2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Deprem ile Yaşadığımız Travma ve Tedavisi
YAZI #1349 © Yazan Uzm.Psk.Nurhayat YÜKSEL | Yayın Ocak 2012
Doğal afet hepimizin korkusu.

Ne zaman, nasıl, ne şekilde karşılaşacağımızı bilemediğimiz birdenbire başımıza geliveren korkutucu üzücü ve dehşet içinde bırakan bir durum/olay/hadise.

Gerçek bir hayat kaybı, ölüm yada ölüm tehdidi, ağır bir yaralanma ile kendisinin yada başkasının fizik bütünlüğüne yönelik bir tehdit olayını yaşamış, tanık olmuş kişi; aşırı korku, çaresizlik yada dehşete düşme seklinde tepkiler gösterir.

Bilindiği gibi travma canlı üzerinde beden ve ruh açısından önemli ve etkili yaralanma belirtileri bırakan yaşantı olarak tanımlanmaktadır.

Ruhsal travma kapsamına fiziksel ve duygusal tacizler (dövülme, gasp olayları, çocukluk çağından beri süregelen sevgisiz ortam, sağlık, eğitim , barınma ve beslenme gereksinmelerinin karşılanamaması gibi), cinsel tacizler, doğal afetler (deprem, sel, fırtına , gibi), yangınlar , trafik kazaları, savaşlar , çatışmalardan etkilenmek girmektedir.

Ruhsal bir travmayı izleyerek bazı kişilerde önce akut stres bozukluğu bazı kişilerde de bunun sonrasında travma sonrası stres bozukluğu gelişebilmektedir.
Travma, oluşumundan sonraki ilk bir aylık süre içinde gözlenir. Kişi bu olayı yaşarken yada yaşadıktan sonra aşağıdaki belirtilerden en az üçünü yaşamıştır.

Uyuşukluk, dalgınlık,duygusal tepkisizlik,donukluk ;

“hiçbir şey hissetmiyorum, ne ağlamak ne gülmek geliyor içimden sadece bir noktaya bakıp,dalıyorum”.
Çevrede olup,bitenlerin farkına varma halinde azalma;

“etrafımdan habersizim, kim geldi, kim gitti, kim ne dedi bilmiyorum”.
Çevreyi olduğundan farklı,yabancı, değişik algılama;

“burası sanki benim odam, yatağım değil, sanki boşluktayım, yaşadıklarım gerçek değil”
Kendini olduğundan farklı ,yabancı algılama;

“sanki kendimi dışarıdan izliyorum, ellerim sanki benim ellerim değil”.
Travma öncesi, esnası veya sonrasına ait olayları hatırlayamama;

“ne olduğunu, ne yaptığımı bilmiyorum, kimlerle konuşmuşum, nerelerden geçmişim bilmiyorum, bir de baktım buradayım hatta simdi neredeyim bilmiyorum”.
Travmatik olayın kişinin gözünün önüne tekrar gelmesi, ister istemez düşünmesi, rüyalarda görülmesi, kabuslar, illüzyonlar (nesneleri korkutucu bir şekilde travmayla ilgili nesnelere benzetme,kalemleri bıçak gibi algılama seklinde), flashback dediğimiz sanki o olayı tekrar ayni şekilde yaşıyor gibi hissetme hali, olayı hatırlatan şeylerle karsılaşınca kaygı duyma

( TV de seyredilen deprem görüntülerinde, çatışma ve savaş sahnelerinde fenalık hissetme, travmatik olayın yıl dönümlerinde huzursuzluk hisleri) yaşanır.

Her üç kişiden biri hayatlarının belli bir evresinde ağır travma yaşar. Bu kişilerden çoğu Travma Sonrası Stres Bozukluğu hastalığına sahip olup, tedavi görmemiştir.
Eğer hasta tedavi edilmezse :
Kişinin sosyal ve mesleki hayatı, duygusal dünyasında bozukluklar oluşur (isten çıkarılmalar, boşanmalar, tek başına yaşama, kendini iyi hissetmeme gibi),

Kişinin hayat kalitesi düşer (intihar girişimleri, hastaneye yatışlar, alkol ve uyuşturucu madde alışkanlıkları, suç işleme),

Diğer fiziksel ve psikiyatrik hastalıklara eğilim artar.
Rahatsızlık uzun süreçde kişinin ailesi ve çevresini de etkileyeceğinden toplumda huzursuzlukların artmasına ve ruh sağlığı bozuk bir toplum haline gelmemize yol açmaktadır.

Tedavisi Amerika, Avrupa ve diğer tüm dünya ülkelerinde akut ve kronik travma tedavisi ile ilgilenen kurum ve kuruluşlarca birinci sırada kabul gören EMDR ile yapılmaktadır.

Bu yöntem çift yönlü uyarımlarla birlikte terapi yaklaşımlarının çoğunu da içine alan bir tedavi şeklidir. Ankara’da Katarsis EMDR ve Psikolojik Danışma Merkezi konunun uzmanıdır.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Nurhayat YÜKSEL Fotoğraf
Uzm.Psk.Nurhayat YÜKSEL
Ankara (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi28 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Nurhayat YÜKSEL'in Makale ve Yazıları
► Deprem ve Çocuk Psk.Burcu BAŞOĞLU KUNDAK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Deprem ile Yaşadığımız Travma ve Tedavisi' başlığıyla benzeşen toplam 23 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Uyku Evreleri Ocak 2018
► Savunma Mekanizmaları Ocak 2018
► Depresyon Modelleri Ocak 2018
◊ Roller Nasıl Oluşur? Ekim 2013
◊ Boşanma ve Çocuk Ekim 2013
◊ Taciz Şubat 2012
◊ Kadınlar Günü Ocak 2012
◊ Aşk ve Emdr Ocak 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:03
Top