru sorulduğunda cevaplayamazlar. Bunun nedeni öğretmen konuyu anlatırken onların aklından başka başka şeyler geçmesidir veya gündüz rüyalarıdır; küçük ve kısa süreli dalmalardır. Çocuk o an fiziksel olarak orada olsa da aklı beyni başka yerdedir ve işte bu yüzden derste anlatılanlara odaklanamaz ve kaçırır. Hâlbuki çocuğa sorsanız o kesinlikle dersi dinlemiştir. Ve sınavda aldığı kötü notun nedeninide haliyle anlayamaz çünkü o sınava da çalışmıştır. Ancak tıpkı ders sırasında olduğu gibi sınavda da dalgınlıkları olur ve gereksiz işlem hataları yapar.İşte uygulanan teknikle çocuk egzersiz sırasında dalmalarını, dikkatinin hangi noktada dağıldığını ekrandan görür ve düzeltmeye çalışır. Bu teknikte bir diğer önemli nokta da şudur; uzun ev ödevleri pek çok öğrenci son derece sıkıcıdır.Neden ödev yapmak gereksin ki? Bu ödevler neden verilmek zorundadır ki?

Uzun süre alan ev ödevlerini nasıl anlamı; uzun süreli dikkat gerektirmesidir. Ve çocuklar eğer ev ödevini can sıkıcı ve gereksiz olarak düşünürlerse uzun süreli dikkat de veremezler.

Çocukların aklından o sırada başka başka düşünceler geçer, dalabilirler vb..bu teknikte uzun süreli egzersizde tam da bu nokta önemlidir; çocuk egzersiz sırasında kaçıncı dakikadan sonra sıkılıyor ve sıkıldığı zaman ne düşünüyor,ne yapıyor bunu ekranda görebiliyor.

Dikkatini neyin dağıttığını fark ettikten sonra ise bunu önlemenin yolunu da egzersiz sırasında öğreniyor. Ve uzun süreli ev ödevleri çocuk için artık sorun haline gelmiyor. Aynı durum sınavlardaki paragraf soruları için de geçerlidir. Paragraf soruları çocuklar için kâbustur. Hoşlanmazlar. Paragrafın başından sonuna kadar can sıkıntısıyla okurlar ve odaklandıkları nokta paragrafın ne kadar sıkıcı olduğudur. Sıkıcı kelimesine odaklandıkları için de paragrafın neyi anlattığını ve sorunun neyi sorduğunu gözden kaçırırlar. Ve bu teknikte çocuk; paragrafın neyi anlattığını ve sorunun neyi sorduğunu fark eder çünkü tek bir noktaya odaklanabilmeyi öğrenmiştir ki oda sıkıntı değildir.
Odaklanabilmek son derece önemlidir. Odaklanmak nedir? Bir noktaya dikkatini verebilmek, o an sadece onunla ilgili düşünmek, aklının sadece o işte olmasıdır. Bazı insanlar için odaklanmak sorun olmazken toplumumuzun büyük çoğunluğunda odaklanma sorunu mevcuttur.

Ders çalışmak, dersi dinlemek, sınava hazırlanmak, kitap okumak, satranç oynamak, bulmaca çözmek,uzun süreli konuşmalara adapte olmak, konferans dinlemek odaklanma gerektirir.(Ancak tv izlemek veya bilgisayarda saatlerce oyun oynamak dikkat gerektiren eylemler değildir.) Edufeedback yöntemiyle kişinin odaklanması ve odaklanma süresinin de uzun olmasını hedeflenmektedir.

Eğer sizin de çocuğunuzla ilgili aşağıdaki gibi sıkıntılarınız varsa;
*Çocuğumabir türlü ev ödevini yaptıramıyorum!
*Evde kardeşleri ile hep kavga ediyor!
*Okulda arkadaş edinemiyor!
*Sınıfta dersi dinleyemiyor!
*Öğretmeni hep dikkatsizliğinden şikâyet ediyor.
*Arkadaşları ile oyun oynayamıyor!
*Zeki olmasına rağmen testlerde bir türlü dikkatini toplayamıyor, bildiğisoruları kaçırıyor!
*Çizgi film seyrederken saatlerce kıpırdamadan duruyor ama başka zaman birtürlü yerinde durmuyor.
*Çok dağınık, bir türlü planlı olamıyor!

UYGULANILAN BİR DİĞER ALAN DA DİKKAT EKSİKLİĞİ VE HİPERAKTİVİTE BOZUKLUĞUDUR.
Kullandığımız program günümüzde Amerika'da ve bir çok Avrupa ülkesinde kliniklerde ve özel hastanelerde uzmanlar tarafından kullanılan en sonteknoloji ürünü NASA PATENTLİ Dikkat eksikliği hiperaktivite eğitimseltedaviye destek programıdır. Muayehanemizde uygulanan sistem Dikkateksikliği ve Hiperaktivite sorunu olan çocuklarda (6 yaş ve üzeri) veyetişkinlerde dikkat ve algı problemini en aza indirerek okul başarısı ve işbaşarısının artmasına yardımcı olur. Sistem; Amerikan Ulusal Uzay Üssü NASAda da astronotların ve pilotların dikkat seviyelerini artırmak içinkullanılmaktadır.

