2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Süt Dişlerinin Önemi
YAZI #1270 © Yazan Dt.Sevgen ERALP | Yayın Kasım 2011
Süt dişleri değişken olabilmekle beraber ortalama 6 aydan sonra ilk olarak alt ön bölgede sürmeye başlar ve yine değişebilmekle beraber yaklaşık 2,5 yaşında tamamlanır. Bu dönemde çocuğunuzun ağzında toplam 20 adet (5 üst sağ çene, 5 üst sol çene, 5 alt sağ çene ve 5 alt sol çene olmak üzere) süt dişi, alt ve üst çenede simetrik olarak yerleşir. Bu dönemde süt dişlerinin çapraşık veya aralıklı olması ileride sürecek olan kalıcı dişlerin çapraşıklığı veya şekli için belirleyici bir faktör değildir. Süt diş dizisi döneminde alt ve üst çenede görebileceğiniz dişler arası boşluklar aksine kalıcı dişler sürerken kalıcı dişlerin doğru şekilde yerleşmelerinde ve sürme mekanizmalarında yardımcı olur.

Süt diş dizisi döneminde bebeğinizin sağlıklı dişlere sahip olması ve biberon çürüklerinden korunması gerekir. Süt dişleri bu dönemde yeni başlayan konuşma fonksiyonunda ses ve harflerin doğru çıkarılması yönünden, ayrıca görünüm, ısırma ve yeme fonksiyonları açısından önem taşır. Süt dişleri, yerlerine gelecek olan kalıcı dişler için çenelerde yer tutucu ve sürme yönünü belirleyici olarak da görev yapmaktadırlar. Bu nedenle, süt diş dizisi döneminde diş çekimi yapılması son çare olarak değerlendirilmesi gereken tedavi olmalıdır. Erken dönemde ağızlarında diş çürüğü saptanan çocuklarda yeterli ağız hijyeni sağlanamazsa, ileri yaşlarda sürekli dişlenme döneminde de çürük riskinin daha yüksek olduğu yapılan araştırmalarda tespit edilmiştir. Erken dönemde yapılan süt dişi çekimleri beslenme bozukluklarına ve çocukta kilo kaybına yol açabilir. Bununla beraber kalıcı dişerin sürme sıralarını değiştirebilmekte ve doğru şekilde yerleşmelerine engel olabilmektedir. Bu yüzden erken yapılan süt dişi çekimlerinden sonra sürekli dişlerin sürmesi için gereken yerlerin korunması gerekir. Bunun için yapılması gerekli olan “yer tutucu apareyler” ile ilgili olarak pedodontist/dişhekiminizden tavsiye almanızda büyük fayda vardır. Büyüme ve gelişim döneminde özellikle sistemik herhangi bir hastalığa sahip olan çocuklarımızda (kalp hastalığı, astım, böbrek hastalığı, kan değerleri ile ilgili sorunlar...vs) ağız-diş sağlığının daha büyük önem taşımakta olduğu unutulmamalıdır.

Sağlıklı günler dilerim.

Dt. Sevgen ERALP
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Sevgen ERALP Fotoğraf
Dt.Sevgen ERALP
İstanbul
Diş Hekimi
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dt.Sevgen ERALP'ın Makaleleri
► Diş Hekimliğinde Probiyotiklerin Önemi Dt.Hatice Betül SAYLAR
► Yirmi Yaş Dişi ve Klinik Önemi Dr.Dt. Fatih ÖZYÜRÜK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Süt Dişlerinin Önemi' başlığıyla benzeşen toplam 98 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Dental İmplantlar Kasım 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


20:05
Top