2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Panik Atak Nedir?
YAZI #1214 © Yazan Dr.Psk.Deniz ÇINARBAŞ | Yayın Eylül 2011
Panik Atak Nedir?
Panik atak bir tür kaygı bozukluğudur. Genelde görülen belirtileri kalp çarpıntısı, kalbin gümbür gümbür atması, vücutta uyuşma ya da karıncalanma hissi, titreme, soğuk ya da sıcak basması, terleme, nefesin kesilmesi ya da boğulma hissi, boğazına bir şey kaçma hissi, göğüs ağrıları, bulantı ya da mide problemleri, baş dönmesi veya bayılacakmış gibi hissetme, kendinden geçme hissi, kontrolü kaybetmekten ya da delirmekten korkma ve ölmekten korkmadır. Tabi zaman zaman herkes bu gibi belirtiler yaşayabilir. Bu belirtilerden bir, iki, hatta üç tanesi bir arada görülse bile kişi panik atak tanısı almayabilir. Önemli olan birçok belirtinin bir arada görülmesi, kişinin ikinci bir atak geçirme korkusuyla bazı durumlardan kaçınır hale gelmesi ve bu durumun kişinin hayatını ciddi anlamda etkiliyor olmasıdır. Bu belirtiler genelde, adından da anlaşıldığı gibi, görünürde bir neden olmaksızın atak halinde gelir. Bazen de belli bazı durumlar panik atağa yok açar. Örneğin, sosyal ortamlarda çok çekingen ve sıkılgan olan biri, bir topluluğun önünde konuşması gerektiğinde panik atak geçirebilir. Hatta bazen kişi kalp krizi geçirdiğini zannederek doktora başvurur, fakat tetkiklerde kalple ilgili bir sorun olmadığı ortaya çıkar. Kalple ilgili bir sorun olmasa da, panik atak geçiren kişi tekrar atak geçireceğinden, kontrolünü yitireceğinden ve ölebileceğinden çok korkar.
Panik Atağın Tedavisi Var Mıdır?
Evet, panik atağın tedavisi vardır. Davranışçı Bilişsel Terapiyle panik atak tedavi edilebilir. Davranışçı Bilişsel Terapi kısa vadede en az ilaç kadar etkilidir. Uzun vadede ise, panik atakların yeniden başlamasını önlemede ilaçtan daha etkilidir. Davranışçı Bilişsel Terapi, çok genel hatlarıyla, negatif düşünceleri değiştirmeyi ve korku yaratan durumlara karşı bir tür bağışıklık kazandırmayı hedefler ve aşağı yukarı 8 ila 12 seans sürer.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Psk.Deniz ÇINARBAŞ'ın Makale ve Yazıları
► Panik Atak ve Panik Bozukluk Nedir? Psk.Şeyma ALTINEL
► Panik Bozukluğu/Panik Atak Nedir ? Psk.Damla EYÜBOĞLU
► Panik Atak ve Panik Bozukluk Nedir? Psk.Bengisu Nehir AYDIN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Panik Atak Nedir?' başlığıyla benzeşen toplam 18 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► İnsan Neden Bunalır? Eylül 2011
◊ Öz Geçmiş Eylül 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:12
Top