2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kim Suçlu?
YAZI #1195 © Yazan Psk.Elif Sultan DEMİRHAN | Yayın Temmuz 2011
Hayatımız boyunca bu dikte ile yaşadık, küçük bir çocukken düştüğümüz yeri dövdük veya tükürdük. Çünkü bizim kadar o da suçluydu. Hatta belki de tek sorumluydu. Bir şeylere sebep olan hep bir ‘O’ vardı. Anneler veya babalar hatayı kapatan, affeden olduğu vakit çocuk bunu normalleştirmeye başlıyor. Hiç bir hatanın bedeli olmazsa çocuk yetişkin bir birey olunca yaşamının yaptıklarının sorumluluğunu kaldıramıyor. Hata bedeli derken burada abartılı cezalardan bahsetmiyorum. Çocuğun dilinde anlatılmalı bir şeyler.
Şimdilerde de bir fail arıyoruz, hayatımızdaki yaşadığımız olumsuzluklar için. Ya da hiç kimse yoksa sorumlu olan bir kader vardır. Şarkılarda bunu destekler ve yaşanılan şeyin sorumlusu kötü yazılmış olan bir alın yazısı olur kalır.

Masumiyet oyunu oynanır ve kişi kendisine ben ne yaptım hiç demez. Etrafımızdaki bencil insanların sayısı artıyor. Artık herkes kendisini düşünüyor. Çünkü kimse kendi bahçesini temizlemiyor. Karşı bahçeye o kadar çok dalmış oluyor ki kendi kirlettiği yerlere takılıp düşse, ‘senin bahçendeki pisliklere bakıyordum, ondan düştüm’ diyebilecek kadar da gamsız hale gelmiş bir insan topluluğundan bahsediyorum. Halbuki ‘evet ben yaptım’ dedikten sonra cezai süreç başlar hata telafi edilmeye başlar. Hatayı hiç kabul etmemek sorunun telafi sürecini uzatır da uzatır. Etrafımızda bencil ve kendini düşünen insanlara bakmadan kendimize bir çuvaldız batırmalıyız sanırım.
Dizilerde, filmlerde veya gerçek hayatta sözgelimi seven iki genç ayrılır, bundan kötü baba suçludur. Birisi intihar etmeye kalkar, geride mektubunda suçluları kaydeder. İntiharının sebebi başkasıdır. Bir şeyleri yapıp etmelerimizde o kadar çok başkaları sorumlu olur oldu ki artık onlar için yaşar ve onlar için ölür olduk.

Gelgelelim bunun tam tersini yapıp bütün suçu kendinde arayanların sayısı az denemez. İfrat ve tefritin her türlüsü zarar şüphesiz.
Bugün herkes şöyle yaşadığı sorunlarda küçük çocuk gibi yere tükürmeden önce kendine baksın lütfen. Belki o kadar sabit bakıyordur ki hayata önündeki taşı ısrarla görmüyordur. Hep aynı yerden geçerken takılıp düşüyordur. Takıldığın taşa vurmadan önce bir bakıp ne anlatmak istiyor taş bize, dinlemek lazım. Zira nesnelerin de dili vardır. Kainatta dili olmayan gayesi olmayan hiçbir şey yoktur.

Ötekini suçlamak çok kolaydır. Zor olan konunun bize bakan yönü zaten bizi ilgilendiren de bu değil midir? Kemalata ermek, başkasına bakarken aslında kendini görmekten geçiyor. Kendine bakarken de onları düşünmekten galiba…
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Psk.Elif Sultan DEMİRHAN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Elif Sultan DEMİRHAN'ın Makale ve Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Kim Suçlu?' başlığıyla eşleşen başka makale bulunamadı.
► Fedakarlık Mucizesi Kasım 2010
◊ Sen, Ben ve Egom.. Mayıs 2012
◊ Nisan ve İnsan.. Nisan 2012
◊ İrade Denetimi Şubat 2012
◊ ‘um ki Yıkılmayasın’ Aralık 2011
◊ Beni Bul Anne!!! Aralık 2011
◊ Önce İnsanız.. Eylül 2011
◊ Kaybettiklerimiz.. Ağustos 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:15
Top