2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sağlam Vücut, Sağlam Kafada Bulunur!
YAZI #1221 © Yazan Dr.Müberra KILIÇ | Yayın Eylül 2011
Hepimizin bildiği bir atasözü vardır, beden sağlığının önemini vurgular:
“Sağlam kafa, sağlam vücutta bulunur”
Gerçekten de bedensel olarak ne kadar sağlıklı ve zinde olursak, kafamız da o kadar iyi çalışır ve sağlıklı olur.Peki, bedenimiz bu denli kafamızı (daha doğrusu beynimizi ve zihnimizi) etkiliyor da, bunun tersi de doğru olabilir mi?Yani Beyin ve zihnimizde olanlar da vücudumuzu etkiliyor olabilir mi?Hiç kuşkusuz etkiliyor.Çünkü insan etiyle, kemiğiyle, duyguları ve sezgileriyle bir bütün ve bütünün parçaları birbiriyle sürekli etkileşim halinde.
Sevdiğimiz birini görünce (duygu durumu) kalp atışlarımızın hızlanması, yüzümüzün kızarmasının,ya da çok stres altında mide kanaması geçirmelerin olabildiği; sınav kaygısıyla, daha önce kolayca yapabildiğimiz soruları bir türlü yapamamamız zihinsel durumumuzun bedenimizi ne denli etkilediğinin göstergeleri olabilir mi?
Beyin, yapısı ve işleyişi bakımından öğrendikçe ilgimi ve hayranlığımı çeken bir organımız.İnsan vücudu muhteşem bir organlar ve sistemler bütünü ve bunun yöneticisi de (ben orkestra şefi diyorum)beyin.Vücudumuzda her organ ve sistem hem kendi içerisinde farklı yapı ve özelliklere, görevlere sahip, hem de birbiri ile uyumlu olarak çalışıp, birlikte ortak bir sanat eseri oluşturduklarının farkındalar.
Patoloji (Hastalık Bilimi) dalında çalıştığım 26 yıl boyunca milyonlarca farklı doku ve organları, hücreleri inceleme fırsatım oldu.Her insanın dokusu, hatta, aynı organdan farklı zamanlarda alınan dokular bile farklılık gösterebiliyor.Her insan vücudu temelde aynı organlardan oluşsa da dokuları, yapısı ve duygularıyla (parmak izinde olduğu gibi)farklı.Bu nedenle Tıp’ta “Hastalık yok, hasta vardır” ilkesi benimsenir.Kısaca, belirtiler aynı hastalığı gösterse de her hastalık farklı kişide farklı seyreder.
Zihnin işleyişine baktığımızda, orada da benzer kuralın çalıştığını görürüz.Hepimiz 5 duyu organımızla dış dünyayı algılarız.Ancak bunların bizim zihnimizde oluşturdukları anlamlar, kişiden kişiye değişir.Çünkü o anlamların oluşmasındaki etmenler (aile, çevre, kültür, genetik vb) her insanda farklıdır.Aynı anne-babadan olan ve ortak birçok şeyi paylaşan ikizlerin bile farklı düşünce ve davranışta olmaları, insanların birçok ortak özelliklerinin olmasına karşın, her birinin farklı yapıda doku, organ, zihin ve düşünceye sahip olduğunu vurgulamaktadır.
İnsan vücudunda olduğu gibi her insan da farklı yapı ve işlevsellikle bu dünyada bulunmaktadır.Hem birbirinden bağımsız, bir o kadar da birbiriyle ilişkili… Bu nedenle toplum bilinci gelişmiş bireyler, hiç tanımadıkları insanlar için üzülebilir, yardım etmek isteyebilir ve bunu farklı yollarla gerçekleştirebilirler.Önemli olan bu etkileşimin ve insan olduğumuzun farkındalığıyla, hem özgür varlıklar, hem de bütünün bir parçası olmanın ve herkesin birbirini etkilediğinin bilinciyle:
Sağlam zihinleriniz ve sağlam bedenleriniz olsun!...
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Müberra KILIÇ Fotoğraf
Dr.Müberra KILIÇ
Antalya
Doktor "Patoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Müberra KILIÇ'ın Yazıları
► Vücut Isısı ve Hipotalamus Prof.Dr.Metin ÖZATA
► İdeal Kilo ve Vücut Kitle İndeksi Prof.Dr.Metin ÖZATA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Sağlam Vücut, Sağlam Kafada Bulunur!' başlığıyla benzeşen toplam 40 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Yaşam ve Ölüm Eylül 2011
◊ Kadın Olmak Güzeldir! Eylül 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:13
Top