2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Toplumun Hücresi: Aile
YAZI #1242 © Yazan Psk.Elif Sultan DEMİRHAN | Yayın Ekim 2011
Aile toplumun en küçük birimidir. Tanımı çok bilindik, bildiğimiz bir tanımdır. En küçük birim ya da toplumun çekirdeği hücresi olmak aslında ne demektir? Hayat bilgisi kitabındaki bu aslında hayatımızın başlangıç noktası olan yeri tanımlanması bize aile kavramını öğretmeye yetmiş miydi? Bu tanımların yazılı olduğu bir yerler var bunların dışında. Bunları yazmadan öğrenenler ve öğretenler oldu elbette. Kendi ailelerimizden bizlere miras kalan bir öğretidir. Kimi zaman hastalıklı kimi zaman yedi nesil öteden gelen bir gedikle redd-i miras yapamayacağımız bir miras. Doğduğumuz gün böyle bir servetle dünyaya geldiğimizi bilmeden geliriz dünyaya. Günümüzde bir öğretici daha var ki bununda aile kavramına etkisi yüksektir. Medya, diziler ve filmlerde işlenen aile yaşamı da bir olması gerekeni dayatır topluma çoğu zaman. Ondandır hücrelerine işleyen aile olgusu ve sistemin yüklediği algı arasında kalan toplumun ikilemi. Bu konu ele alınması gereken ve belki de haftalarca ele alınması gereken önemli bir olgudur.
Aile olmak kütükte aile sıra numarasının belirlenmesiyle olmuyor. Bunun içinde roller vardır. Şimdilerde küçüldükçe küçülen anne baba ve çocuklardan hatta zaman zaman belki de sadece anne-babadan gittikçe de sadece bireye dönüştürülen bir mekanizmaya ulaştırmıştır. Önceleri nasıldı bu yapı biraz onu ele alalım. Her ailede mutlaka bir aile büyüğünün yer aldığı ya da mutlaka iç içe yaşadıkları bir düzendi. Bu durumun birçok faydası var. Birey sosyalleşmeye aile içinde başlar, kalabalık içinde büyüyen bir çocuk zaten yaşamın küçük bir ‘demosunu’ yapmış olacağı için toplum içinde zorlanmaz. Bu hücre gribe alışık girer topluma.

Anne olmak, baba olmak bazen bir ülke yöneticisi olmaktan zordur. Dünyanın içerden ve dışarıdan yöneticileri vardır. Dışarıdakiler içerden gelir sonra içerde ne gördüyse dışarıda onu sunar ama kimse bilmez bunu. Bilmezler Nazilerin intikamının anneye ya da babaya olduğunu. Bilmezler sokakta kavga çıkaranların kavgası aslında kendisi ile olduğunu. Kendi aile hücresi ve kendi benliği ile olduğunu.

Bugünün suçluları da, liderleri de bir aile içerisinde gelir. Bugün ne yetiştirmek neyi sunmak istediğimizi yeniden düşünme zamanıdır. Rezil olmak mı vezir olmak mı? Aslında bugün yanlış eylemlerde bulunmuş çocukların başında ağlayan anne babaların ‘ben ne yaptım, hatam nerede’ feryatlarını duymamak için ‘ne yapıyorum’ sorusunu şimdi sormak ve yinelemek daha makul bir davranış gibi gözüküyor.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Psk.Elif Sultan DEMİRHAN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Elif Sultan DEMİRHAN'ın Makale ve Yazıları
► Toplumun Temelinde Neler Oluyor ? Psk.Cüneyt KAYA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Toplumun Hücresi: Aile' başlığıyla benzeşen toplam 19 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Fedakarlık Mucizesi Kasım 2010
◊ Sen, Ben ve Egom.. Mayıs 2012
◊ Nisan ve İnsan.. Nisan 2012
◊ İrade Denetimi Şubat 2012
◊ ‘um ki Yıkılmayasın’ Aralık 2011
◊ Beni Bul Anne!!! Aralık 2011
◊ Önce İnsanız.. Eylül 2011
◊ Kaybettiklerimiz.. Ağustos 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:34
Top