2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ortodontik Tedavi Gören Hastaların Dikkat Etmesi Gerekenler
YAZI #1197 © Yazan Dr.Dt. Pervin BİLGİNER AKDOĞAN | Yayın Temmuz 2011
TEDAVİNİZİN EN KISA SÜREDE EN GÜZEL SONUÇLA BİTMESİ İÇİN UYMANIZ GEREKENLER.:

1- Ağız HİJYENİ:
Dişlerinizi daha fazla fırçalamak zorundasınız. Yoksa tellerin arasında biriken yiyecek artıkları mikropların ağzınızda aşırı derecede çoğalmasına yol açacak, dişleriniz hızla çürümeye, dişetleriniz iltihaplandığı için kanamaya başlayacaktır. Diş fırçanızı, randevunuza gelirken dahil, her zaman yanınızda taşımanız çok yararlı bir alışkanlıktır. Herhangi bir şey yediğinizde hemen dişlerinizi fırçalamanız da... Diş fırçalama işlemi tellerin üzerinde hiç bir yiyecek artığı kalmayıncaya dek sürsün. Bunu aynada kontrol edin.. Randevunuza geldiğinizde dişlerinizin temiz olmasına özen gösteriniz. Temiz dişler doktorunuza rahat ve temiz çalışma imkanı sağladığı gibi yapıştırılacak bir tel varsa tutuculuğun artmasına yardımcı olur. Kirli dişe braket yapıştırılmaz. Ağız bakımınız tedavinin sürmesi için yetersizse doktorunuz sizi uyarır ve ağzınızdaki mikropları mor boya ile boyayarak size gösterebilir. Medikal gargara uygulamasına başlamak zorunda kalabilirsiniz. Daha ileri safhalarda braket kenarlarına çürüğü önleyici özel bir madde uygulamasını gerekebilir. Uyarıları dikkate almadığınızda tedaviye devam etmemek sağlığınız açısından daha iyi olabilir.
2- ORTODONTİK APAREY VE AYGITLAR: Doktorunuzun takmanızı istediği aygıtları gereken süre ve gösterilen şekilde takınız. Kaybetmemeye ve bozmamaya özen gösteriniz. Bunları düzenli takmazsanız tedaviniz uzar, aksar, başarısız olur; belki de dişleriniz eskisinden daha kötü bir konuma gelebilir. Takmadığınız apareyler varsa ‘tellerim ne zaman çıkacak?’ sorusunu asla sormayınız. Bu sorunun cevabı size tedavi başında söylenir, eğer istenenleri yapmıyorsanız bu soruya doktorunuzun doğru cevap vermesini beklemeyiniz.
3-YASAK YİYECEKLER: Bu tedavi sırasında bazı yasak yiyecekler olduğunu üzülerek bildiririz. Erik, zeytin gibi çekirdekli, fındık, fıstık gibi kabuklu, ciklet, şeker gibi yapışkan, ekmek, pizza ve pide kenarı, cips, etimek, bazı bisküvi ve kurabiyeler, patlamış mısır, hindistan cevizi, havuç, simit, tost ve dondurma korneti gibi sert yiyeceklerden uzak durunuz. Meyveleri ısırarak yemeyiniz. Kabuk ve çekirdekleri ayıklayarak yavaşça çiğneyiniz. Lokmalarınız küçük olsun. Asitli içecekler tüketmeyiniz. Estetik teller kullanıyorsanız, boyayıcı içecekler ile çay, kahve ve sigaradan uzak durmanız daha estetik olur... Herhangi bir yiyecek veya içecek maddesini ağzınıza götürmeden önce mutlaka tellerinizin zarar görüp görmeyeceğini düşünmelisiniz. Buna dikkat etmezseniz bant ve braketleriniz yapıştırıldıkları diş yüzeyinden kopacaklardır. Bu durum hem tedavinizin uzamasına neden olacak hem de tekrar yapıştırılmaları için ek ücret ödemeniz gerekecektir. Ağzınızdan düşen hiç bir tel parçasını atmayınız ve kaybetmeyiniz. Randevunuzda getirirseniz tekrar kullanılabilir ve ödeyeceğiniz ek ücret daha az olur.
Braketlendikten sonraki ilk hafta sizin için zor olabilir. Diş ağrısı ve sallanma hissederseniz sebebi tellerin dişlere uyguladığı basınç sonucu hareketin başlamasıdır. Bu ağrı en fazla 1 hafta sürdükten sonra kaybolur. Bu süre içinde eksik beslenmemeye dikkat edin. (et suyu, püre, sebze, pilavlar, asitsiz meyve suları) Aspirin dışındaki ağrı kesicilerden 1-2 kez kullanabilirsiniz. Ağız mukozasında bir tür geçici nasırlaşma meydana gelecek ve zamanla bu tahrişleri daha az hissedeceksiniz. Yaralar için doktorunuz size koruyucu mum verecektir.
4-ORTODONTİ RANDEVULARI: Randevularınıza özen gösteriniz. Eğer randevularınızı unutmanıza neden olacak çok özel bir durumunuz varsa hatırlatma isteyebilirsiniz. Telefonla randevu alma işini acil durumlar dışında son güne bırakmamanızı öneririz. Çalışma kapasitesi dolmuş bir güne kendinizi son anda sıkıştırtırsanız verimsiz bir seans geçirir, sadece gelmiş olursunuz. Tatillerinizi ve uzun süreli seyahatlerinizi tedavinizin gidişatına göre ayarlamanız iyi olur. Tedavinin bazı dönemlerinde doktorunuza sormadan plan yapmamalı ve uzun süre ortadan kaybolmamalısınız. Aksi halde tedavi zarar verici hale gelir. Ortodontik tedavi disiplin, titizlik ve işbirliği isteyen, kuralcı, uzun ve zor bir tedavidir. Nedeni dişlere uygulanan kuvvetin kontrolsüz kaldığında kemikleri ve diş köklerini eritici etki göstermesidir. Bütün bu önlemler ve kurallar dişerinizin ve çenelerinizin zarar görmemesi içindir...
5-ORTODONTİK TEDAVİ NİN KAZANDIRDIKLARI: Çevrenizdekilerin sizi tedaviden caydırıcı tavırlarına aldırmayınız. Ortodontik tedavi herkesin hakettiği ve başarılı olabildiği bir tedavi değildir. Düzgün dişlerinizin yarattığı etki ve size açılan kapılar çektiğiniz 1-2 yıllık sıkıntıya değecek ömür boyu sağlıklı bir ağzınız ve muhteşem bir gülüşünüz olacak.

Diş hekimi, Ortodontist Dr. Pervin Bilginer
0212 560 0074- 0212 5593460
pervinbilginer@gmail.com
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Dt. Pervin BİLGİNER AKDOĞAN'ın Makaleleri
► Ortodontik Tedavi Nedir? Dr.Dt. Berrin USTA
► Çocuklarda Ortodontik Tedavi Dr.Dt. Berrin USTA
► Erişkin Hastalarda Ortodontik Tedavi Dt.Songül MİRZAOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Ortodontik Tedavi Gören Hastaların Dikkat Etmesi Gerekenler' başlığıyla benzeşen toplam 91 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:13
Top