2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklarımıza Neden-Sonuç İlişkisini Öğretmek
YAZI #1384 © Yazan Gözde ERDOĞAN | Yayın Şubat 2012
Çocuğunuz ilk yıllarından itibaren çevresine meraklı gözlerle bakar ve çevresini anlamlandırmaya başlar. Aileler çocuğun bu merakını her koşulda gidermesi gereken öncelikli kişilerdir. Aile çocuğun dünyasını oluşturur ve etrafındaki nesne ve olayları isimlendirirken unutulmamalıdır ki sizlerin dünyaya bakış açınızı korku, kaygı, duygularınızı da alır. Ailelerin, anne-babanın çocuğun sorularını yansız cevaplaması ve çocuğun ilk yıllarından itibaren yargıdan uzak yetiştirilmesi çocuğunuzun kendi doğru ve yanlışlarını oluşturulması için önemlidir.

Anne babaların çocuğun eğitimi ve yetiştirme şeklini geliştirirken unutmamaları gereken bir noktada çocuğunuza sorgulamayı ve araştırmayı öğretmektir. Günümüzde salt bilgiye ulaşmak oldukça kolaylaştı. Bilgi çağında olduğumuz düşünüldüğünde çocuğumuzun hayatına giren her bilgiyi olduğu gibi kabul edip hayatına almasındansa doğru bilgiye nasıl ulaşacağından çok o bilgiyi sorgulamayı ve bilgiye ulaşabileceği araştırma yeteneğini geliştirmeyi öğretmemiz önemlidir. J. J. Rousseau’nun da boş levha olarak adlandırdığı çocukların gelişimi ve hayata hazırlanmasında önemli bir rolü olan nedenselliğin aranması ve eleştirel gözle hayata bakış açısı kazanması dikkat edilmesi gereken bir noktadır.

Bu süreçte ailelerin çocuklarına olan yaklaşımlarında dikkat edilmesi gereken noktalar;
• Çocuğunuzun sorduğu soruları yargılamada objektif olarak yanıtlamaya çalışır.
• Sorduğu soruları destekleyin ve size soru sormasının doğal olduğunu, bu davranışın güzel bir davranış olduğunu da belirtin.
• Soru sorduğunda her defasında direk cevabını ona vermek yerine “sence ne olmalı?”, “Sana göre nasıl?”, sorularla kendi fikrini oluşturması, kedini ifade edebileceği ve sorularının üzerine düşünmesini sağlamanız onun gelişiminde nedensellik ve kendini ifade etme becerisini kazanmasını sağlayacaktır.
• Çocuğunuz soru sorduğunda cevabını veremiyorsa ona model olmayı unutmamalıyız.
• Çocuğunuz ile iletişimde “neden bu oldu?” gibi bir soru sorarak onun cevabını beklemeden de nedenini ona açıklamalısınız. Böylelikle neden- sonuç ilişkisini kurup daha sonra da sizi taklit etmeye başlayacaktır.
• Çocuğunuzun soru sorabileceği ortamlar yaratmak sizlerin elindedir. Onun yaşadığı olay ve durumları anlamlandırması ve ifade edilmesi durum ve olaylar arasında neden-sonuç ilişkisi kurmasını sağlayacaktır.
• Çocuğunuz sosyal gelişiminin yanı sıra dil ve bilişsel gelişiminde önemli olan neden- sonuç ilişkisi kurması vazgeçilmez bir öğedir.
• Çocuğunuzun sizi eleştirmesi ya da sorgulaması durumunda aşırı tepkilerde bulunmayıp onunla bu davranış ya da yaklaşımınız üzerine sohbet edin.

Sonuç olarak baktığımızda bilgilerin her yeni gün değiştiği dünyamızda çocuğun bilgiye nasıl ulaşacağı ve her bilgiyi sınayarak hayatına alması, çocuğunuzun sınırlarını oluştururken aynı zamanda nedensellik arayışı her an çocuğunuzun farkındalığını arttırmasına neden olup kendini ifade etme becerisinin gelişimine de katkıda bulunacaktır.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gözde ERDOĞAN Fotoğraf
Gözde ERDOĞAN
İstanbul
Çocuk Gelişimi Uzmanı
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi28 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Gözde ERDOĞAN'ın Makaleleri
► Hayat Süreçtir, Ölüm Sonuç Psk.Esra ERDOĞAN
► Çocuklarımıza Tutarlı Olmak Gözde ERDOĞAN
► Çocuklarımıza Kulak Verelim Psk.Dnş.Onur AKKOCA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Çocuklarımıza Neden-Sonuç İlişkisini Öğretmek' başlığıyla benzeşen toplam 17 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:10
Top