Haftada 2-3 gün 45-50 dakikalık eğitim ile 1 aysonunda değişiklikler görmeye başlarsınız. Tekniğin uygulandığı kişi artık ödevlerini zamanında bitirmeye 1 ayınsonunda başlar,gündüz rüyaları azalır ve en önemlisi konsantrasyon artar vekişi artan konsantrasyonuyla birlikte derste dersi dinleyebilir ve sınavlardadikkat dağınıklığından kaynaklanan işlem hataları ortadan kalkmaya başlar.

Gelişmiş Odaklanma:
Dikkatinizi şu anda görebilseydiniznasıl olurdu?
Dikkatiniziekranda görmek konsantrasyonu öğrenmeyi ne kadar kolaylaştırırdı? İşteprogramımız tam olarak bunu yapar. İşin sırrı programın beyin aktiviteleriniizleyen algılayıcılı başlığında gizli. Eğlenceli video oyunlarını kontrol etmekiçin başlıkla beyin gücünüzü kullanırsınız. Harry Potter veya Star Wars’dakiLuke Skywalker gibi düşünce gücünüz ile nesneleri oynatabildiğinizi hayal edin.Programımız ile gerekli becerileri öğreten ve davranışları geliştiren oyunlarıoynarken, beyniniz mouse ve joystick yerine geçer. Eğlenceli oyunlarımız temelbecerileri öğrenmeyi kolaylaştırır. Sistem odaklanmayı ve konsantrasyonuartırmakla beraber fazlasını da sağlar. Dikkat dağıtıcıları yok saymak,hafızayı arttırmak, görsel organizasyon becerisini artırmak, görevi bitirmek veyönergeleri takip etmek gibi esas becerileri geliştirir.

*
İşin sırrıprogramımızın beyin aktivitelerini izleyen algılayıcı başlığında gizlidir.










Gelişmiş Davranış:
Hiperaktiviteve impulsivite (dürtüsellik) okulda evde sık karşılaşılan sorunlardandır. Sistem çocuğunuzun kendini kontrol etme davranışlarını güçlendirir. Doğrudavranışları öğretir. Daha çok odaklanma, daha az kıpırdanma davranışları birkere kontrol edildikten sonra çocuğunuz daha rahat arkadaş edinebilecek veokulda daha başarılı olacaktır.
Kıpırdanmalar, mırıldanmalar, hayallere gitmeler vedürtüsel davranışlar,bağırma ve cezalandırma olmadan şimdi kolaycageliştirilebiliyor.Gelişmiş odaklanma ve dikkat,gelişmiş davranışlara gidenyolu açmaktadır.

Gelişmiş Akademik Başarı:


Çocuğunuzunzeki olduğunu biliyorsunuz. DEHB akademik performansı etkileyebilir. Çoğuebeveynde bunun için kaygılanır. Odaklanma eksikliği, bilgiyi öğrenmeyigüçleştirir ve DEHB’li çocukların okulda arkadaşlarıyla aynı seviyedeöğrenmesini engelleyebilir. Programımız sınavlarda dikkati toplamayı, sınıftaöğretmeni dinlemeyi ve düzenli çalışmayı öğretir. Okuduğunu anlamayı artırır.Hafızayı güçlendirerek öğrenmeyi kolaylaştırır . Çünkü sistem sınıfta başarılıolmak için gerekli becerileri geliştirir.








Gelişmiş Sosyal İlişkiler:
Çocuğunuz okulda öğretmenleri ve arkadaşlarıile nasıl geçiniyor? DEHB’li bir çocuğun ebeveynleri olarak, çocuğunuzunsınıfta odaklanmasını, ödevlerini zamanında bitirmesini ve dikkati dağılmadanöğretmenini dinlemesini istersiniz. Ayrıca arkadaşlar edinmesini, oyunlara vefaaliyetlere katılmasını da istersiniz. Çocuklar evde, aile kurallarına uymalı,ev ödevlerini yapmalı, ev işlerine yardımcı olmalılar.
SİSTEMKİŞİYE NE KAZANDIRIYOR?




OKULDA



*Verilen görevi bitirmek
*Yönergeleri takip etmek
*Okul kurallarına uymak
*Gününü ve işini planlamak
*Arkadaşlar edinmek ve diğerleriyle iyi geçinmek

Evde


*Ev işlerine yardımcı olmak
*Aile kurallarına uymak
*Ev ödevlerini bitirmek
*Kardeşleriyle iyi geçinmek

Sistem kardeşlerarası ve okuldaki çocuklar
arasıilişkileri geliştirmeye yardımcı olur.
Aynızamanda Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite problemi olan çocuklarla ebeveynleriarasındaki ilişkiyi de geliştirir. Çocuğunuz dışlanmış ve farklı hissetmekzorunda değildir. Sistem çocuğunuza arkadaş edinme ve onlarla arkadaş kalmabecerilerini öğretebilir.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Armağan ADANAR'ın Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Tedavisinde Kullanılan Yeni Yöntem Edufeedback Nedir?' başlığıyla benzeşen toplam 20 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Orgazm Bozukluğu Aralık 2018
► Nasıl Ders Çalışılır? Aralık 2018
► Psikoterapi Nedir? Temmuz 2011
► Çocuk Cinsel Eğitimi Temmuz 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:29
Top