2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Umut...
YAZI #124 © Yazan Psk.Tuğba KAPLANHAN | Yayın Eylül 2008
UMUT

İnsan sadece aklın yönlendirmesiyle hareket edebilseydi belki hiçbir sorun kalmayacaktı. Çünkü her zaman söylendiği gibi ‘aklın yolu birdi’.

Ne var ki, insan çoğu zaman aklının rehberliğinde davranmıyor. Herhangi bir ilişkide ya da karar anında duygular genellikle aklın, akıllıca hareket etmenin önüne geçiyor. Zaman zaman kaygı, korku, kıskançlık ya da güven duygularında görülen aşırılıklar da her şey alt üst ediyor. Bu duyguların az olması da iyi değil çok olması da. Dengede olacağız diye biraz ondan biraz bundan olması da iyi değil! Doğal olan, durum neyi gerektiriyorsa öyle davranmak. Bazen kaygıyı abartabiliyor insan, bazen de korkuyu, güveni, kıskançlığı… Bazen de hiçbir şeyi umursamayabilir. Önemli olan abartı ve umursamama işinin saplantı haline dönüşmemesi, devamlılık göstermesi.

Biz günlük hayat boyunca, umursamama ve abartma arasında gelip giderek yüzlerce karar veriyoruz. Bunların bir kısmı için pişmanlık duyuyoruz, bir kısmı içinse diretiyoruz, inat ediyoruz. Sevdiklerimize ‘gitme’ demiyoruz, umursamıyoruz zaman zaman ya da hissedilen hoşlanma duygusunu aşk gibi algılayıp zavallı muhatabın Romeo & Julyet gibi algılamasını bile sağlayabiliyoruz ne yaptığımızı pek fark etmeden. Duygularımız önemli elbette ama yaptığımız şeyler ne bize ne de muhatabımız olan kişiye/duruma zarar verecek kadar olmamalı. Sınavlara hazırlanan bir genç sınavı umursamayarak, sınav öncesinde ki gece futbol maçı yapabiliyor, bununla beraber diğer bir genç sınavı gözünde çok fazla büyüterek, sınav öncesinde ki gece uykusuzluk ya da mide ağrısı yaşayabiliyor. Nitekim, umursamama ve abartma davranışlarını uçlarda yaşamak pek de hoş sonuçlar doğurmuyor.

Peki böyle diye, duyguların yönlendirmesiyle hareket etmek kötü mü? Elbette hayır, onlar olmasaydı hayatın ne anlamı kalırdı ne de tadı… O halde doğru yorumlanması ve normal ölçüler içinde yaşanması gerekiyor duyguların. Bu de kendini, duygularını tanımakla gerçekleşecektir. İçinizde herhangi bir şekilde bir karmaşa hissettiğinizde dinleyin kendinizi ve karar verin, ‘şu an hissettiğim şeyin adı ne?’

Ümit etme, umutlanma ya da umut –adına ne derseniz deyin- bizim için önemli duygulardan biri. Kabaca, geleceğin ya da herhangi bir şeyin gelecekte ki durumunun algılanmasıyla ilgili bir duygu olarak tanımlanabilir. Buna göre umutlu olduğumuzda gelecekle ilgili beklentilerimiz, projelerimiz ve hayallerimiz hakkında olumlu düşünüyoruz demektir. Gelecekle ilgili olumluluk hal aslında gelecekteki bir durumdan çok bugünkü durumumuzu ilgilendirir. Güvenimiz, gücümüz artar, yaklaşımlarımız değişir, gerçekleşme ihtimali ne kadar az olursa olsun üzerinde durduğumuz şeye dört elle sarılırız. Bilgileri ciddiye alır öğrenmelerimizi pekiştiririz. Amaçlar ediniriz, yaşadığımız her şey doyasıya hayatın kendi anlamlı hale getiririz. Bekleriz, hasret çekeriz, hatta bazen öfkeleniriz. Mutlu oluruz, çevremizi de mutlu ederiz.

Bunun karşısında umutsuzluk var. Yan gelecekle ilgili algılayışımızdaki olumsuzluk hali. Bu bir çok şeyden kaynaklanabilir. Temel güven duygusunda ki eksiklik, çocukluğun ilk yıllarındaki tutum ve karşılaşılabilecek önemli bir engel, umutsuzluğun kaynaklarının başında gelir.


Uzm. Psikolog
Tuğba KAPLANHAN
0 505 967 07 32

Yedikule Psikiyatri Merkezi
0 212 296 32 63
Nisantasi Mah. Guzelbahce Sok.
Guzelbahce Apt. No:6
Kat:1 Daire:1
Nisantasi / İstanbul
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Tuğba KAPLANHAN'ın Makale ve Yazıları
► İstemekten Fazlası, Umut… Psk.Dnş.Esmanur BOLAT
► Umut, Umutsuzluk ve Psikopatoloji Psk.Dnş.Özgür TÖNBÜL
► Umut: Geçmişin Sınırlarını Aşmak Doç.Dr.Psk.Dnş.Aylin DEMİRLİ YILDIZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Umut...' başlığıyla benzeşen toplam 7 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kıskançlık Temmuz 2009
◊ Hoşgörü Eylül 2009
◊ Çocuklarda Yas... Temmuz 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:55
Top