2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kimseli Mi, Kimsesiz mi Çocuk Olmak?
YAZI #1261 © Yazan Psk.Elif Sultan DEMİRHAN | Yayın Kasım 2011
Çocuk tanım olarak en evrensel varlıktır. 6 milyarlık nüfusun yarısından fazlası çocuktur. Bu evreden fiziki şartlarda yaşayıp da geçmemek imkansızdır. Fakat mana boyutunda yaşamayan çocukların sayısı hiç de az değildir. Hastanede çocuk olmak, hapishanede çocuk olmak, sokakta çocuk olmak ya da istismara uğramış çocuk olmak, huzursuz bir aile ortamında çocuk olmak hepsinin tanımı çok ayrıdır birbirinden hepsinin yükü de tanımlanması zor küçük el ve omuzlara yüklenmiş şeylerdir. Şeylerdir dediğimiz şeyler cümledeki anlamındaki basit duruşunun çok üstünde olduğunun hepimiz farkındayızdır sanırım.

Toplum olarak her zaafımızı kullandığımız gibi çocuğu da hep kullandık reklâmlarda yapılan kampanyalarda hep masum yüzümüz vicdanımız oldu. Ama vicdanımız hep yara çaresiz hale geldiğinde ameliyat aşamasında belki de Allah’tan ümit kesildiğinde duyarlı vatandaş rolü yapıp vicdanlarımızı rahatlatırız. Çocukla iletişimi kitaplara, makalelere sığdırmaya çalışırken ruhumuzu da o kafese ve teorilere hapsetmeye başladık.
Sorunlu ailelerin kimsesiz çocukları, aslında kimlerin kimsesiz olduğunu düşünmek ve bu konuda en az kimsesiz çocuklar için çalışıyor kadar çalışmak çabalamak gerekir. Ülkemizde kimsesiz çocukların yaklaşık nüfusu 80000’dir. Fakat boşanmış ailelerin veya boşanamamış sorunlu ailelerin çocuğu olmanın bir sayısı bir adı da yok henüz.
Bir de bu ailelerdeki çocuk sayısına bakacak olursak oldukça fazla her çocuk durumu düzeltmeye aday ama bilmeden ve aslında hiç de talip olmadan aldıkları bu rolün farkında olmayan çocuklar... Hep birilerinin çocuk arttıkça sana bağlanır öğütleri ve daha fazla aile olunur bilinciyle artan ama sayıyla birlikte yeni sorun sayısını artırmıştır.
Çocuklar öyle bir hale geliyorlar ki anne babanın tanımlayamadığı tüm duyguları hissediyorlar ve yaşamaya başlıyorlar. Akabinde çocukta da bu beklenti doğrultusunda bir başarısızlık ve suçluluk hissi gelişir.

Son zamanlarda 'devlet babanın' gerçek babaların yapamadığına el atmış olduğu sosyal hizmet çalışmaları başlamıştır. Henüz pilot çalışma düzeyinde olan Aileye Dönüş Çocuk Evi kurulmuştur. İzmir Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, anne babaları sorun yaşayan ve boşanma aşamasına gelen, bu nedenle de şiddete ve istismara maruz kalan çocukları olumsuz etkilerden korumak amacıyla, Aileye Dönüş Çocuk Evi kurdu. Sorunlar yaşayan ve boşanma aşamasına gelen çiftlerin psikolojik olarak ağır yara alan çocuklarını korumak için harekete geçti. Aile içi geçimsizlik nedeniyle şiddete ve istismara maruz kalan çocuklar, Aileye Dönüş Çocuk Evi'nde kalacak. Psikolog ve sosyal hizmet uzmanının görev yapacağı bu evlerde, çocukların ebeveynleriyle birlikte zaman geçirmesi de sağlanacak. Çocuklar, ailedeki sorunlar giderilene kadar, kendi sosyal çevresinden de uzaklaştırılmadan rehabilite edilerek, yaşadıkları travmaları atlatmaları sağlanacak.

Bu çalışma uzanabildiğimiz görünür büyük çaplı problemler için bir çözümken uzanamadığımız kalabalık içindeki kimsesiz çocuklar içinde bir şeyler yapılmalı denenmeli en azından.

Burada aileler kendine kocaman bir çuvaldız batırmalı ve kendilerine sormalı kendi sorunlarımıza bakarken neleri göremedik, tüm meseleler muhasebe edilmelidir. Ağaca bakmaktan ormanı kaybedenler, elinin çiziğinden kalbinin durduğunu fark edemeyenler...
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Psk.Elif Sultan DEMİRHAN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Elif Sultan DEMİRHAN'ın Makale ve Yazıları
► Tek Çocuk Olmak Psk.Şule ÜZÜMCÜ
► Ebeveynleri Boşanmış Bir Çocuk Olmak Psk.M. Emin BAYRAKTAR
► Boşanan Ailede Çocuk Olmak Psk.Emine Lamiser ATİK
► Büyük Kardeş / Çocuk Olmak Psk.Serap DUYGULU
► İlişki ve Çocuk Sahibi Olmak Psk.Rüveyda ÇELENK YILMAZ
► Çocuk Egemen Aile Olmak Psk.Serap DUYGULU
► Çocuk Eğitiminde Davranış Olarak Örnek Olmak Psk.Dnş.Hüseyin ÇETİNKAYA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Kimseli Mi, Kimsesiz mi Çocuk Olmak?' başlığıyla benzeşen toplam 21 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Fedakarlık Mucizesi Kasım 2010
◊ Sen, Ben ve Egom.. Mayıs 2012
◊ Nisan ve İnsan.. Nisan 2012
◊ İrade Denetimi Şubat 2012
◊ ‘um ki Yıkılmayasın’ Aralık 2011
◊ Beni Bul Anne!!! Aralık 2011
◊ Önce İnsanız.. Eylül 2011
◊ Kaybettiklerimiz.. Ağustos 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:44
Top