2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sonbahar Depresyonu
YAZI #1230 © Yazan Uzm.Psk.Banu AKMAN ŞAHİN | Yayın Eylül 2011
Hüzün mevsimi olarak zihinlerimize kodlanan sonbahar güneşli güzel günlerin geride kaldığını ve kapalı, soğuk kış günlerinin gelmekte olduğunu hatırlatır. Yaprakların dökülmeye başlaması, yağmurlar, açık alanlardan kapalı alanlara geçiş, derken birçok kişide depresyon belirtileri görülebilir. Sonbaharda azalan güneş ışınları mutluluk hormonu serotonin salgılamasının azalmasına, beyin kimyasının değişmesine ve depresyona sebep olabilir. Bu nedenle güneşi az gören kuzey ülkelerinde depresyon görülme sıklığı çok fazladır. Bu ülkelerde özellikle fototerapi diye de bilinen ışıkla tedavi etkili tedavi yöntemleri arasındadır. Yaz güneşinden nasibini güzel olan ülkemizde ise mevsim değişikliğinde depresif etkiler görülür. Güneş ışığının biyolojik etkilerinin dışında sonbaharla birlikte artan iş temposu, okulların açılması gibi hayatın sorumluluklarının ve deviniminin artması da bazen uzun bir rehavetin ardından zorlayıcı olabilir.
Mutsuzluk, karamsarlık, ümitsizlik, isteksizlik, uyku bozukluğu, çabuk yorulma, sinirlilik, konsantrasyon güçlüğü, ilişki problemleri, daha önce zevk aldığı işleri yapmaktan keyif alamama, iştah artışı veya azalması gibi belirtiler sonbahar depresyonun habercisi olabilir. Depresyon yaşam kalitesini düşüren, günlük yaşamı sekteye uğratan ciddi ama multidispliner bir yaklaşımla kesinlikle tedavisi olan bir hastalıktır. Bu belirtiler uzun süreli olduğunda mutlaka tedavi olmak gerekir. Ancak bu belirtileri azaltabilmek ve sonbaharı güzel bir mevsim olarak yaşayabilmek için aşağıdaki öneriler de işe yarayacaktır.
- Hava nasıl olursa olsun her gün dışarıda yürüyüş yapmak. Kendini göstermese de güneş ışınları yine de vücuda ulaşarak pozitif etkisini sürdürür. Bu nedenle açık havada yapılan etkinlikler iyi hissedilmesine yardımcı olur.
- Kışa doğru girerken metabolizma hayatta kalmaya programlandığı için yağ depolamaya eğilimlidir. Bu nedenle karbonhidrat ve tatlı tüketimi artar. O yüzden sağlıklı beslenmek, iştah artsa da daha çok meyve sebze ağırlıklı beslenmek önemlidir. Bol bol su içmek her zaman olduğu gibi bu dönemde de iyi hissettirir.
- “Battaniye havası” deyip başımıza battaniyeyi çektiğimizde kendimizi kışa teslim etmeye başlarız. Bu nedenle çok uyumamak, her gün bir hedef belirleyip, günlük plan yapıp harekete geçmek önemlidir.
- Yaz aylarında olduğu gibi sosyalleşmeye zaman ayırmak yalnız olmadığınızı görmek açısından fayda sağlar
- Çalışma isteksizliğini azaltmak için de sık ve kısa keyifli molalar verilebilir. Eğer bu yapılamıyorsa öğle saatinde mutlaka açık havaya çıkmaya çalışmalıdır. Keyif veren aromatik bitki çayları, masanıza koyabileceğiniz fesleğen, lavanta kokuları işyerinde kendinizi iyi hissetmenize yardımcı olacaktır.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Banu AKMAN ŞAHİN Fotoğraf
Uzm.Psk.Banu AKMAN ŞAHİN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi29 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Banu AKMAN ŞAHİN'in Makale ve Yazıları
► Depresif Sonbahar - Sonbahar Depresyonu Psk.Dnş.Samet ÖNDER
► Sonbahar Depresyonu Psk.Merve ÖZEN
► Sonbahar Depresyonu Psk.Eda GÖKDUMAN
► Her Gün Sonbahar (Depresyon) Psk.Hasan DURAN
► Sonbahar Depresyonuna Dikkat Psk.Gizem HÜNERLİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Sonbahar Depresyonu' başlığıyla benzeşen toplam 15 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► İlişki Emek İster Temmuz 2013
◊ Rollerim ve Ben Temmuz 2013
◊ Ameliyat Korkusu Eylül 2011
◊ Yavaş Yemenin Yolları Haziran 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:30
Top