2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Otizm Tanısı Almış Bireyler ile İletişim
YAZI #1262 © Yazan Gözde ERDOĞAN | Yayın Kasım 2011
Otizm tanısı almış bireylerin algıları ve duyusal alanlarda farklı olduklarını bilmekteyiz tabi bununla beraber onlarla iletişimimizde farklı olmalıdır. Bizler karşımızdakinin ses tonundan bakışından ya da duruşundan hatta beden dilimizden neler düşündüğümüzü ya da hissettiğimizi yansıtırken onlar günlerce aynı ifade ile durabilir ve bizlerin duygu durumumuzu anlamayabilirler. Peki onlarla nasıl iletişim kurarız?

Bizler bu çocukların alıcı dil gelişim seviyesini anlamaya çalışmalı ve buna uygun cümleler kurmalıyız. Bu çocukların genellikle ifade edici dil yani günlük konuşma dilleri kısıtlıdır. Bu nedenle algılamaları hakkında çocuğu değerlendirmeden kesin yargı ile yaklaşıp direk çocuklarımızı etiketlememeliyiz. Öncelikle onlara “ bu sandalyeyi alıp yerine koyar mısın?” demek yerine “sandalyeyi yerine koy” gibi gayet yalın ve emir kipleri ile iletişimi kurabiliriz. Bunun nedenine bakarsak; bizler, cümlelerimizi karışık ve uzun bir şekilde söylediğimiz her an onların bu cümleleri algılamalarında sıkıntı yaşadıkları gözlemlenmektedir. Ve nitekim bizlerin her iletişim kurma çabası da hayal olmaktadır. Öncelikle onlara basit sözcüklerle iletişim kurmayı öğretmek ve ardından bunları basamaklandırıp her geçen gün iletişim becerilerini arttırmayı amaçlamalıyız. Her bireyin farklı olduğunu bildiğimiz ve her insanla aynı şekilde konuşmadığımızı düşünürsek otizm tanılı çocuklarımıza da iletişimi en alt basamağından başlayarak öğretmemiz gerekmekte ve bununla beraber onlara kendini ifade etme becerisini kazandırabiliriz. Onlara tatmadıkları bir duyguyu öğreterek yaşam boyu problem davranışlarını, bizlere anlamsız gelen öfke nöbetlerini, kendilerini ifade etme şansını onlara vererek en aza indirebiliriz. Peki anne babalar olarak bu yorucu ama keyifli süreçte çocuğunuzla iletişim kurarak farklı bir çocuğa sahip olduğunuz için ve ona bu güzel beceriyi kazandırdığınız için mutlu olmanız gerekmez mi?
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gözde ERDOĞAN Fotoğraf
Gözde ERDOĞAN
İstanbul
Çocuk Gelişimi Uzmanı
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi28 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Gözde ERDOĞAN'ın Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Otizm Tanısı Almış Bireyler ile İletişim' başlığıyla benzeşen toplam 34 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:38
Top