2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuk Sahibi Olmak Mı, Olduktan Sonra Yetiştirmek mi Daha Zor?
YAZI #1346 © Yazan Uzm.Psk.Nurhayat YÜKSEL | Yayın Ocak 2012
Çocuk sahibi olmayı heyecanla bekleyen çiftler çocukları biraz palazlanmaya başlayınca onların ilerde olabildiğince kendisine ve çevresine faydalı bir birey olarak yetiştirmek isterler/isteriz.

Bunun için zaman harcar, emek veririz.

Genellikle çocuklarımıza; yaşamadığımız şeyleri yaşatmak, yemediğimizi yedirmek, giymediğimizi giydirmek, izin alamadığımız konularda izin vermek isteriz.

Bir de bakarız ki çocuklar almış başını gidiyor ve biz onlara sahip olamıyoruz.

Bazı kurallarımız vardır ve aslında bunlar çocuklarımız içinde önemli, bilmeleri ve yapmaları gereken şeylerdir, onların da hayatlarını kolaylaştıracak, gelecekte onlara fayda sağlayacaktır. İşte bu noktada takılır kalırız.

Rica ederiz, mantıklı ve makul açıklamalar yaparız, ceza veririz, bağırır tehdit ederiz, rüşvet veririz ama bir türlü istediğimiz şeyi yaptıramayız.

Onları özgüvenli, sorumluluk sahibi, bilinçli, kendi ayakları üzerinde durabilen bir birey haline getirmektir bütün çabamız.

Ama çocuklar kendilerine tanınan özgürlüklerde sınır tanımaz bir hal alınca, bencil davranışlar göstermeye başlayınca, dünyanın kendi çevrelerinde döndüğünü düşünüp böyle davranmaya başlayınca “ biz ne yaptık” der, “artık çok geç kaldık” diye dövünürüz.

Çocukları iyi yetiştirmek; onlara sınırsız özgürlükler tanımak, her istediklerini yerine getirmek, onların çok özel olduklarını her an hissettirmek, sevgiye boğmak, daha ağzından çıkmadan istediklerini emir sayıp yerine getirmek, o yorulmasın diye ondan önce düşünüp onun yerine yapmakla mümkün olmaz.

Çocuklar; yaşadıkları dünyanın kuralları olduğunu anlamak isterler ve buna ihtiyaçları vardır.

Onlardan ne beklendiğini, diğer insanlarla birlikteyken bulundukları yeri, ilişki ve iletişimlerinde ne kadar ileri gidebileceklerini ve çok ileri gittiklerinde neler olacağını bilmek isterler.

Büyüdükçe artan beceri ve kapasitelerin ölçmek ihtiyacındadırlar.

SINIRLAR bu öğrenme ve keşfetme sürecinde çok önemli bir role sahiptir.
Çocuklar sürekli olarak denemeler ve keşifler yaparak dünyaları ve onun nasıl işlediği konusunda bilgi toplarlar. Çok da iyi birer gözlemcidirler, gözledikleri davranışları taklit eder, neden-sonuç ilişkilerini kaydeder ve topladıkları bilgilere dayanarak kurallar hakkında belli inançlar oluştururlar.



Çocukların araştırmaları onlara söylenilenlerle değil yaşadıkları ile şekillenir.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Nurhayat YÜKSEL Fotoğraf
Uzm.Psk.Nurhayat YÜKSEL
Ankara (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi28 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Nurhayat YÜKSEL'in Makale ve Yazıları
► Çocuğumuz Olduktan Sonra Değişti. Psk.Ayşenur BAYRAKTAR
► İlişki ve Çocuk Sahibi Olmak Psk.Rüveyda ÇELENK YILMAZ
► Çocuk Sahibi Olmaya Hazır mıyım? Psk.Burcu BAŞOĞLU KUNDAK
► Çocuk Yetiştirmek ve Ebeveynlik Psk.Harun ÇOLAK
► Çocuk (Toplum’u) Yetiştirmek Psk.Sabahattin ZENGER
► Mutlu Çocuk Yetiştirmek İçin Psk.Aslı PAKSOY
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Çocuk Sahibi Olmak Mı, Olduktan Sonra Yetiştirmek mi Daha Zor?' başlığıyla benzeşen toplam 45 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Uyku Evreleri Ocak 2018
► Savunma Mekanizmaları Ocak 2018
► Depresyon Modelleri Ocak 2018
◊ Roller Nasıl Oluşur? Ekim 2013
◊ Boşanma ve Çocuk Ekim 2013
◊ Taciz Şubat 2012
◊ Kadınlar Günü Ocak 2012
◊ Aşk ve Emdr Ocak 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:00
Top