2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,979 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Tetik Nokta Masajı Konusunda Kendi Deneyimim
YAZI #1410 © Yazan Fzt.Mansur KURAL | Yayın Nisan 2012
TETİK NOKTA MASAJI KONUSUNDA KENDİ DENEYİMİM


Profesyonel bir fizyoterapist olarak meslek yaşantımız aşağı yukarı 21 yıl olmak üzere. Bu alanda çok değişik tedavi yöntemleri üstüne kapsamlı çalışmamız olmamasına karşın, klasik tedavi yöntemleri konusunda epeyce deneyim kazandık. Yeni yöntemlere de her daim açık olduk, olmaya çalıştık. Tıbbi etik, tıbbi alt yapısı olan tüm teknik ve yöntemlere mesafeli olmakla birlikte, kabul etme yaklaşımı içinde olduk. Tetik nokta masajı da bunlardan birisidir.

Bir süre önce alt extremitenin en uç uzvunda yaşadığım sıkıntı üzerine profesyonel bir fzt olarak önce kendi üstümde denemeyi uygun buldum. Zira hem etik, hem de yararı bakımından bu gerekli idi. Ve uygulamaya başladım kendi üzerimde.

Al extremite de ayak bileği, diz altında başarı sağlamayı başardım. Ağrılarımda, sıkıntılarımda kesinlikle düşme sağladım. Ve fakat bu arada çok ciddi bir sakatlanma yaşadım. Zira uygulamayı yaparken aşırı zorlanma, aşırı yüklenme ve çevre dokuları hesap etmemekten kaynaklı olarak kalça eklemi, çevresi, uyluk bölgesinde şimdiye kadar yaşamadığım bir ağrı sistemiyle karşılaştım.

Doğru uygulama ve yerinde yapmama karşın; aşırı doz, aşırı yükleme, zorlama ve çevre dokuların hassasiyetini göz ardı etmekten kaynaklı olarak başlangıçtan daha fazla ağrı sonucu ile karşılaştım. Zira kasık bölgesindeki Lenfatik sistemden tutun da; İschadic sinir, ana arter ve eklem yapısındaki diğer dokularda aşırı bir hassasiyet oluştu. Bu da tüm bölge dokularının savunma mekanizmasını harekete geçirerek AĞRI ile tepki vermesi sonucunu doğurdu.

Bu pratik uygulama, deneyimden şu sonuçları çıkarmak olasıdır:

1. Tetik nokta masajı kesin olarak profesyonel ellerce yapılmalıdır. Bu masajın kurucuları her ne kadar kişinin kendi kendine uygulayabileceği bir masaj çeşidi olduğunu iddia etseler de, bir profesyonel olarak bizatihi kendim bile hata yaptım.
2. Uygulama bölgeleri kesinlikle dikkate alınmak zorundadır. Çevre dokular, hassasiyetler, arter, sinir, lenf dolaşımı vs gibi bir çok etken uygulama yapılırken kesinlikle unutulmamalı, hesaba katılmalı, bu uygulamadan uzak tutulmalıdır.
3. Uygulama kesinlikle aşırı olmamalı, basınç dozunda tutulmalı, yeteri kadar uygulama yapılmalıdır. Bir defada on vuruş, darbeyi asla geçmemelidir. Aşırı yüklenmemelidir. Sıklığı ise kesinlikle üç dört saat ara ile olmalıdır.
4. Uygulamayı yaparken kişinin kesinlikle genel gevşemesi, sürece katılması, konsantre olması sağlanmalıdır. Kişi işin içinde aktif olmasa da, pasif olarak sürecin içinde tepkilerini ölçümüne izin verebilmeli, kişinin her türlü tepkisi dikkate değer olup tepkiye göre doz ayarlaması yapılmalı, gereğinde anında kesilmelidir.
5. Aşırı uygulama sonucunda oluşabilecek komplikasyona karşı dikkatli yaklaşılmalıdır. Her zaman olumlu sonuç veremeyeceği gibi, yanlış-hatalı-aşırı uygulamanın bölge üstünde ciddi sonuçlar üreteceği bilinmelidir.
6. Aşırı uygulama sonucu bölgede oluşan aşırı hassasiyet-ağrı-kullanamama gibi durumlara karşın kesin istirahat, ağrı kesici-kas gevşetici ajanlar, 10 dakikalık buz-soğuk uygulamaları, bandajlama, pinotape bantlamasının lenfatik dolaşım-gevşeme amaçlı kullanımı vs yapılmalıdır.
7. Aşırı yüklenmeden kaynaklı sorunlarda sıcak uygulama, mentol içeren gevşeticiler kullanılmamalıdır. Bölge ve uzvun kesin istirahati sağlanmalıdır.
8. Tıbbi olarak bunlar dışında yapılabilecek başka bir şey yoktur. Uygulamanın şiddetine göre ağrı-hassasiyet-kullanamama gibi durum yaklaşık olarak bir hafta ile on gün içinde vücudun kendi dengesi yeniden kurulanan kadar sürecektir. Bu süreçte ağrı-hassasiyetin giderilmesi için yukarıdaki önerileri uygulamak önemlidir.


Bir tetik nokta masajı deneyimini, kendi üstümden elde ettiğim tecrübeyi sağlık çalışanları, meslektaşlarım, genel olarak insanlarla paylaşmak istedim. Dilerim ve umarım ki, bu uygulamayı yapan ya da yapacak olanlar bu deneyi göz önünde bulundurarak daha dikkatli, özenli, itinalı, hasta ve duruma göre tedaviyi esas alarak ilerlerler.


Mansur KURAL

Fizyoterapist

H.Ü. FTR Y.O.

1991
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Fzt.Mansur KURAL
Bursa
Fizyoterapist
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Fzt.Mansur KURAL'ın Makale ve Yazıları
► Dorn Terapi & Breuss Masajı Fzt.Kaan AKIN
► Estetik Sünnet Konusunda Bilinmesi Gerekenler Prof.Op.Dr. Sinan EKİCİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,979 uzman makalesi arasında 'Tetik Nokta Masajı Konusunda Kendi Deneyimim' başlığıyla benzeşen toplam 71 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:41
Top