2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Yaşam ve Ölüm
YAZI #1223 © Yazan Dr.Müberra KILIÇ | Yayın Eylül 2011
24 Ocak’ta bir yakınımı kaybedince yaşam ve ölüm üzerindeki düşüncelerim yoğunlaştı.Doğduktan sonra ilk ağlamayla akciğerlerimize dolan havayla birlikte, zaten çarpmakta olan kalbimizin de sistematik uyumu ile canlı olarak yaşam yolculuğumuz başlar.
Yaşam sizce nedir? diye sorduğumuzda her insandan farklı yanıtlar alabiliriz.
Bence İNSANCA YAŞAM “özgür, onurlu, mutlu, dürüst, sevgi ve saygı çerçevesinde, çalışarak, iyilik yaparak, paylaşarak sürdürülen; kendisi, çevresi ve insanlık için duyarlı” olduğunda anlam taşır.Buradan da anlaşılacağı gibi benim olmazsa olmaz ilk koşulum kişinin ÖZGÜR olduğunu hissetmesidir.Düşünüyorum da seçimlerinde, düşüncelerinde, düşüncelerini ifade etmede özgür değilse insanın mutlu olabilmesi mümkün müdür? Ya da kendine saygı duyması, güvenmesi?
Biliyoruz ki kendini sevmeyen ve saygı duymayan insan bunu başkalarına da gösteremez.Atalarımızın dediği gibi “testinin içinde ne varsa dışarıya da o sızar.”
Özgürlük deyince aklıma ilk MUSTAFA KEMAL ATATÜRK ve Kurtuluş Savaşı’nda bu uğurda yaşamlarını veren milletimin tüm değerli, onurlu, her birinin heykeli kalbimize dikilmiş silah arkadaşları geliyor.Çanakkale gezimizde tüm o şehitlikleri gezerken buram buram tarih kokan mekanda dinlediğim ve mesleğimden dolayı da beni daha çok etkileyen yaşanmış bir olayı her düşündüğümde, özgürlüğümüzü bize kazandıran O İsimsiz Kahramanlar gözümde biraz daha yücelirler.Cephe gerisinde görev yapan bayan doktorun işi gerçekten çok zormuş.Çünkü o gün inanılmaz çarpışmalar oluyor ve bir o kadar da ağır ya da hafif olmak üzere yaralılar geliyormuş.O kadar ki gelen yaralıları yer bulamadıkları için bir yatağa 3-4 kişi bile yatırdıkları oluyormuş.Bir ara yeni bir yaralı grubunun geldiğini haber vermişler, ancak doktor hanım önceki hastalarıyla ilgilendiğinden , ancak bir süre sonra bu yeni gelen grupla ilgilenmeye başlamış.Bir de ne görsün, canından çok sevdiği, üzerine titrediği biricik oğlu yaralılar arasında ve kan kaybından ölmüş. O doktor annenin katlandığı bu acının büyüklüğünü şöyle bir düşünün….Özgürlüğün bedelini de…
Tarihimiz böyle binlerce örnek öykülerle doluyken Ulusumuzun her bir ferdinin de ÖZGÜRLÜK konusunda duyarlı olduğuna inanıyorum.Ancak herkesin şöyle sessiz bir ortamda kendine “Özgürlüğün benim için anlamı ne? diye sorarak kendi yanıtını bulması ve beynimizde bu konudaki gerçek düşüncelerimizin ve bunların bizde hissettirdikleri duyguların farkına varmamız gerekiyor.İşte ÖZGÜRLÜĞÜN FARKINDALIĞI böylece ortaya çıkacaktır.
Mezarlıkta şöyle bir düşündüm, hepimiz doğduğumuz, aklımızın erdiği andan itibaren öleceğimizi biliyoruz.”Yalan dünya” diyorlar buraya.Ama ben bu dünyada iyi şeyler yaparak kalıcı eserler bırakanlar için bu dünyanın yalan olmaktan çıktığını düşünüyorum.Kimi insanlar var, doğup, etliye sütlüye dokunmadan yaşamlarını sürdürürler, sessiz sedasız bu dünyadan göçerler.Onları değersiz gördüğümü ya da neden böyleler diye yargıladığımı sanmayın.Bu onların seçimi diye düşünüyorum.Çünkü ben Tanrı’ya inanıyorum ve ”Yaratılanı severim, Yaratandan ötürü”.
Ancak fark yaratan insanların bu dünyada “yapabileceklerinin en iyisini yapmaya çalıştıklarını” ve bunu bir yaşam felsefesi haline getirdiklerini düşünüyorum. Douglas Malloch’un da dediği gibi
EN İYİSİ OL !

Dağ tepesinde bir çam olamazsan,
Vadide bir çalı ol.
Fakat oradaki en iyi küçük çalı sen olmalısın.

Çalı olamazsan bir ot parçası ol, bir yola neşe ver.
Bir misk çiçeği olmazsan bir saz ol.
Fakat gölün içindeki en canlı saz sen olmalısın.

Hepimiz kaptan olamayız, tayfa olmaya mecburuz.
Dünyada hepimiz için bir şey var.
Yapılacak büyük işler, küçük işler var.
Yapacağınız iş, size en yakın olan iştir.

Cadde olamazsan patika ol.
Güneş olamazsan yıldız ol.
Kazanmak yahut kaybetmek ölçü ile değildir.
Sen her neysen, onun en iyisi olmalısın.

Ancak Mevlana’nın o güzel sözünün tam burada daha anlam kazanacağını düşünüyorum.En iyisi “Ya olduğun gibi görün, ya da göründüğün gibi ol!
Özgürlüğü tüm yaşamınızda, tüm hücrelerinizde hissetmeniz dileğiyle…
Yaşam Koçu Dr.Müberra Kılıç
02.03.2010
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Müberra KILIÇ Fotoğraf
Dr.Müberra KILIÇ
Antalya
Doktor "Patoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Müberra KILIÇ'ın Yazıları
► Ölüm, Kayıp ve Yas Dr.Dilek YEŞİLBAŞ
► Ölüm Seromonisi Dr.İlhan NAZLISÖZ
► Ani Kalp Durması ve Ölüm Dr.Mahmut AKYILDIZ
► Mantar Zehirlenmesi: Mevsimine Göre Ölüm. Mantar! Dr.Mustafa Nafiz KARAGÖZOĞLU
► Cinsel Yaşam Prof.Dr.Aylin ERTEKİN YAZICI
► Evlilikte Cinsel Yaşam Dr.Sevilay ZORLU
► Sağlıklı Cinsel Yaşam Prof.Op.Dr. Enver ÖZDEMİR
► Astım ve Cinsel Yaşam Prof.Dr.Cengiz KIRMAZ
► Sağlıklı Yaşam Önerileri Fzt.Ahmet DOĞAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Yaşam ve Ölüm' başlığıyla benzeşen toplam 92 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Kadın Olmak Güzeldir! Eylül 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:32
Top