2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ebeveynlere ‘kırık Karne’ Uyarısı - Ntvmsnbc Anasayfa » Yaşam
YAZI #1314 © Yazan Psk.Bahadır BİLGİN | Yayın Ocak 2012
Ebeveynlere ‘kırık karne’ uyarısı

Türk Psikologlar Derneği Gaziantep Şube Başkanı Bahadır Bilgin, ebeveynlerin, karnesinde zayıfı olan çocuklarına yanlış davranmasının, çocukları olumsuz davranış ve alışkanlıklara yöneltebileceğini söyledi.


GAZİANTEP - Türk Psikologlar Derneği Gaziantep Şube Başkanı Bahadır Bilgin, karnesinde zayıf notlarla eve gelen çocuklara anlayışlı davranmak ve zayıf notları için abartılı ceza ve tutumlardan kaçınmak gerektiğini belirtti.

Haberin devamı

Çocukların kötü notlarını yüzlerine vurmak yerine, başarılı olduğu dersleri örnek göstererek, durumunu düzeltebileceğini ve bu konuda ailesinin de onun yanında olduğu mesajının verilmesinin çok önemli olduğunu ifade eden Bahadır Bilgin, şöyle konuştu:
“Aileler çocuklarını özellikle ders başarısı konusunda başka çocuklarla kıyaslamamalı. Çocuğunu koşulsuz sevmeli ve öz güvenine zarar verecek davranış ve tutumlardan kaçınmalı. Ebeveynlerin, karnesinde zayıfı olan çocuklarına yanlış davranması, çocuğu yaşına ve içinde bulunduğu duruma göre birtakım olumsuz davranışlara yöneltebilir. Alt ıslatma, saldırganlık, alkol ve madde kullanımı, bu olumsuz davranışlara birkaç örnek.”

SORUMLU AİLE
Psikolog Bahadır Bilgin, öğrenim sürecinin okul ve aile birliğinin sonucu olduğunu, bu konudaki olumsuz bir sonuçtan öğretmenleri ve okulları suçlu bulmanın, ebeveynlerin sorumluluklarıyla ilgili süreci görmezden gelmek olduğunu belirtti.

Türkiye’de hala çocuğunun kaçıncı sınıfa gittiğini bilmeyen, öğretmenleri ve okulu ile dönem boyunca ya da hiç görüşmeyen, çocuğunun hangi okula dahi gittiğini bilmeyen aileler olduğunu ifade eden Bilgin, şöyle konuştu:
“Bunun yanı sıra çocuğu en yüksek notu almadığı için kızan, hiç memnun olmayan aileler de var. Ailelerin hem alakadar olmayıp hem de çocukları için büyük beklentiler içine girmeleri, eleştirel, aşağılayıcı, kıyaslayıcı tutumlar gibi yanlış davranışlar, çocuklarıyla aralarındaki yakınlığı tehlikeye atmaktan öteye geçmeyecektir.”

Bilgin, anne ve babaların bir dönem boyunca çocuğun öğrenim yaşamına ilgisinin, öğrenciler ve öğretmenler tarafından değerlendirilmesi ve değerlendirmenin karneyle ailelere iletilmesi gerektiğini vurguladı.

Ailelerin bu şekilde çocuğunun öğretim yaşantısında karşılaştığı başarısızlıklardan kendi hatalarını görme imkanı bulacağını belirten Bilgin, şunları anlattı:
“İlgisizliğin yanı sıra çalışma koşulları sebebiyle çocuğunun durumuyla ilgilenemeyen aileler de var. Sosyal ve ekonomik problemler, ailelerin, çocuğun öğrenim yaşantısına ilgisini imkansız hale getirmeye başladı. Çalışan ebeveynlerin birine, söz konusu ilgi için iş yerlerince izin verilmesi doğru olurdu.”

NE YAPMALI
Bilgin, ailelerin, zayıf notlar getiren çocuklarına karşı sabırlı olması, başarısızlıkların başarıya dönüşebileceğini unutmaması gerektiğini vurguladı.
Ebeveynler kendi öğrenim yaşamlarını hatırlayarak çocuklarıyla empati kurması ve gerekirse başarısızlığın nedenlerini ailece bir uzmana giderek irdelemesi gerektiğini ifade eden Bilgin, şunları kaydetti:
“Aileler çocukların başarısı konusunda kendilerine düşen görev ve sorumlulukların farkında olmalı, çocuğunun sıkıntılarını paylaşmak için onunla sık sık sohbet etmeli ve onu yüreklendirerek, yardıma her zaman hazır olduğunu belli etmeli.”

Bilgin, çocukların iyi bir karne getirmesi durumunda da ailelerin bu durumu fazla abartmaması, ilgisini ve sevgisini çocuğunun aldığı notlara endekslememesi gerektiğini vurguladı.

Bilgin, çocukların tatilde dinlenmesini, sosyal ve kültürel etkinliklere katılmasını ve kitap okumasını sağlamak gerektiğini kaydetti.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Bahadır BİLGİN'in Yazıları
► Karne Uyarısı Pdg.Sedat BAŞ
► Yaşam Değişim Dönemleri - Yaşam Döngüsü Psk.Dnş.Filiz OKUŞ TEZEL
► Boşanan Ebeveynlere Öneriler Psk.Dnş.Sezen SALİHOĞLU
► Ebeveynlere Altın İpuçları Psk.Ezgi TANIL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Ebeveynlere ‘kırık Karne’ Uyarısı - Ntvmsnbc Anasayfa » Yaşam' başlığıyla benzeşen toplam 26 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


20:36
Top