2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Merhabalar Bu Yazımda Bana Her Evcil Hayvan Özellikle Köpek Sahiplerinin Bana İlk Sorduğu Soru Olan “köpeğimin Kemik Yemesi Zararlı Mıdır?” Sorusunun Cevabını Bulacaksınız.
YAZI #1418 © Yazan Vet.Hek.Çağrı YILMAZER | Yayın Mayıs 2012
Bu yazımı saygın bir kuruluş olan U.S. Food and Drug Administration verilerini kullanarak destekleyeceğim. Son zamanlarda, Veteriner Fakültesi için FDA Merkezi köpekler için kemikler beslenme tehlikeleri hakkında bir bildiri yayınladı. Bu bilgilendirici yazı aslında görülmekte ve uygulamada veteriner hekimler tarafından bildirilen bazı sorunları özetliyor.
http://www.fda.gov/default.htm
Köpeklerin doğal yaşamında kemik yediği ve bunun onlara zarar vermeyeceği düşüncesi popüler olduğu kadar zararlı bir düşüncedir. Kemik yemek köpeğinizde ciddi yaralar oluşturabilir.
Bazı insanlar köpeklere kemik vermenin salam sosis gibi et gibi gıdalar vermek kadar zararsız olduğunu sanıyorlar. Köpeklerin vahşi doğasında bunun olduğunu iddia ettikleri gibi çiğ et vermenin de zararsız olduğunu söyleyen insanlar da mevcuttur. Burada atlanan bir konu var o da şu. ELİMİZDEKİ VERİLERE GÖRE KÖPEKLER 14 000 yıl ÖNCE EVCİLLEŞMİŞTİR, neredeyse insanlar ile birlikte, o yüzden ormanda vahşi yaşayan bir canis lupus göremezsiniz eğer köpeklerin çiğ et ve kemik yemesi normal olsaydı ilk insanların yaptığı gibi bizim de çiğ et yememiz normal olurdu fakat biz evcilleştik köpekler de evcilleşti. Belki şu anda bir kurdun ya da çakalık kemik yemesi normal sayılabilir kadar evcil köpeklerimiz onlardan çok farklıdır.
Carmela Stamper, (DVM, Gıda ve İlaç İdaresi Veterinerlik Tıp Merkezi sahibi bir veteriner hekim) diyor ki; kemikler boyutu ne olursa olsun bir anda veteriner kliniğe bir geziye çıkmanıza büyük ihtimalle acil cerrahi müdahaleye zorunlu bırakabilir. Hatta bu müdahale de yeterli olamayabilir çükü her zaman çok geç kalınmış olur. Ardından ekliyor, Hastaneye bu vakalar tahmin edilenden çok sık geliyor.
Köpeklerinizi kemiklerden uzak tutun, yemeklerinden ayırın sokakta karşınıza gelebilecek kemikler için dikkatli olun çünkü köpekler sokakta çürümüş bir kemiğin kokusunu çok uzaktan alabilir ve siz farkında olmadan ağzına almış olur. Bu kemik hem kemik olduğu için hem sokakta olduğu için hem de çürüyüp içinde bir çok patojen barındırdığı için ayrıca zararlıdır.
İşte size kemiklerin sebep olduğu ve bir veteriner hekime çok sık gelen vakalar ve köpeklerinize Kemik vermemeniz için 10 önemli sebep.
1. DİŞ KIRIKLARI: Ölümcül tehlikesi olmasa bile çok pahalı veteriner diş hekimliği çalışması gerektirir. Düzeltilmez ise ciddi sorunlara sebep olabilir.
2. AĞIZ İÇİ VE DİL YARALANMALARI: Çok kanlı ve pis yaralardır. Bazen anlaşılmaz ve ilerler hiç yemek yiyemez hale gelebilir. Acı veren bir durumdur. Diş etlerine geçerek diş etlerinin iltihaplanması çekilmesine sebep olabilir.
3. KEMİĞİN DİL ALTINDAN GİRİP ALT ÇENEDEN ÇIKMASI: Kesinlikle çok ekstrem bir vaka değildir. Hatta sık karşılaşılan vakalardan diyebiliriz(Bildiğiniz gibi dilin altındaki bölge çene altına kadar kemiksizdir). Veteriner hekime seyahat etmeniz için önemli bir sebeptir hem sizin hem de dostunuz için çok ama çok acı verici bir durumdur. Zamanında müdahale yapılırsa ölümcül olmaz fakat köpeğiniz genellikle bunu çıkarmaya çalışacak ve yaranın daha çok genişlemesine sebep olacaklardır.
