2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



İstemek mi Emek mi?
YAZI #1190 © Yazan Psk.Elif Sultan DEMİRHAN | Yayın Temmuz 2011
İstediklerimizi gerçekten istiyor muyuz? Hayatımızda birçok hedef oluyor, bir dönem onu çok istiyoruz ya da istiyormuş gibi gözüküyoruz. Çünkü herkes onu istiyor grup isteği oluyor belki de bize hiç hitap etmeyen bir şey iken biz onun bizim için biçilmiş kaftan olduğunu düşünüyoruz. Bunu hoş bir örnekle daha belirgin hale getirmek istiyorum. İlkokul 1. sınıf öğrencisi bir erkek çocuğun bir aşk hikayesi anlatacağım. Küçük Ahmet aşık olmuştur. Ve ilk aşkını yaşıyor büyük ihtimalle. Büyükleri neden o kıza aşık olduğunu sorduğunda Ahmet, “Çünkü herkes ona aşık” diye cevap verir. Bu küçük ama büyük bir hikayedir. O, grup yaptırımı ile bir şeyleri sevmeye ve istemeye başlamıştı bile. Giydiğimiz kıyafetten yediğimiz yemeğe kadar birçok şeyi belirleyen başkaları aslında.
Evet; bugün çok istediklerimiz ve yapamadığımız şeyler var. Evet yapamıyoruz, çünkü gerçekten istemiyoruz. 'meli', 'malı' tuzağına yenik düşüyoruz. Bunu da bir öyküyle daha iyi anlayabiliriz sanırım. Bir gün bir adam büyük bir zata gelir ve peygamber efendimizi rüyasında görmek istediğini söyler. Ama çok istediğini, yıllardır bir türlü nasip olmadığını, her gece dualar ederek uyuduğunu ancak göremediğini söyler. Zat O’na, “Bu gece yatmadan bir avuç tuz ye ve öyle yat” der. Adam bu işe şaşırır, “Tuz yemeyle peygamber mi görülür?” der. Fakat yine de dediğini yapar ve gece boyunca dereler denizler aşar. O kadar susar ki gecesini denizlerde derelerde geçirir. Sabah olur ve adam zatın yanına gelir. Dediğini yaptım ama hiçbir şey göremedim der. Ne gördüğünü anlatır. Zat ona şöyle cevap verir: “Tuz yedin, tuz seni öyle bir yaktı ki tuzun aşkı su görmeni sağladı. Gerçekten istediğin için yanmalısın. Yanıp kor olmalı yüreğin ki su göresin”.. Adam çok iyi bir ders almıştır. Anlamıştır aslında istediği şeyi yeterince istemediğini. Tıpkı bu hikayede olduğu gibi; istediklerimizin neresindeyiz! Bu soruyu kendimize sormalı ve karar vermeliyiz. İstediğimize yönelmeliyiz, ama bu gerçek anlamda bir yönelim olmalı. Çünkü ulaşamadığımız taktirde kendimize üzülmek için bir bahaneden öteye geçemez. Hayal kırıklığı sayımız artar ve istediğimiz hiçbir şeye ulaşamıyor gibi görünürüz. Buna kendi kuyusunu kendi kazan kişi diyebiliriz. Gerçek istek emeği gerektirir. Zaten emeği kendinden getirir. Emek verdiğimiz şeylere muhabbet geliştiririz. Çaba ve gayret hiç bir zaman zayi olmaz. Tüm bunları dikkate alıp biraz da gayret edilince karşılığı mutlaka görülür. Aksi takdirde hem tam istemeyip hem gereken çabayı göstermeyip mutsuz olmak mazoşizmin ürünü olmaktan başka bir şey değildir sanırım. Yani kendi kendimize oluşturduğumuz yaşamımızı değiştirmek bizim elimizde. Hayatımda hep mutsuzluklar beni buluyor diyenler, lütfen hep tekrar ettikleri davranışları görmeliler. Değişim olmadan gelişim olmayacağını fark edeceklerdir.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Psk.Elif Sultan DEMİRHAN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Elif Sultan DEMİRHAN'ın Makale ve Yazıları
► İlişki Emek İster Psk.Banu AKMAN ŞAHİN
► İstemek ve Benlik Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'İstemek mi Emek mi?' başlığıyla benzeşen toplam 3 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Fedakarlık Mucizesi Kasım 2010
◊ Sen, Ben ve Egom.. Mayıs 2012
◊ Nisan ve İnsan.. Nisan 2012
◊ İrade Denetimi Şubat 2012
◊ ‘um ki Yıkılmayasın’ Aralık 2011
◊ Beni Bul Anne!!! Aralık 2011
◊ Önce İnsanız.. Eylül 2011
◊ Kaybettiklerimiz.. Ağustos 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


02:16
Top