4. KEMİĞİN ÖZEFAGUSA (YEMEK BORUSUNA) TAKILMASI-SAPLANMASI: Bu da önemli vakalardandır, kemikler kırıldığında özellikle tavuk kemikleri kırıldığında jilet kadar keskin olurlar. Bu da saplanmalara ve kesiklere yol açar. Operasyonu zordur, operasyonda sonra uzun bir süre Sonda ile beslenmek zorunda olan petiniz ve sizin için çok zor bir dönem demektir.
5. KEMİĞİN NEFES BORUSUNA TAKILMASI: Özellikle çok kırılmış ya da küçük parçalara ayrılmış kemiklerde olur, çünkü köpeğiniz kemiği yerken inhalasyon esnasında bu parçayı farkında olmadan nefes borusuna çeker ve büyük ihtimalle ya bu boruya saplanır eğer saplanmazsa köpeğiniz kemiği çıkarmak için öksürmeye başlar bu da yine kemiğin saplanmasına yol açar. İşte bu çok acil bir durumdur hiç vakit kaybetmeden hekiminize gitmeniz gerekir ve ani bir cerrahi müdahale gerekir.
6. KEMİK PARÇASININ MİDEYE SAPLANMASI-TAKILMASI: Kemik bütün yolları geçerek mideye kadar geldi fakat tehlike devam ediyor. Mide sert hareketli bir organdır buraya keskin bir kemiğin saplanması çok kolaydır. Köpeğinizin cerrahisi veya üst gastrointestinal sistem endoskopisi gerekir. Hafif durumlarda operasyon gerekmese bile veteriner hekiminiz ile uzun bir tüp kullanan bir prosedür gerektirmediğinden, kemiğin boyutuna bağlı olarak, entegre kamera ve kapma araçları mideden sıkışmış kemik kaldırmaya çalışır.
7. KEMİĞİN BAĞIRSAĞA TAKILMASI: Kemik parçası bağırsağa takılır ve burada tıkanıklığa sebep olur operasyon zamanı!. Hiç vakit kaybetmeden operasyona gidilmesi gerekir.
8. KÜÇÜK KEMİK PARÇALARI NEDENİYLE ŞİDDETLİ KABIZLIK: Hem bağırsakları tıkayarak hem de bağırsağın kesildiğinde yaralandığında çalışmasını durdurması sebebiyle meydana gelen kabızlıklardır. Kesinlikle veteriner hekim ziyareti gerekir pahalı bir operasyonudur, ameliyat olmasa da rectumdan girilerek sorun giderilmeye çalışılır fakat yine de açık ameliyat yapılması kaçınılmazdır. Tabii zamanında yetiştirirseniz. Kesilmeden sonraki 3 saat içinde operasyoa girilmiş olması köpeğinizin yaşama şansını arttırır.
9. ŞİDDETLİ KANAMA: Bağırsaktan gelen şiddetli kanamalardır. Üstte belirttiğim durumlara ek olarak çıkabilir ve çok zor bir durumdur. İyileşmesi düzeltilmesi çok zor ve uğraş vericidir.
10. PERİTONİTİS: En tehlikelisi en ölümcül olanıdır. Kemiğin mideden veya bağırsaktan delik açması sebebiyle içeriğin karın boşluğuna ve karın boşluğu zarına bulaşmasıyla burada çok hızlı bir şekilde bakterilerin üremesidir. Operasyon tek ve son çaredir. Peritonitis çok hızlı gelişir. Çünkü vücudun içindeki ısı ve sıvı ayrıca uygun beslenme ortamı bakterilerin üremesini sağlar, operasyon yeterli değildir. İlk-son ve tek çaredir. Köpeğinizin yaşama şansı çok düşüktür. Ve maalesef 6 numaralı madde ve ondan sonraki maddelerdeki olaylarla birlikte meydana gelebilir.
“Köpekler için yapılmış hem daha lezzetli hem daha sağlıklı hem de çok güvenli iri veya küçük kemik benzeri ürünler vardır. Bu ürünleri kullanmak çok daha sakıncasız ve sağlıklı olacaktır.”
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Vet.Hek.Çağrı YILMAZER'in Yazıları
► Evcil (Kedi-Köpek) Hayvan Aşıları Vet.Hek.Uveys Veysel BECERMAN
► Evlerde Evcil Hayvan Beslenmesi ve Guinea Pig Vet.Hek.A.Kutlu DAYIOĞLU
► Hamilelik ve Evcil Hayvanlar Vet.Hek.Mine Çağlar KONDU
► Evcil Hayvanlarda İlk Yardım Vet.Hek.Mine Çağlar KONDU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Merhabalar Bu Yazımda Bana Her Evcil Hayvan Özellikle Köpek Sahiplerinin Bana İlk Sorduğu Soru Olan “köpeğimin Kemik Yemesi Zararlı Mıdır?” Sorusunun Cevabını Bulacaksınız.' başlığıyla benzeşen toplam 68 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Köpeklerde Kusma Mayıs 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:56
Top